[遊記][多圖]我在瑞士的14日

1001 回覆
395 Like 11 Dislike
終於到少女峰
六月去瑞士有樣好就係未到夏天, 呢到未開始溶雪, 所以D雪仲係雪白色
夏天好多時會有層灰色係冰河上面, 因為溶雪時會夾雜埋D沙石

好撚靚, 個天無雲, 藍得有D不可思議, 根本唔需要CPL

後面個座山就係著名既斯芬克斯(Sphinx)觀景台, 我地遲D先上去
再後面個到其實就係少女峰啦

btw因為無太陽眼鏡, 呢到D雪反光得好勁, 一路行一路好辛苦
而且好多時影完張相根本睇唔到影成點, 好彩無影柒到
靚既地方用電話鳩影都靚, 下面幾張係電話影既, 無執過

真心覺得D雪地好靚, 影個時睇唔到自己影成點, 好彩無爆晒
咁貴上到黎如果D相炒晒我應該會喊

靚既地方鳩影都靚, 至少我自己覺得幾好

終於俾我影到藍天加雪地, 算係了左個心願

後面呢塊山壁唔知叫乜野, 可能當時肚餓, 我望住呢塊野成日諗起薯片

唔似咩
我地係入口附近已經玩左好耐好耐, 終於有一下覺得咁落去會唔夠時間, 開始出發行去呢到既終點(其實當時我都唔知有D乜 )

呢到真係好有趣, 有D人全副裝備咁上黎, 又有D人好似落街去便利店咁
不過提醒下大家真係要做足準備先好上雪山, 太陽眼鏡同太陽油一定要有, 對鞋最好都係防水

出發

順便一次過貼D圖先, 根本唔知有咩cpation好寫

我都唔知好知叫乜野山, 總之好靚

當時真係覺得幾震撼, 點講都係第一次成功睇到雪山, 仲要係出名既少女峰

影左好撚多張相, 其實下面就係冰河黎, 不過呢邊比較難睇到, 要睇都係要上觀景台

又真係有人會係雪山擔遮, 好似去行街咁

[偽文青mode] 係大自然面前人類就好渺小

唔知乜野山脈, 好正

Sphinx觀景台, 見唔見上面超多人
上面永遠都勁多人, 今日仲要好天, 一定迫到仆街
第一次真係上雪山玩(之前乜柒都睇唔到個D唔算), 乜都影一餐, 大鄉里出城

上到黎先真正感受到當年D人好厲害, 100年前點會諗到整條鐵路上少女峰

可能係瑞士最出名既景點, 真係好多遊客

發現好sharp既紅色鏟雪車, 好鍾意呢D大型工作車輛
A____巴打有無玩過? 好想坐一次

睇佢鏟走D雪, 有種被治癒既感覺

好鐘意用tele影相, 上面有位巴打都話去瑞士影相, 一定要帶tele

山壁真係好大好大, 遠睇時唔覺, 企到埋去好有壓迫感

真係好靚, 唔明點解會話值得, 係咪去開冰島南極個D

阿雷奇冰河(Aletsch Glacier), 6月上黎仲可以見到純白色既冰河, 夏天開始溶時會無咁靚

網上圖片, 溶雪個時會係咁
觀景台真係多人到仆街

好鐘意呢張, 左手邊個塊岩石就係少女峰, 中間有間唔知係乜野既屋仔

冰河close up

d山差唔多樣, 我都分唔清楚

係白色既雪山到有部白色既直昇機
唔知係咪觀光用? 俾錢就可以搭???

好過癮好似保護色咁

見佢飛左上觀景台, 唔知係咪可以近距離欣賞少女峰個D呢
影左好多張冰河

不過始終唔夠係觀景台睇咁靚

呢間木屋真係要黎住人!?!??
(後記: 當年遊記有人補充係話"某電訊公司維修果陣費事無地方住整出黎")

其實行左好多路, 不過行極都唔完, 同埋個刻我其實唔知終點係邊

有行山杖我諗會好D, 雪地真係好難行, 又冼

行得好慢, 一來掛住影相, 二來覺得有D辛苦

終於到左一個我認為係難關既位, 睇相可能睇唔出, 其實前面條路都幾斜
本身已經唔好行, 無太陽眼鏡睇路睇得好辛苦, 再加上第一次係3千幾米高既雪山到上斜, 真心有D頂唔順
既然都行左咁遠, 為自己定個目標至少上左呢個斜路再算

無錯我係平時無運動既死毒撚, 最大動運就係拎住部相機周圍行, 無架啦
好想跟巴打團
lm
係舊登睇過
留名
雪糕

有人記得
好得閒就睇多次啦
發覺同你d行程好似 留2日zurich luzern 我又係住backpackers 又係住3日grindelwald btw 有冇去grindelwald隔離Lauterbrunnen行下 我見有條小瀑布係d屋隔離幾特別 出快d參考下你玩先

有去到, 可能大家都係第一次去, 大路野PLAN出黎差唔多
Day 1: Zurich
Day 2: Schaffhausen
Day 3: Luzern
Day 4: Titlis
Day 5: Interlaken + Grindelwald
Day 6: 少女峰
Day 7: Lauterbrunnen + Murren
Day 8: Zermatt
Day 9: Zermatt
Day 10: Charnomix (法國)
Day 11: Montreux + Lausanne
Day 12: Lausanne + Bern
Day 13: Geneva + Lutry-Lavaux
Day 14: Geneva

啱啱玩完返黎 對比下
Day1: Zurich
Day2: Zurich(Zoo)/Schaffhausen
Day3: St.Gallen/Liechtenstein(Vaduz)
Day4: Liechtenstein(Malbun)/St.Moritz
Day5: Glacier express/Zermatt
Day6: Zermatt (搭上Gornergrat行到Sunnegga落)
Day7: Zermatt (Matterhorn paradise)/Interlaken
Day8: Interlaken (Jungfraujoch即日來回)
Day9: Interlaken (Harder Kulm搭上行落)/Montreux
Day10: Geneve
Day11: Lausanne
Day12: Basel (過咗德法行咗陣)
Day13: Bern/Luzern (Chateau Gutsch)
Day14: Luzern (Pilatus/市中心遊)
Day15: Luzern (Transport museum)/Zurich

全住hostel
搭swiss air直航來回
唔洗2萬5
不過覺得15日唔夠玩

瑞士東面一定會再去
我都覺得唔夠玩呀
有興趣上少女峰ge各位, 溫馨提示, 真係唔好再搭第一班車, 好容易搭錯staff train, 一係俾人屌落車, 一係就會十五至二十分鐘坐火箭咁款上到去然後高山症發作/乜嘢風景都睇唔到
留名
Lm再睇
有興趣上少女峰ge各位, 溫馨提示, 真係唔好再搭第一班車, 好容易搭錯staff train, 一係俾人屌落車, 一係就會十五至二十分鐘坐火箭咁款上到去然後高山症發作/乜嘢風景都睇唔到

但佢有賣morning ticket喎
好正
期待行山嘅相
我之前都係行eigergletscher - grindelwald嗰段 (希望無串錯)
係我人生中暫時最靚嘅的一段路

回樓主
我無留瑞士好耐
所以十月去都無搵景點睇紅葉
但係已經好滿足
尤其是得一日上少女峰都撞啱好天氣

但你反而無行到First? 個到都好靚
eigergletscher 有無相睇下呀
寫之前真係想再推薦一下, 上面個間Lehmann's Herberge好撚正, VIEW正, 房正, HOST超NICE(之後會再講), 好近火車站, 根本就係大街隔離(10分鐘內一定行到)
而且一D都唔貴, 大家去Grindelwald時可以考慮下呢間, 唔駛迫D咩Alice民宿同其他山卡啦bnb

依家再睇你呢個遊記, 發覺心態唔同左, 突然有一霎那想以遊客身份上多最後一次少女峰

吓,你有咩未睇過未玩過
我自己都未必再上一次少女峰

想有一次可以慢慢行下享受下出面個雪地而唔係有人有需要急救仆落去, 可以係度影下相同D職員(朋友/舊同事 )吹下水

係上面做邊有得玩,有時間都無精力

其實會有咩意外, D人高反?
定會有D ON9仔碌左落山之類
終於到少女峰

我覺得好正, 係值得俾成千蚊上去既
不過就未必會去第二次
前年舊年去左,
想今年再去,睇黎無咩機會,plan下年春天去,
Mont Blanc, Geneve, St Gallen, Elbernalp

但佢有賣morning ticket喎

唔係叫人發雞盲衝上員工車然後上到去屌鬼話乜柒都未開啊嘛
毒撚平時無運動開, 一到呢到環境就收皮, 個條斜路我真係捱唔到上去, 但我見有D友可以跑上去
終於俾我行左上去, 原來可以睇到成個少女峰同觀景台

去到一個高D既位, 又真係靚D

捱到上黎, 影到呢張成個少女峰既相, 算係好過無
呢張自己幾鍾意, 可能因為行得好辛苦

超級斜路, 行撚到我仆街

但我朋友好輕鬆就上撚左去, 仲有時間影返我行到死既樣

上到去有塊牌寫住仲有20分鐘就到終點

再望真D, 屌你老母仲有好大段路, 直覺話我知20分鐘一定行唔到過去

結果放棄啦
唯有打個卡, 後面個段交俾朋友A

原來上左一個斜, 仲有第二第三第四個等緊我

萬里長征咁....最重要係我唔知個終點係咪就係個支旗

用tele 影埋去d人都仲係好似蟻咁, 個一刻我放棄左, 決定行到呢到就算, 再行落去真係會死
而朋友A佢覺得OK就決定繼續行程, 所以之後個段得返朋友A一個人行, 我同朋友B放棄左

個段路有D乜睇, 終點又有D乜就要交俾朋友A啦
下面呢部份係朋友A寫既, D相都係佢影, 佢有D相係菲林黎
講多次上到雪山大家都係量力而為, 一陣出左事要人救就唔好
=========================================================
咁我繼續補完我既行程

話說雪糕巴打同另一個朋友已經頂唔順了, 要返轉頭了
我就繼續堅持到終點

看似不遠的起點, 但其實好撚辛苦先行到呢度

繼續再直行, 終於去到支旗仔了, 再行前多少少就會見到屋仔, 而屋仔就係終點

其實路程並不是那麼遠, 但缺乏裝備下行雪山真係一件好痛苦既事
加上有少量高山反應令到個人好辛苦... 最大問題我果陣係缺水
既然上到黎, 就要飲杯野當獎勵自己 , 價錢就同一般瑞士餐廳差唔多

食完之後就發覺時間不早了, 要回到起點同雪糕佢地會合
用左半個鐘跑回起點 (上來果陣係1.5小時)

返到起點時, 見到雪糕巴打等我, 但另外個朋友不見了
雪糕話佢個袋不見了, 佢走去遊客中心了解, 但而家失散左
於是我地一齊搵佢...

係少女峰最困難係收唔到電話, 雖然部份地方可以收到微弱wifi... 但非常唔穩定
嘗試whatsapp 佢, 但佢又無online...
問左遊客中心佢話山上無loss and find, 要落山先有呢個服務, 而落山後不能再上返來

我同雪糕相信佢唔會落山, 仍然在山上, 於是我同雪糕分頭行事, 佢會係主要通道搵佢, 而我就附近搵
好好彩, 終於搵到佢了

咁我就立即通知雪糕然後會合

我呢part 已經完了
睇返上面朋友A最尾個部份, 可以見到我朋友B唔見左個袋, 呢件事真係柒撚到仆街, 係成個TRIP最柒既部份, 一陣就會講到

朋友A帶左隻紙箱人上少女峰

不過無咩IDEA, 唯有埋左佢

咁講啦...其實影黎影去都係呢D山, 但既然都影左, 我都想share埋, 講解就無咩好講了, 大家睇下相

真係好好天, 當時係行得幾辛苦, 但睇返D相又幾開心

有D遠征既感覺, 少女峰呢到真係好搞笑, 有時見D人成套裝備, 有D人又普通行街LOOK, 但又真係行到

冰河附近既山脈, 好鍾意個隻藍色

少女峰同觀景台, 老老實實當時其實我無為意個座就係少女峰

所以影相時無特登去影佢, 事後睇返先知
成個TRIP最柒最ON9既部份就係呢到, 大家唔好學我地咁

上回講到肥老闆一個人遠征, 我同朋友就決定回頭睇其他野, 同肥老闆約好集合時間同地點後就分開行動
好鍾意呢張, 望到都覺得辛苦, 肥老闆加油

其實都有唔少人行

不過我自己真係唔多行到, 量力而為算

原地休息左一陣後開始回程, 見到有個大窿唔知係乜黎

薯片山, 其實幾特別

都係D冰呀山呀雪呀咁, 第一次睇係咁架啦

影返一個少女峰全個wide shot, 都幾靚啦

不過呢個時候發生左樣好柒既事, 我見朋友行行下又突然神色凝重咁, 就知一定有ON9事發生
我: 我朋友:

: "喂, 雪糕"
: "做乜"
: "我呢...好似漏左個袋呀..."
: "下, 乜野袋???"
: "我漏左個背囊係火車呀!"
: "下!??!?!?"

個下我真係呆左乜都諗唔到, 落左火車到而家都過左2個幾鐘, 你而家先feel到無拎背囊
坦白講我由落火車到而家都幫佢影左好多相, 有時又係佢後面行, 又真係唔覺佢無左個背囊
我地兩個就係咁呆撚左係個雪地到
終於到少女峰

好彩好天, 我諗再去瑞士時都唔會上少女峰了, 一次過玩晒
下個目標係Murren個d 行山
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞