羽絨/風褸/戶外用品討論[1] (Arcteryx,Columbia,NorthFace..etc)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
一樣
日本賣 27800 yen. 咁你自己諗.
Perma frost light 我估頂到-5 到. Perma Frost 我估同Kappa Hoody 差唔多. 不過睇樣Perma Frost 好似會漲身過Kappa Hoody.

基本上你要睇極光既羽絨, 無番600gram 以上重係肯定唔夠暖. 我個次去睇極光, 着Kappa hoody 都要包到嵌.......... 但係, 你買左呢d 褸, 你香港唔係10度以下, 你著既話肯定會熱.

亦都所以我而家, 呢d 羽絨係有3件唔同厚度. 係唔同溫度range 着.
問題又出現了...冇XXL
潮偉巴打

我想問下beta lt hybird 同 beta sl hybird係有咩分別.

lt hybird係咪高級d但已經停咗產

官方答案
潮偉巴
有冇睇開Montane Ajax jacket
同埋 Berghaus
thanks
買左件atom lt M碼,番屋企試多兩試感覺上長左d,只係剪左牌冇出過街
有冇巴打岩
tg: @qwekk24
長係講件衫長度, 定係手袖?

你幾高巴打?
有睇過Montane, 相對上係平既. 不過用料通常都係揀低一級. 好似羽絨唔會用 Primaloft gold, 會揀左用 primaloft silver. 防水/防風亦唔會用Goretex, 會揀其他牌子.

咁就睇你想要乜野, 係想要料靚, 定係話平價.
咁入面應該着咩先夠暖?
兩樣都長左dd, 手袖都還可以
但beta sl遮唔晒atom lt個尾
潮偉巴
同埋 Berghaus
thanks
有睇過Montane, 相對上係平既. 不過用料通常都係揀低一級. 好似羽絨唔會用 Primaloft gold, 會揀左用 primaloft silver. 防水/防風亦唔會用Goretex, 會揀其他牌子.

但我上官網睇都有goretex款
想比較下同arcteryx d性價比邊個抵玩d
我見佢都要3千
滑雪其實就咁一件長tee 就得. 你一定熱. 我以前滑雪個陣, 係就咁一件極薄既長tee, 一件普通滑雪褸, 普通雪褲就玩一day....
Size S 你實唔啱. 長d d 係正常. 你fit 晒既話, 你個身就會包到實, 乜野都着唔到係裡面...你着S
既話, 手袖有機會舉高手係會短添.
1.7m咁上下高
65kg重
齋講waterproof jacket , 唔係羽絨既話, 你講個件 Ajax Jacket 係ok 既.

https://www.montane.co.uk/mens-c1/ajax-jacket-p560

價錢其實同Arcteryx beta SL 係一樣. 咁你可能就要睇番d 細位, 邊件啱你.
潮偉巴
同埋 Berghaus
thanks

但我上官網睇都有goretex款
想比較下同arcteryx d性價比邊個抵玩d
我見佢都要3千
齋講waterproof jacket , 唔係羽絨既話, 你講個件 Ajax Jacket 係ok 既.

https://www.montane.co.uk/mens-c1/ajax-jacket-p560

價錢其實同Arcteryx beta SL 係一樣. 咁你可能就要睇番d 細位, 邊件啱你.

Thanks 咁berghaus 有冇推介
以為mid layer應該要貼身d
沙木尼冇曬beta lt
Beta sl
Beta sl hybrid
Beta lt
三款揀邊款好?
我預夏天當雨衣
冬天加middle layer保暖著
巴打,179cm , 75kg應該咩size?
咁件嘢係咪即係偷工減料咗???

beta lt hybird同 beta sl hybird

你會點揀
宜加佢出緊既hard shell應該係
sl>sl hybrid>fl>lt>ar>sv
應該正常中等身型就M
大隻/肥就L?
無再出既, 基本上我唔會再揀...

有新買新...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞