[遊記][多圖]我在瑞士的14日

1001 回覆
395 Like 11 Dislike
寫之前真係想再推薦一下, 上面個間Lehmann's Herberge好撚正, VIEW正, 房正, HOST超NICE(之後會再講), 好近火車站, 根本就係大街隔離(10分鐘內一定行到)
而且一D都唔貴, 大家去Grindelwald時可以考慮下呢間, 唔駛迫D咩Alice民宿同其他山卡啦bnb

依家再睇你呢個遊記, 發覺心態唔同左, 突然有一霎那想以遊客身份上多最後一次少女峰
寫之前真係想再推薦一下, 上面個間Lehmann's Herberge好撚正, VIEW正, 房正, HOST超NICE(之後會再講), 好近火車站, 根本就係大街隔離(10分鐘內一定行到)
而且一D都唔貴, 大家去Grindelwald時可以考慮下呢間, 唔駛迫D咩Alice民宿同其他山卡啦bnb

依家再睇你呢個遊記, 發覺心態唔同左, 突然有一霎那想以遊客身份上多最後一次少女峰

吓,你有咩未睇過未玩過
我自己都未必再上一次少女峰
發覺同你d行程好似 留2日zurich luzern 我又係住backpackers 又係住3日grindelwald btw 有冇去grindelwald隔離Lauterbrunnen行下 我見有條小瀑布係d屋隔離幾特別 出快d參考下你玩先

吓,你有咩未睇過未玩過
我自己都未必再上一次少女峰

想有一次可以慢慢行下享受下出面個雪地而唔係有人有需要急救仆落去, 可以係度影下相同D職員(朋友/舊同事 )吹下水

係上面做邊有得玩,有時間都無精力
發覺同你d行程好似 留2日zurich luzern 我又係住backpackers 又係住3日grindelwald btw 有冇去grindelwald隔離Lauterbrunnen行下 我見有條小瀑布係d屋隔離幾特別 出快d參考下你玩先

有去到, 可能大家都係第一次去, 大路野PLAN出黎差唔多
Day 1: Zurich
Day 2: Schaffhausen
Day 3: Luzern
Day 4: Titlis
Day 5: Interlaken + Grindelwald
Day 6: 少女峰
Day 7: Lauterbrunnen + Murren
Day 8: Zermatt
Day 9: Zermatt
Day 10: Charnomix (法國)
Day 11: Montreux + Lausanne
Day 12: Lausanne + Bern
Day 13: Geneva + Lutry-Lavaux
Day 14: Geneva
行出Grindelwald既大街, 就係一大條直路, 我地間bnb係差唔多盡頭既右手邊
除左餐廳之外大部份鋪頭已經close晒, 唯一有一間賣手信飾物個D既仲營業緊, 好似開到9點幾, 係瑞士真係好少見

再行出少少會有個平台(coop既樓上)

一如所料, Grindelwald都有天秤

係平台到可以睇到呢個咁靚既景, 不過我都唔知遠處個座叫咩山

唔好意思我個人無咩文化, 我只係識用靚到仆街黎形容
唔知大家見唔見到, 中間有條路軌慢慢伸延上山, 個條就係Grindelwald既登山鐵路

wide鏡

係平台有好多花槽, 咁岩發現原來就下角度就可以影postcard相, 唔知係咪for你咁用

其實個D花只係種係一個好細既花槽到, 而家好似花海咁

原來呢到同日本既松本市有友好關係, 而Grindelwald的確有好多日本遊客, 甚至有個日本語觀光案內所係到, 好受日本人歡迎

我發覺只要一掛"最美的xxxxx"既稱號, 果個地方就會多亞洲遊客
Grindelwald見得最多係日本同埋台灣人, 可能由於細同埋無乜大酒店, 呢到唔覺有旅行團, 我估stay晒係Interlaken
幾個柒頭連地下攤水都玩一餐

其實影左好多張, 但唔係好靚

有個唔係好知係乜既雕像, 通常放得係到都係第一個登上XX山既人???

係Eiger左手邊個座山好似噴緊煙咁

唔知叫乜野, 但我估計夏天就會溶晒雪, 而家仲有D積雪就靚好多

由火車站望返去大街, 因為已經8點幾所以無乜人

行到返去火車站, 呢條路軌係返Interlaken, 聽日上少女峰就要搭左邊

好大個宣傳牌講First, 我地預定左都會去First行山, 好期待

火車
8點幾既Grindelwald終於開始日落, 係開始
日落既光線照落山丘到好撚靚, 襯日落時影左以下幾張相

好正, 好彩有帶tele去旅行, 重到仆街都值得

好鍾意呢張, 做左電話lockscreen wallpaper

Grindelwald日落真係靚到不知所謂, 一定要stay係Grindelwlad睇一次

上面個SET相係我成個瑞士最鍾意個一SET相, 真係好靚好靚
過左一年仲回味緊, 有張相做緊IPAD LOCKSCREEN
唔知大家係火車呢張相到有無留意到D咩特別野呢
就係黃昏既陽光開始照射落Eiger個山峰到
唔通可以睇到傳說中既金頂

結果等呀等~~好似真係有D料到

雖然唔係話真係黃金色咁, 但俾我地等到, 黃金既Eiger

好撚感動, 有種一次過用晒D運氣既感覺

不過黎得快去得快, 好易就會MISS左, 瞬間得返個頂少少

Eiger同埋唔知乜山中間個座雪山都有

日落真係好快玩完, 本身想睇下會唔會有咸蛋黃影, 但日落方向太多雲啦, 而家都幾算靚啦
最後睇完呢個咁靚既日落後已經差唔多10點
影完相後差D唔記得左最重要既事, 就係食飯
因為已經10點, 其實無咩好揀, 仲有得食已經叫執到
不過意外地Grindelwald既餐廳開得都幾夜, 最後揀左間係火車站附近既餐廳
其實係酒店餐廳黎, 野食貴就預左

主菜廿幾CHF起跳, 其實揀最平雞胸配薯條25CHF都唔算特別貴, 始終呢到係Grindelwald
而家係香港食飯, 食好少少既餐廳隨時2, 3百蚊起, 對比返都唔係好貴

反而pasta唔貴, ~20CHF就食到

不過如果你真係去呢間食野, 真心推薦食呢個fitness plate
佢個沙律超大份, 又有好多生果, 塊肉又大, 最抵食係呢個

由於今日過得好開心, 遊湖又好天, Grindelwald又勁靚, 又睇到日落同金頂, 個刻個人有D hyper
唔知做乜好想食得豪D, 結果揀左最貴果個main dish

都係上麵包先, 佢配herb butter好撚正, 好撚肚餓清晒

呢份就係我叫既主菜, 個名好撚長, 叫roasted fillet of beef cubes in cognac-pepper cream sauce with tagliatelle, carrots and broccoli
有D咩食就寫晒出黎啦, 白蘭地黑椒忌廉汁燒牛肉粒配意粉, 蘿蔔及西蘭花(類似啦), 42.5CHF
貴到仆街, 但好好食, 真係好食

朋友既mushroom risotto with herbs and grindelwald garlic sausage
好大份又好食, 21.5CHF

另一位朋友叫左個fitness plate, 黎到時好震驚, 因為超大份, 同埋佢自稱係fitness健康餐, 但一D都唔健康, 食完肥到仆街都似

最後要左杯熱朱, 佢係俾Caotina你, 配熱牛奶好好飲, 但其實價真棧都有得賣

我呢餐飯食左成4舊水(一條友), 貴到仆街
不過真係幾好食, 份量又多, 如果你去Grindelwald又諗唔到食乜時可以一試
食完飯一行出餐廳凍到仆街, 因為我只係著左件短袖衫無著褸
瑞士日夜溫差都幾大, 而且Grindelwald都有一千米高就更加凍, 我諗得幾度
拿拿聲仆返bnb, 不過今日都仲未收得工, 難得好天而且無乜雲, 打算試下影星
之前都講過我地有個好靚view既露台, 影星連行出街都唔駛, 就咁係露台已經夠玩

Eiger既星空, 好正完全無雲

試影既途中發現呢個位似乎有銀河出現

等到銀河升起, 終於影到人生第一張既銀河相, 而且仲係Eiger到, 好感動
Grindelwald既星空同銀河真係好靚, 成件事最厲害係我地只係係露台到睇同影咋

另一邊配埋山谷D屋做前景都好靚, 不過當日有月亮就比較光左D

本來都想出去再影, 但真係好凍, 而且玩左一日好攰, 係露台影到銀河已經好滿足, 同埋體力開始頂唔順, 好想訓覺
結果最後無出到去, 執埋D野準備聽日一早上少女峰
Day 5完
lmlm
係舊登睇過
留名
雪糕
Day 6

今日得一個行程, 就係上少女峰
上雪山最緊要就係好天, 一起身走出露台望下
今次一定唔會好似藏王同Titils咁啦掛

由於講好左7點食早餐, 所以6點幾就起身
上到去個host已經準備好, 可能太早所以得我地3個, 包場

早餐選擇唔係多, 大路野麵包, 火腳, 芝士, yogurt, 蛋, 粟米片等等
每樣食D都夠食得你飽
btw佢個隻蜂蜜醬超好食, 唔知咩牌子呢

印象中真係旅行先會食朱古力脆米, 平時返工趕時間食麵包就算

食完之後同host吹左兩句, 佢話我地好好彩, 因為全個星期得今日係好天, 之後日日預測都落雨
食飽後返房拎埋D野就出發上少女峰啦
由Grindelwald去少女峰好簡單, 因為係起點黎, 首先搭車上kleine scheidegg先, 再係個到轉少女峰列車
上少女峰Swiss pass唔包, 只有75折(half pass card有半價), 所以要買飛, 係Grindelwald火車站就可以買到, 真係貴到仆街要138CHF
呢張飛唔好唔見, 因為回程都要靠佢

準備出發上少女峰了
上左火車, 出發去少女峰
在晴朗的一天出發

火車首先會開去Grund先, 之後會掉頭再上山
坐火車既右手邊風景會靚D, 不過當日朝早唔多人, 可以兩邊走黎走去

開始慢慢上山啦, 朝早既Eiger

呢堆就係尋日影日落個D山丘小屋

唔怕講多幾次, Grindelwald真係好撚靚, 幾時都咁靚
左邊個條就係我地搭緊既鐵路啦

Eiger下既木屋, 有D飄零燕feel

好似火車模型
Grindelwald根本就痴線, 我明明係上少女峰, 但沿途風景已經殺左好多菲林

唔係講笑, 鳩影都會靚, 瑞士D山區根本就係無死角

而家應該就係上到去Grindelwald既另一邊啦

唔識講, 總之就係好撚靚, 唔知俾咩caption先岩

下邊個堆好細粒既野就係Grindelwald, 不知不覺間已經上左好高

開始見到有積雪啦, 好撚期待
巴打我記得你,我係上年9月都第一次去瑞士honeymoon, 係我去過最靚既地方

有去到, 可能大家都係第一次去, 大路野PLAN出黎差唔多
Day 1: Zurich
Day 2: Schaffhausen
Day 3: Luzern
Day 4: Titlis
Day 5: Interlaken + Grindelwald
Day 6: 少女峰
Day 7: Lauterbrunnen + Murren
Day 8: Zermatt
Day 9: Zermatt
Day 10: Charnomix (法國)
Day 11: Montreux + Lausanne
Day 12: Lausanne + Bern
Day 13: Geneva + Lutry-Lavaux
Day 14: Geneva

啱啱玩完返黎 對比下
Day1: Zurich
Day2: Zurich(Zoo)/Schaffhausen
Day3: St.Gallen/Liechtenstein(Vaduz)
Day4: Liechtenstein(Malbun)/St.Moritz
Day5: Glacier express/Zermatt
Day6: Zermatt (搭上Gornergrat行到Sunnegga落)
Day7: Zermatt (Matterhorn paradise)/Interlaken
Day8: Interlaken (Jungfraujoch即日來回)
Day9: Interlaken (Harder Kulm搭上行落)/Montreux
Day10: Geneve
Day11: Lausanne
Day12: Basel (過咗德法行咗陣)
Day13: Bern/Luzern (Chateau Gutsch)
Day14: Luzern (Pilatus/市中心遊)
Day15: Luzern (Transport museum)/Zurich

全住hostel
搭swiss air直航來回
唔洗2萬5
不過覺得15日唔夠玩
其實中途都有D站, 不過大部份人都係為左上少女峰, 無咩人上落

雪呀

可能你地想像唔到, 我當時真係好興奮
上過幾次雪山, 睇過幾次雪, 今次係第一次好天既時候睇雪咋

第一次見到係藍天下既雪地

到左Kleine Scheidegg, 本身打算衝去搭少女峰列車霸個好位
點撚知衝錯左, 去左往Interlaken個月台到
最後已經太多人等車, 估計上到車都無風景睇, 決定等下一班車算

呢架就係我地一陣會搭既少女峰列車啦

我覺得好靚, 瑞士D登山火車通常都好正

呢架係搭返去Interlaken既(好似係)

由於我地等下一班車, 所以月台得返我地3個, 個STAFF問左我地幾次係咪真係唔搭
我地話要等下一班車先, 個STAFF好似好困惑

下一班車其實都只係要等半個鐘, 如果上到車但睇唔到風景既話不如等半個鐘啦, 話晒呢程車成千蚊架

無野做時周圍影下相, Kleine Scheidegg都係一個幾熱門既行山地點, 所以有好多指示
瑞士係hiking呢方面做得幾好, 通常指示都好清楚

其中一條行山徑既起點, 佢話係初心者路線, 我估好易行掛
隔離就係傳說中既The North Face

好靚, 我地都打算玩完少女峰後會返落黎Kleine Scheidegg行一段路

瑞士D風景真係
左手邊有間Hotel, 不過我諗好少人會stay Kleine Scheidegg, 除非登山
半個鐘好快過, 佢應該係同Grindelwald/Interlaken上黎d火車班次有夾過, 到差唔多時間就好多人, 不過我地排頭位就無問題
同埋最好都係早D上少女峰, 佢有條隊係排團體飛, 好似會俾佢地上先
當然其實你可以加錢畫位確保有位坐

因為之前聽人講坐右邊風景會好D, 所以我地坐晒係右邊, 唔知係咪真係好D啦, 最多回程時坐返另一邊囉
呢架登山火車係行得好慢好慢...所以你會有好多時間去睇風景同影相, 唔駛講都係靚到痴線

瘋狂影相, 個到有條行山徑好想行

到左Eigergletscher, 係上少女峰前最後一個站, 亦都係好多行山路線既起點
有D人唔上少女峰就會係到落車, 如果你唔上少女峰既話記得落車, 因為之後就會入隧道, 成程火車最貴就係之後個段

叫Eigergletscher, 後面既就係Eiger啦
我想等佢支國旗吹起黎影, 點知等極都等唔到

一滴風都無

Eiger

有時間又有興趣既話, 回程時其實可以係到落車慢慢行返去, 路線難度係一般, 唔難行
下面張相右下角見唔見對面山有個小鎮, 個到係另一個好正既地方叫Murren, 有時間一定要去

係Eigergletscher落車沿路再行前少少會到Eiger Trail, 可以見到傳說中既North Face, 不過我地今次就無落車, 直接搭上去少女峰
過左Eigergletscher後大部份都係隧道入面
中途會係兩個站各停十分鐘, 有興趣既可以落車望一望, 記住佢只有去程時會停, 唔好以為回程時可以睇返

第一個站係Eigerwand, 已經到左2865米高啦
由於佢只係停十分鐘, 所以好趕時間, 有半車人都會落車去睇下

個車站係山入面, 所以你落車就可以摸到D岩石, 另外再行出D會有個好大塊玻璃既觀景台
不過好少時間同埋太多人, 影兩張相就要閃
雖然隔住好厚既玻璃, 但景色都唔錯
下面個到應該叫Gross Scheidegg, 唔肯定, 因為唔夠時間睇佢D講解

行左個圈又要上返火車, 到下一個站Eismeer
Eismeer已經超過左3千米, 好彩無事無任何高山反應

去到Eismeer我建議大家都落車睇下, 因為呢到可以睇到Grindelwald-Fiescher Glacier, 其他地方應該睇唔架啦
雖然隔住玻璃, 但人生第一次睇到冰河, 真係好感動
雪山真係好靚好震撼

唔好睇佢咁樣, 其實條冰河真係有移動(好似係)

由於又係得5~10分鐘停站時間, 影完又要仆返上車, Eismeer呢個站明顯多好多人落車去睇冰河
不過見到出面好似落緊雪, 有D擔心上到少女峰時會唔會又柒左天氣變差
巴打我記得你呀!
上年暑假我喺瑞士邊玩邊參考你個post
有喺高登同你傾過一排
但突然電話壞咗,之後又無咗Hkg+個app,就無再搵你傾

係咪叫咩西伯利亞
你今年有無去旅行呀
諗緊grad trip玩邊
瑞士睇落真係好靚但好貴
留名

有能力既就去啦, 仲係學生時有好多野都可以有得平架
我覺得每個人心目中應該都有D一生人想去一次既check point
對我黎講少女峰係其中一個, 好細個時已經成日聽到, 今日終於企左係Top of Europe

btw我只係著左一件風褸, 入面短袖

首先要經過呢條好長既通道先, 佢有locker俾你擺行李, 其實將D不必要既野塞晒入去會玩得輕鬆D

少女峰呢到有好多景點(我本來想搵個平面圖俾大家睇下, 但官網唔見有 )
俾左咁多錢, 當然係要全部去晒, 首先我地決唔上觀景台住, 行左出去個乜野冰雪樂園先

一出到黎發覺已經好多人, 真係乜人都有
有D友好似就凍死咁著晒羽絨, 有D直頭得一件短袖衫

係到都想講下有幾樣一定要注意既事, 上雪山一定要有太陽眼鏡同搽太陽油
呢兩樣野真係超重要, 太陽眼鏡係防止雪盲症, 而太陽油係防曬, 因為雪山海拔高, 太陽光紫外線好勁, 絛太陽油好易絛曬傷, 唔係講笑, 真係一定要有準備

當然啦, 我兩樣野都有準備, 不過唔記得帶上少女峰

BTW借人地遊記張圖一用, 我而家就係左邊"雪原"
俾返個credit人地廢事話我偷圖
http://blog.xuite.net/p68860/family/26787677
一直以黎都有好多人話少女峰好悶, 唔靚, 唔值得俾千幾蚊上去
可能我見識少, 我一行出黎已經覺得好撚靚, 當然天氣好都係其中一個原因
俾左成千蚊港紙至少我覺得係值既

影左好撚多相, 真係要貼既話唔知貼到幾時, 你地真係想睇我先貼多D啦
一出到雪原就見到呢個景, 我真心覺得好靚, 話少女峰好悶無野睇個D人到底平時睇開D乜野

天氣真係一樣最重要既因素, 今日係黎左瑞士後最好天個一日, 好好彩

係呢到有提供到空中索道俾你玩, 但我最初係唔知, 直至見到有人玩

我真係覺得好撚靚, 點解咁多人話唔值

少女峰D相真係好多, 唔知點貼好..求其揀D啦, 有人想睇先貼其他

好好天, 下面係D玩雪既地方, 但好似未開

掛住影相, 行左大半個鐘都只係咁少路

呢到真係好大, 睇返D人好似蟻咁

D雪好白好靚, 同Titlis個到睇差太多, 咁當然天氣都係好重要既因素
但少女峰D雪真係好白好乾淨

唔知大家睇唔睇到, 左上角雪地到都有D黑點, 個D係人黎, 沿路一直一直行就會去到
路程其實唔遠, 但係雪地好難行同埋輕微上斜, 再加上呢到有3千幾米高, 大家記住量力而為
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞