[遊記][多圖]我在瑞士的14日

1001 回覆
395 Like 11 Dislike
我4月18號去到4月30號
會唔會好多山都冇開 未行得住
同埋我係自己一個人自遊行去
利申:未追post
仲有兩個半月出發
總共玩10日,第十一日番機場
仲未諗好買Swiss Pass 定Half Price Pass好
其實都係睇你會唔會成日搭火車
通常half price card都抵d, 你唯有開個excel計晒你咁多程車睇下邊張好d
巴打有冇聯絡方法
我4月中至尾去瑞士 有好多野想問
仲未plan

你想問d咩呀

開左山未你要上官網先知架喎
而家立即check下先啦
唔該
好似就算有Swiss travel pass
好多其他野都要再比錢 雖然係半價
斷斷續續睇左幾次 今次終於睇哂 等你出番中歐個遊記再重睇一次
仲有兩個半月出發
總共玩10日,第十一日番機場
仲未諗好買Swiss Pass 定Half Price Pass好
其實都係睇你會唔會成日搭火車
通常half price card都抵d, 你唯有開個excel計晒你咁多程車睇下邊張好d
巴打有冇聯絡方法
我4月中至尾去瑞士 有好多野想問
仲未plan

你想問d咩呀

開左山未你要上官網先知架喎
而家立即check下先啦
好似就算有Swiss travel pass
好多其他野都要再比錢 雖然係半價

上山9成要,唔駛錢個d通常廢廢地
個post真係好正好有用 我都係睇住黎plan!
黎緊5月會歐遊 其中5日4夜會去瑞士from london
想請教一下各位到底搭easyjet from london luton to zurich , train to grindelward 比較好定
ryanair london stansted to Basel, Basel train to grindelward 定還是無乜所謂

平時都係搭開火車 cross country 未搭過飛機所以好矛盾

另外我酒店都book左aparthotel eiger! 到時再報告 不過明明佢寫到左先比錢 但又扣左我錢 好奇怪
個post真係好正好有用 我都係睇住黎plan!
黎緊5月會歐遊 其中5日4夜會去瑞士from london
想請教一下各位到底搭easyjet from london luton to zurich , train to grindelward 比較好定
ryanair london stansted to Basel, Basel train to grindelward 定還是無乜所謂

平時都係搭開火車 cross country 未搭過飛機所以好矛盾

另外我酒店都book左aparthotel eiger! 到時再報告 不過明明佢寫到左先比錢 但又扣左我錢 好奇怪

幫到大家就好
我覺得zurich會好d
我18號到左瑞士
玩到而家玩左四日 日日都好好天 藍天無雲
暫時行程
Day 1:Zürich
Day 2:Luzern
Day 3-5:Grindelwald + Interlaken
家陣stay喺Grindelwald 聽晚留多晚就再去第二個地方

但Day 6就唔知去邊好
我想去Lugano個foxtown睇下有冇啲咩平野掃下貨咁
但之後再去zermatt呀 Lausanne嗰啲好似好曲折咁

諗緊玩晒想睇啲地方先返返去foxtown 之後喺米蘭返香港
定係順時針咁去左foxtown再去zermatt嗰啲 最後返zurich返香港

巴打有冇咩意見 (有Swiss travel pass)

利申:其他酒店全部未book 諗住玩到邊book到邊 好似比較有彈性啲
我18號到左瑞士
暫時行程
Day 3-5:Grindelwald + Interlaken
家陣stay喺Grindelwald 聽晚留多晚就再去第二個地方

但之後再去zermatt呀 Lausanne嗰啲好似好曲折咁

定係順時針咁去左foxtown再去zermatt嗰啲 最後返zurich返香港

利申:其他酒店全部未book 諗住玩到邊book到邊 好似比較有彈性啲

而家開左山未? 天氣好有得上first一定好正
我唔熟果個地方,但就咁睇我覺得留係最尾先去好似好d
開左 好正 喺first玩左3樣野
我18號到左瑞士
暫時行程

而家開左山未? 天氣好有得上first一定好正
我唔熟果個地方,但就咁睇我覺得留係最尾先去好似好d
開左 好正 喺first玩左3樣野

sky dive?
好天應該超正
Luzern, Zermatt ,basel有冇住宿介紹?
各住一晩?
Luzern如果唔怕行得有D遠同埋要共用廁所浴室既話, 我住過個間backpackers唔錯, 又唔貴又有得煮野食, 慳唔少, 如果Luzern要住近車站個邊既話大部份都幾貴, 都係睇你budget做人

Zermatt既話你可以揀返我住個間apartment, 好近車站同大街, 而且好大間又唔貴
Basel我無住過所以唔知啦
唔該哂巴
Ching上山車票有冇系網上買?
有得上網買
BTW系你老母
又係時候上黎update 下
仲有大約兩個月出發, 想問大家通常幾時會買 Swiss Travel Pass?
依家其實日日都昅實個匯率, 一跌穿八算就諗住上網入定
想問下各位巴打喺邊到換錢??
我就e banking 昅住個匯率斷斷續續分注咁入, 到出發前就一次過銀行拎哂。
我大概係出發前一個月買
都係上網買?
我係學聯買
跌穿8啦喎
我想問問sbb 車飛問題
如果我買half price card 由luzern 去grindelwald 車飛
我可唔可以係interlaken ost 落車出閘
出去食個lunch先再入閘去grindelwald??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞