羽絨/風褸/戶外用品討論[1] (Arcteryx,Columbia,NorthFace..etc)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
呢個系列我見好多model, 你個件叫咩
你帶多件冷衫打底就得, 你去東京?
呢度基本上得一個牌子 Haglöfs 都冇人理
Mammut有件windstopper soft shell幾正,overlander賣$3990,痴撚線
Haglofs 我知好野, 不過無乜研究, 有無得可以俾幾個由涼到好凍既model, 裡面有咩餡既介紹下
去白川鄉 大阪同京都
白川鄉應該會有雪同零度以下
冇人講Fjallraven 既
佢啲褸都幾靚
沙木尼而家仲有冇折
美國網而家有8折only
LT/AR/Kappa Hoody

好似買一件Kappa Hoody最實際
呢幾日咁又著得 再凍啲又得
我deal緊叫Norward pro返黎
瑞士頂級戶外牌子,mammut不嬲都又串又貴,不過Eiger extreme上雪山真係好正。我有件base layer著上身好似絲咁滑。
要自己wax 加重身
佢自己WAX都唔算煩
捽兩下加風筒吹下就得
我朋友就係唔記得wax 然後落雨
香港有無得買呢款?係咪都防水既
咁好難搞喎, 最平既方法, 去Uniqlo 買件Heat tec Extra 保暖內衣. 跟住下面2 選1.

1. Uniqlo 買件最厚個件羽絨, 長度係應該遮到pat pat 位. 1000蚊港幣到

2. 著番你上面件descente, 買件Aigle 既厚d 既Fleece, 不過實挨近千蚊架啦. 同你件descente 夠寬躺俾你著到件fleece 係裡面
http://www.overlander.com.hk/tc/product/details?code=0021101501

即係上面講既第二條link. 只係冼水. 不過有windstopper 100% 防風.

唔會有d 又防水, 又好暖既羽絨. 有既都勁貴. 如果你唔係必需要, 放棄搵防水把啦.
佢啲保暖層冇Arc’teryx 咁多選擇,但啲Hard Shell都幾正
呢幾日着緊佢件Keb Jacket + Arc’teryx Atom AR,夠晒有突,今日直頭覺熱
mammut 真係好貴.....要搵outlet 價先搞得掂
Haglöfs 我主要睇褲同Hard Shell,之前Black Friday 買咗條褲,個款唔太行山之餘又好實用
其實我好想有人介紹下Fjallraven 同Haglofs 既唔同model, 小弟真係唔識
Fjällräven 嘅設計又係一流,但可惜喺香港係無用武之地
咁褲有無介紹,唔想到時凍到鳩縮
真心唔識野,其實狐狸仔有咩好
利申 :有件keb jacket
純粹覺得靚,呢幾日著唔係覺得好特別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞