[遊記][多圖]我在瑞士的14日

1001 回覆
395 Like 11 Dislike
雪糕巴,呢個行程準備咗幾耐?(可能問咗無數次 ),機票,住宿,大概去幾耐之前要book定?

我6月中去,2,3 月時開始plan, 3月尾book晒全部住宿,3100 個間好難book所以一早book好左先

詳細行程個d之後一直睇下plan下到出發個日

我想問我12月尾會去歐遊
瑞士會留5日左右
我想問Swiss pass 應該係邊買?
上網搵過得介紹
同埋大約幾錢HKD

其實佢官網有齊晒資料 https://www.swiss-pass.ch/swiss-pass/
不過係無5日PASS, 一係4日一係8日, 分別係259CHF同埋376CHF
你可以係香港搵agent買, 例如學聯咁, 可能會有discount
其實你上佢官網買出e-ticket都ok, 係一樣架咋
再唔係你去到瑞士既火車站ticketing都可以即場買

如果你留5日左右, 正常swiss pass應該唔抵, 你睇下half price card會唔會抵d
120CHF, 之後買飛全部半價, 上少女峰都係
去咗咁多次瑞士都覺得好靚,樓主啲相好靚

瑞士真係好靚
多謝支持
學野
有無巴打去瑞士有滑雪?
我想問係咪要上網book定?
我黎緊12月中去
有無巴打去瑞士有滑雪?
我黎緊12月中去

瑞士滑雪, 首先睇下你自己有無裝備先
無既話, 你去到滑雪地區例如zermatt咁, 會有好多鋪頭有得租, 通常都唔駛book
你租好之後再買滑雪ticket, 通常有1日票 2日票咁自己揀返

你google 瑞士 滑雪 都有好多遊記參考

另外睇下你召唔召喚到A___出黎可能可以解答你
有無巴打去瑞士有滑雪?
我黎緊12月中去

無既話, 你去到滑雪地區例如zermatt咁, 會有好多鋪頭有得租, 通常都唔駛book
你租好之後再買滑雪ticket, 通常有1日票 2日票咁自己揀返

Thanks巴打 第一次歐遊想準備好啲
有無巴打去瑞士有滑雪?
我黎緊12月中去

Zermatt 見到好多人著曬裝備玩 好想試 但冇機會同埋未玩過
有無巴打去瑞士有滑雪?
我黎緊12月中去

Thanks巴打 第一次歐遊想準備好啲

冬天去係麻煩d, 無辦法
有無巴打去瑞士有滑雪?
我黎緊12月中去

Zermatt 見到好多人著曬裝備玩 好想試 但冇機會同埋未玩過

巴打你仲係瑞士玩緊定返左嚟啦
十卜考古
有無巴打去瑞士有滑雪?
我黎緊12月中去

琴日返左啦 多謝巴打推介 屋企人都玩得開心!
有無巴打去瑞士有滑雪?
我黎緊12月中去

琴日返左啦 多謝巴打推介 屋企人都玩得開心!

無伏左你就好
幫推

仲有人睇緊
幫推

仲有人睇緊

出年5月去,同女朋友一齊追緊你個post
Lehmann’s Herberge呢間hostel係咪已經無哂房

未出到5月既schedule掛,5月都唔係peak season應該唔會咁快full, 你可以send email去問吓

真心推介呢間,唔貴個view又靚,又近車站

希望個遊記幫到你
發覺同你d行程好似 留2日zurich luzern 我又係住backpackers 又係住3日grindelwald btw 有冇去grindelwald隔離Lauterbrunnen行下 我見有條小瀑布係d屋隔離幾特別 出快d參考下你玩先

有去到, 可能大家都係第一次去, 大路野PLAN出黎差唔多
Day 1: Zurich
Day 2: Schaffhausen
Day 3: Luzern
Day 4: Titlis
Day 5: Interlaken + Grindelwald
Day 6: 少女峰
Day 7: Lauterbrunnen + Murren
Day 8: Zermatt
Day 9: Zermatt
Day 10: Charnomix (法國)
Day 11: Montreux + Lausanne
Day 12: Lausanne + Bern
Day 13: Geneva + Lutry-Lavaux
Day 14: Geneva

啱啱玩完返黎 對比下
Day1: Zurich
Day2: Zurich(Zoo)/Schaffhausen
Day3: St.Gallen/Liechtenstein(Vaduz)
Day4: Liechtenstein(Malbun)/St.Moritz
Day5: Glacier express/Zermatt
Day6: Zermatt (搭上Gornergrat行到Sunnegga落)
Day7: Zermatt (Matterhorn paradise)/Interlaken
Day8: Interlaken (Jungfraujoch即日來回)
Day9: Interlaken (Harder Kulm搭上行落)/Montreux
Day10: Geneve
Day11: Lausanne
Day12: Basel (過咗德法行咗陣)
Day13: Bern/Luzern (Chateau Gutsch)
Day14: Luzern (Pilatus/市中心遊)
Day15: Luzern (Transport museum)/Zurich

全住hostel
搭swiss air直航來回
唔洗2萬5
不過覺得15日唔夠玩

瑞士東面一定會再去
我都覺得唔夠玩呀

黎緊得10日係瑞士

10日都ok呀,大路野可以去得晒
上面唔凍咩? 見你著牛仔庫咁輕便

我覺得唔凍
上到少女峰好神奇,有d人著到勁厚勁多衫
有d人又好似落街買飯咁著

我入面件衫其實係短袖,行行吓我直頭覺得好熱

不過有2樣野好重要,就係太陽眼鏡同太陽油,一定要準備好呀
雪糕巴打
雪糕巴打

好耐無人叫呢個名
出年九月諗住去荷蘭 加瑞士定德國好阿巴打?
出年九月諗住去荷蘭 加瑞士定德國好阿巴打?

唔知你鍾意D咩喎
兩個我都去過, 如果你係鍾意睇大自然野咁一定係瑞士
但你鍾意睇教堂呀, 城市呀, 文化野既話就德國啦
食野既話我會覺得德國好食d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞