[遊記][多圖]我在瑞士的14日

1001 回覆
395 Like 11 Dislike
另外去瑞士玩, 一定要DOWNLOAD瑞士鐵路個APPS, 超有用
個APPS叫SBB MOBILE, 你只要入出發同目的地個站名, 佢就可以SERACH晒所有班次出黎
幾點開出, 幾點到達寫得好清楚, 連幾號月台上車同轉車都寫埋俾你
一定要DOWNLOAD, 有左佢輕鬆好多

出發去第一個景點, 一個叫Lindenhof既公園, 呢個公園係山丘上面, 出名可以由高處欣賞Zurich 利馬特河既景色

星期日+朝早, 成條街好冷清, 除左食肆外其他鋪頭幾乎都唔開, 連超市都唔開

無人

多謝巴打既留言, 我終於知點叫佢地, 佢地叫噴泉
真係周街都係, 唔怕會渴死

曾經有巴打係以前既遊記問過我, 話我D相通常都影唔到人, 係咪特登避開D人先影
有時我係特登等無人先影, 但而家唔駛, 條街根本就無人

CAFE都係無人
依個唔係遊記
係圖片分享
留名學嘢

有咩學啊, 我請教你就真
都特登開係旅遊台啦
留名,以前好似有睇過你啲遊記
樓主係幾時去瑞士?咩月份?
睇過
睇過我遊記都知我係乜鳩都影, 今次真係好多相, 其實有排貼
係瑞士既麥當勞原來可以加1.5CHF配RED BULL, 痴線

經過唔知乜建築物既門口, 見到幾靚就影低左, 唔會BAM掛

其實係橋底黎, 但個天花板又幾靚
行前幾步見到有舊咁既通風口
我真係唔知佢係咪實際運作緊, 藝術既野真係識條春咩

其實整到咁樣是咪有咩特殊需要? 定純粹只係藝術, 我真係唔識欣賞

行到出河邊, 天陰陰咁

河邊兩旁既景色, 普普通通啦, 一般歐洲城市咁

望到之後會去既蘇黎世大教堂Grossmunster Church, 遠處兩座塔個到就係

天氣唔好所以無咩心機影, 其實出發前2星期開始, 我都每日上網查下天氣預告
點知佢日日都預測會落雨, 唔係落雨咁簡單, 有D仲話係會有Rain Strom
Zurich呢D城市都算, 成個瑞士我最期待就係之後睇大自然同行山, 日日落雨點算好
今日Zurich雖然天陰, 但至少未落雨既
留名

想去多次switzerland

我好想去多次, 呢個TRIP好多遺憾
瑞士去到爛了

瑞士都去到爛
依個唔係遊記
係圖片分享

好多圖之餘其實我有用心寫架, 好多字好多廢話
不過唔想睇字既話直入圖片MODE都OK
不過點解可以咁貴

可能係你唔識省錢

去歐洲旅遊都唔洗咁貴la

如 外國買嗰啲壽司又唔好食又貴!

Btw d景好靚!
好後悔冇去
舊年去左14日, 真係好掛住 想去多次
之後開始行上山, 雖然話係山丘, 其實都唔係好高, 行少少斜路就到
經過上年係中歐日日行樓梯同上斜後, 呢D對我黎講已經無問題
上到黎公園見到一片草地

行出D就可以由高處睇返對面岸, 可以睇到一大舊黑雲, 咁搞法實落雨

唔知點解係瑞士任何地方都會有地盤天秤係到, 睇返好多相都見到, 有無咁多工程呀
可以清楚望到蘇黎世大教堂

雖然天氣唔好, 但既然上到黎就乜都影下啦, 有電車

遠處有另一座唔知乜野鐘樓, 再後面應該係大學

天秤與我常在

黎過CLOSE UP
Zurich基本上係無行程, 所以一D都唔趕時間, 可以亂咁行同鳩影
呢個公園其實無咩特別, 但乜都影一餐

見到個女仔對住個噴泉係到沉思, 好似好苦惱咁

呢D類似舊城區既橫街窄巷, 我第一次去歐洲時覺得好靚, 後來發覺其實周街都係咁

雖然你地見到個公園好似好無聊咁, 但影下相同周圍HEA下, 都玩左大半個鐘
之後繼續行程, 首先落返個公園先

其實呢到都幾靚既, 但歐洲周街都係咁, 睇得太多
圖中好高個座鐘樓就係下一個打算去既景點 - St. Peter Church
基本上Zurich既景點都好集中, 行路都可以去到, 唔太需要搭車 (不過有pass既話其實點搭都無問題)
睇圖都知由公園行過去都係幾步距離, 不過落完斜又要上返少少, 大約10分鐘就到

因為係星期日, 所以教堂都有D彌撒做緊, 去到時岩岩好散場, 所以可以順利入去參觀
呢座教堂叫St. Peter's Church, 外表睇好普通, 好似好頹咁, 實際上佢係以佢個鐘樓出名, 個鐘面話係歐洲教堂中最大既一個

外面除左個鐘樓外無咩好睇啦, 直接入去參觀, 唔駛錢
不過大家睇佢出面時都估到入面其實唔大, 一如所料普普通通咁啦, 無話有咩好誇張同華麗既裝飾

就係咁咋, 無架啦
教堂參觀呢部份極速完左

另外教堂出面有條咁既柱, 印象中係為紀念當年黑死病既病人而設(好似係, 睇完個介紹好快就唔記得左 )
瘋狂更新 我諗我做唔到了
睇完教堂都差唔多12點, 決定食個LUNCH先, 我地見對面岸好似多野食D, 就決定去睇下
沿途好多地方都插晒國旗, 當日係瑞士投票日, 唔知關唔關事, 定平時都係咁?

行到對岸內街, 成條街都係餐廳, 都幾多選擇

屌你, 露台上面擺左隻牛, 叫HEIDI, 好正
唔夠位擺仲特登拆左條鐵, 加塊板固定佢隻腳

個樣串柒柒咁好正
強帖留名
至於食左D咩....其實揀唔落手
雖然佢有好多餐廳, 但全部都好貴, 一碟pasta都要~20CHF, 即係普通想食個lunch都要百幾蚊港幣
最後揀左食呢間叫1001既fast food

要左個Kebab, 其實都要9CHF, 但相對上平好多

熱辣辣都幾好食既, 同埋份量都OK, 食完都飽

呢個係我朋友既, 好似叫Donerbox, 13CHF
Kebab既飯盒版?

屌你老母, 瑞士第一餐已經FEEL到貴到唔對路, 仲有13日點生存落去
D相好靚呀
好想去多次瑞士 但物價真係好貴
lm
食完kebab後繼續周圍行, 圖中呢間餐廳似乎幾出名食芝士火鍋, 但好貴

行返出河邊, 天氣都係麻麻地

對面岸個座鐘樓就係Fraumunster Church, 我睇台灣D BLOG係翻譯做聖母大教堂, D譯名我真係唔多識, 用錯左既話歡迎屌柒我
話說Zurich有4大教堂, 其中三間係晒利馬特河附近, 對遊客黎講好方便

見唔見到有一堆人圍晒係上面, 個到就係之前我去過既山丘公園啦, 好多人特登上去睇Zurich既景色
我係舊登見果個post

瑞士真係好撚靚
人 景 建築三樣都係
希望可以春夏秋季都去一次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞