羽絨/風褸/戶外用品討論[1] (Arcteryx,Columbia,NorthFace..etc)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
點解咁講?我最近都留意緊soft shell,想大約17度左右一件過,唔使再想中間層
係睇你本身怕唔怕凍. Gamma LT hoody 係soft-shell 黎, 無羽絨既料係裡面. 對於怕凍既人, 17度係已經著緊Atom LT 呢類有羽絨料既先會暖.
鬼佬話Psiphon FL 好
不過都係唔會冬天單著用, 要有保暖層
去左鐘sir 到 話冇atom lt
知唔知香港邊到有
overlander
潮偉巴
patagonia 件retro x Classic Jacket 可以頂到幾多度?
諗住用佢做中層, 再搭件nano air hoody

呢件retro x 好似仲好過r2, r3 咁

唔該哂
更正 係冇xs先岩 自
下.........沙木尼會無Atom LT???????

唔係掛....好多架喎個度.
大前提: 追哂成個post, 好少人講呢件野, 所以先問一問
岩岩講漏
冇xs
以我體質, 裡面著件普通長tee, 外面著呢件 Retro x classic Fleece. 15度and up 我估.
佢做中層好定係r3好? 主要諗住去日本防寒,出面搭多件nano air 同埋shell jacket

我見到件retro fleece面以為好暖添
我唔知你有幾怕凍. 不如你講下你呢幾日, 你着咩褸先暖.

我呢幾日, 番工室外係恤衫, 冷衫 + Nuclei AR.
3月去UK 有咩好推介 ?
nuclei AR 會唔會好大件?
我著緊proton AR 覺得size s岩岩好,入面仲著到hoody
諗諗下決定預多啲筆直 2k左右係咪都係推薦atom lt/ar?
遲下去日本旅行 -5至5度左右,會著1件uniqlo heatech +普通衫再買件咩褸好?(for平時行街行景點用)

利申:依幾日唔著heatech 淨係冷衫+夾棉褸已經夠暖,絲打
SYLVA PARKA WOMEN'S
想問下patagonia件torrentshell 係功能上有冇效果?
定話係得個樣頂唔到風同水?
一般都可以 但如果太大雨唔算防水防得好好 不過咁既價錢算ok
大雨都可以,只不過好焗身
同埋2.5,唔清潔好快玩完.

好多客拎返整,都係2.5既褸
過兩個星期去長野滑雪加東京旅行,
之前按潮偉巴打意見買咗件atom AR,自己仲有件beta LT,諗住base layer+mid layer+atom ar+beta lt,但有巴打話唔夠暖,想問下有需要加其他嗎?

本身之前10-13度嗰排都係返工恤衫加冷衫同埋件atom 或者beta

另外base layer 除aigle 之外仲有咩推介?mount bell 嗰啲點睇?我去出面都搵唔到美津濃base layer 賣
大雨我試過要好耐先乾得返
但真係幾焗身 差唔多次次都要開晒側邊個兩條拉鍊
面布好耐先乾得返 ? 咁可能係DWR無左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞