黑色星期五 戶外用品 買買買 [2]

993 回覆
19 Like 4 Dislike
Post 1 爆左. https://lihkg.com/thread/468281/page/1

Arc'teryx 分2大類. 一種係Shell jacket. 100%防風防水. 不過唔係好保暖, 你當佢係雨褸擋風雨. 另一種係Insulated Jacket. 只係抗水, 未到防水. 可以就咁著或著係Shell jacket 入面. 有羽絨級數既保暖能力, 不過唔係用羽絨, 係人做羽絨 Coreloft. Coreloft 比普通羽絨最大既好處, 係防水透風. 濕左仍然保暖同快乾, 並且可以壓縮方便攜帶.

arcteryx-beta-lt-hybrid-jacket, 呢件係Shell jacket. 只檔風檔雨, 唔保暖架.

Arc'teryx Atom LT Hooded, 初冬天氣用. 我係香港12度都著呢件夠暖.

Arc'teryx Atom AR Hooded , 0-12 度用

Kappa Hoody - 北海道既負5度我都係著住佢. 追極光負15度仍然ok

RETHEL JACKET - 滑雪樓

Nuclei AR - 係Atom AR 既Windproof 版. 防風抗水, 0-12 度適用.

Fission SV Jacket - Arcteryx 全系列第2最暖既 jacket, 100% 防風防水. 貴!

the last hunt可唔可信🤔咁平
除左Arcteryx, Atom LT 同級既我推介

Rab Xenon X Jacket
Patagonia Nano Puff

2件都有Primaloft Gold 60g 既人做羽絨, 同Arcteryx 用既Coreloft 相同效能, 而最仲要係, 2個牌子平過Arcteryx
仲有冇邊到有不死鳥背囊平
要買Shell jacket 既就Alpha LT 或 Beta LT, 唔好再問shell jacket 冬天夠唔夠暖. Shell jacket 唔係要黎保暖用. Shell jacket 係唔會保到暖. 大部份牌子sell 重點係Sell jacket 都唔會講保暖, 有d 直頭寫零保暖能力. 你要靚仔硬郎look 就唔會暖. 你要暖既就買人做羽絨既Insulated Jacket. 即係

Atom LT
Atom AR
Proton LT
Proton AR
Nuclei AR
Kappa Hoody
Fission SV
再問

一月會去白川鄉
睇資料應該負幾度左右
打算買條3in1(入面抓毛)夠唔夠
有無平平地一千頭左右既推介
少去凍地方,要屌得屌細力啲

補充下,本身已有件羽絨,定係直接買件goretex外套就算
是咁的
小弟遲下會去旅行 當地係0度左右 亦都間中落雪
而日後都會行大約3000米嘅山/去西藏高海拔地方旅行
所以想買件防風防水唔洗煩嘅嬲

就想問下如果問買一件三合一其實夠唔夠 ???

另外係有無邊個牌子比較好?
再問

一月會去白川鄉
睇資料應該負幾度左右

你現時有件咩羽絨? 白川鄉係可以去到-5度.....你現有個件頂到就唔洗買啦
是咁的
小弟遲下會去旅行 當地係0度左右 亦都間中落雪
而日後都會行大約3000米嘅山/去西藏高海拔地方旅行
所以想買件防風防水唔洗煩嘅嬲

就想問下如果問買一件三合一其實夠唔夠 ???

另外係有無邊個牌子比較好?

你咁既case 買Arcteryx 貴到飛天, 買montbell 啦

https://en.montbell.jp/products/goods/disp.php?product_id=1102432
再問

一月會去白川鄉
睇資料應該負幾度左右

你現時有件咩羽絨? 白川鄉係可以去到-5度.....你現有個件頂到就唔洗買啦

以前旺角啲樓上鋪買既,應該係vrtraveler之類既牌子
已經唔記得幾多fp
去過負一兩度既北京,不過少留喺室外
去睇雪景係咪要加多件shell?
patagonia nano air hoody 差唔多有成半價

where

請問個位巴打可以係邊到買?

outdoorgearslab

幫FD喺mountainsteals買咗隻紫粉Arro 22 HKD1030 未計運 算唔算平
再問

一月會去白川鄉
睇資料應該負幾度左右

已經唔記得幾多fp

其實落雪係唔洗要防水. 除非你行山枕住行2粒鐘而不停落住大雪, 先可能會要shell. 你要保暖多過要防水.

想問用CODE就千2 買到個個係咩網

幫FD喺mountainsteals買咗隻紫粉Arro 22 HKD1030 未計運 算唔算平

2日前我post 過...

我都成日參考依個網

no size anyway thank
一月頭會去首爾 如果入面著普通衛衣 U記薄羽絨 出面加件Atom LT 夠唔夠? 定係買件Gamma MX 中間再另外加件fleece? 因為想之後係香港都可以著得返

一月會去芬蘭生活半年,一二月到有幾日會去北部睇極光(應該-10至-20度)
睇過南部除左間中幾日特別凍(-10或以下),普遍都係負幾度
想問除左kappa hoody之外有冇其他平啲既選擇?
凍個幾日著多幾層layer得唔得
再問

一月會去白川鄉
睇資料應該負幾度左右

已經唔記得幾多fp

其實落雪係唔洗要防水. 除非你行山枕住行2粒鐘而不停落住大雪, 先可能會要shell. 你要保暖多過要防水.

唔該晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞