[遊記][多圖]我在瑞士的14日

1001 回覆
395 Like 11 Dislike
你朋友自己去左嗰間山屋係base camp黎,
最容易上Monch同Jungfrau既路都係到出發

btw想問巴打用咩網up圖, 我又想寫遊記

我連base camp都行唔到去, 廢到仆街

up圖我用imag.cx, 以前高登巴打整既, 主打唔會壓圖
不過同nacx一樣好驚佢突然又死

我開左個account試up左幾張, 但貼過黎好似出唔到,
係reply個preview function到load十年都load唔到張相

但你嗰d我又睇到

我試左UPLOAD幾張又無問題喎
你要貼direct link

咁樣? 借個位黎試sorry
有冇人睇到

你貼錯左呀,要貼jpg個條link啊
我都買咗

好QQQQQQQ

up圖我用imag.cx, 以前高登巴打整既, 主打唔會壓圖

係reply個preview function到load十年都load唔到張相

但你嗰d我又睇到

有冇人睇到

但係我禁share嗰制 佢剩係得呢條link比我

但你嗰d我又睇到

有冇人睇到

embed code揀direct link

我前年去zermatt都住3晚玩足4日
巴打行程太趕啦

咁都叫趕呀
我都住左2晚啦, 我諗我住多一晚都係睇唔到

巴打你頭16頁既行程我都連續分左3年去
我都覺得唔夠時間

我都好想再去呀, 都無實際成功行到山

舊年呢個時候差唔多係Zermatt
果次係Interlaken湖邊租左木屋,兩層,
隔離果戶養左幾隻牛,掛左牛鈴,
朝早係露台食早餐,睇住個湖,再聽牛鈴聲,真係好正。

但你嗰d我又睇到

有冇人睇到

embed code揀direct link

唔該晒
呢張係Mont Blanc山頂望返過du midi
去其中一個觀景台既樓梯, 唔駛上去都知無野睇

係橋望落去, 跌落去就

d雪愈落愈大, 基本上都係絕望架啦

呢到除左觀景台, 佢室內都有個展覽係講D人點樣爬白朗峰, 有展出佢地D裝備
呢個係攀冰壁時用既工具, 唔知叫乜啦, 用佢插落D冰到, 再用個尾個勾頂實就可以變左個扶手咁, 應該係D力學原理? 佢每樣工具都有條片係講實際用佢登山時係點, 你會見到佢地好型咁爬左上雪山

冰爪, 都係爬冰壁用, 一腳踢落去D冰到插實左黎做立足點
呢到展出D工具係D人真係用黎爬過白朗峰, 所以有晒簽名

呢個滑雪板好勁, 佢條片係條友就咁用滑雪板由山頂滑返落去, 睇見都覺得好驚, 但又好撚型

個展覽仲有好多爬白朗峰既MOVIE, 睇完之後我都有一刻好想試下爬雪山, 但我呢D柒頭肯定會死係上面, 所以都係睇人爬算啦

睇完展覽就行出去室外睇下, 呢到同Titlis, 少女峰唔同, 唔可以行出去雪地, 最多都係佢圍好左既地方
相信大家都估到, 係乜都睇唔到, BTW呢張相其實影到有人係呢種天氣行緊上南針峰, 唔知大家睇唔睇到呢

佢有第二架纜車搭去另一邊, 不過今日咁既天氣就無開啦

同大家介紹下, 左手邊就係白朗峰Mont Blanc, 有4807米, 係歐洲阿爾卑斯山脈最高既山峰
係旁邊既Mont Maudit同Refuge Vallot都超過4300米, 全部都高過少女峰, 你地睇到嗎?

山上面天氣就係多變, 突然間又散左少少, 睇到D野

望到對面另一個觀景台, 已經好好
個條好似手指咁既山壁係南針峰好出名, 每年都會有人挑戰去爬佢

左下角見唔見有幾個黑點, 其實係登山隊黎

係仲可以睇到少少野時影下合照, 好過無啦
突然間又清左好多, 影到雲既海瀟
其實呢張相都影到第二隊登山隊, 係Chamonix呢到真係好多爬山活動, 傳說搵guide既話有D低能路線係初心者都可以行, 頭先睇完D展覽後我都有D想去行山

係到玩左好耐, 時間都差唔多, 要落返去搭LIFT上最高既展望台, 就好似少女峰個Sphinx咁
不過呢到仲高D, 有38xx米高, Sphinx都係得35xx米, 係南針峰呢到暫時係我人生上過最高既地方

上到黎都係睇唔到野

不過佢有個懸空既玻璃箱俾你影相
雖然好多人排隊, 但反正都無野做, 我就叫我朋友去排隊先, 我係出面幫佢地影相
下面呢張係網上圖片, 表達下實際係點, 因為我D相天氣差根本表現唔出個玻璃箱有幾恐怖

嗚哇好天真係好重要

繼續留名

係啊, 尤其係好多都係戶外活動, 天氣一差就收皮
而且又無可能每個地方都留多幾日做buffer, 都係賭運
正皮是我給的

多謝支持

彩色蛋係朱古力定真係蛋
好可愛

真係雞蛋, 個HOST話超市有得賣, 同普通雞蛋無分別
我都買咗

好QQQQQQQ

係好得意呀, 成舊水架
送左俾人做手信
係室外等緊時順便睇下呢個3千8百幾米既觀景台, 其實係可以睇到Mont Blanc
不過大家都可以見到背後係白色一片啦

過左幾分鐘突然間成班人係到起哄, 原來唔知係咪有D咩奇蹟, D雲開始散緊, 見到少少白朗峰既真身

呢個時候我想走入去叫佢地出黎睇, 但又怕錯過左睇到白朗峰既一瞬間, 你知啦呢D野可遇不可求, 可能真係得幾秒睇到架咋

決定影左相先算
好撚緊張, 佢愈黎愈清, 到底會唔會睇到白朗峰呢? 定係好似Matterhorn咁俾少少希望你再收你皮呢?

成個TRIP最感動, 最震撼既一刻就係呢個時候發生, 白朗峰真係走左出黎

山峰岩岩高過雲海少少, 個一刻真係好震撼, 從來未見過呢種風景

白朗峰華麗登場
雖然睇唔到成座山, 但有雲海更加靚, 真係岩岩好高過雲海少少咋, 如果白朗峰矮D就真係乜都睇唔到

唔知你地想唔想像到, 之前仲係乜柒都睇唔到, 突然散晒見到白朗峰, 仲有個咁靚既雲海, 全場人都好HYPER, 有D友甚至係到尖叫
但真係好靚好靚, 靚到痴左線

唔知幾時會收皮, 所以係咁影, 影左先算

睇相可能唔覺得好震撼, 現場睇真係好正
呢個真係奇蹟, 根本無諗過可以睇到

有冇大陸人賣瑞士山區肺

無呀
btw瑞士除左geneva同少女峰外,好少見到大陸人

仆街印度佬反而周圍都係

少年你太年輕了, 印度佬同強國蝗係無處不在
話說係我忙緊影相時, 終於排到我朋友, 我拿拿臨叫佢地出黎睇
BTW佢地係個玻璃箱到加埋後面超靚雲海都好正

不過黎得快去得快, 白朗峰只係出現左十分鐘多D, 慢慢又比D雲包圍返

好快又消失係雲海之中

雖然白朗峰瞬間又消失左, 但另一邊有個好誇張既雲海, 現場睇真係好震撼, 我到而家都好印象深刻

見到有個鬼妹係玻箱扮驚

但到我走入去玻璃箱時已經又變返白濛濛一片, 乜都睇唔到啦, 但一D都唔緊要, 我睇到最重要既白朗峰, 真係超開心, 心情好耐都未平伏返

邊有諗過十幾廿分鐘前係咁樣

睇到白朗峰同雲海真係超滿足, 但要趕尾班纜車落山, 所以要立即走了
走既時候係手信鋪買左幾盒朱古力, 可能法國人對包裝都幾講究, 個袋好靚

仲買左POSTCARD寫, 但買完後佢幫我用信封入起左, 到底係咩玩法
我之後又要拆返出黎寫同寄, 個信封唯有收埋一二邊

法國法國郵票原來好撚港女, 個POSE想點

今日超額完成左全日既行程, 好彩無聽個STAFF講唔上去咋, 竟然有奇蹟出現睇到白朗峰, 返到落地面時心情仲係好興奮未平伏到

再見啦南針峰
暫時係我上過最高既地方, 有3千8百幾米

睇完白朗峰後返酒店check in, 途中經過超市就補給下
法國超市平過瑞士好多好多
同埋呢間超市好厲害, 有lunch time...

返酒店拎房, 今次都係BOOK左三人房, 我覺得唔錯, 又平又近火車站, 推介俾想去Chamonix既人, 叫Langley Hotel Gustavia

仲有個細細地既露台

露台望出去, 過條馬路就係火車站, 超方便

買左一大堆零食同飲品, 個杯1.5L橙汁只係需要0.5歐
三包薯片都好好食, 最好食係綠色, 番茄味

之後出去食飯, 順便參觀下呢個鎮, 但就無咩特別

發現雪糕鋪, 有個終極既11歐10球
其實超抵, 即係唔駛100HKD有10球雪糕, 不過未食飯所以無試

有好多種味揀

要左3球, 好似唔駛錢咁, 每球都大到仆街
佢其中有隻味叫Mont Blanc, 貪得意試左, 似拖肥味
其餘既Yogurt同開心果味好都正, 推介
銀河 好想睇
肉眼睇銀河有冇相咁震憾
Jacques Balmat同Horace-Benedict de Saussure既雕像
當年係後者出錢俾Balmat去登白朗峰, 而Balmat用手指住既就係白朗峰既位置

當然啦..今日係指住一片雲霧, 乜柒都睇唔到

隔一條街有另一個叫Paccard既醫生既雕像, 傳說中佢同Balmatm一齊成功首次登上白朗峰, 但好多謠言話佢實際上無登頂, 過左N年後當局幫佢平反左, 起返個雕像比佢, 但唔知點解要特登擺係隔一條街

佢其實都係望住白朗峰既位置, 但當然係睇唔到

Chamonix係遊客區, 所以好多餐廳選擇, 普遍都平過瑞士好多

兜左個圈, 求其揀左個餐廳食飯, 我叫左個3 course set dinner, 都只係28歐, 諗返起Grindelwald就咁食一份主菜都超過30CHF

頭盤係煙鴨胸沙律配鵝肝醬多士, 好撚大盤, 我覺得已經可以當主菜食
個鴨胸幾好食, 鵝肝醬就係普通咁, 一向唔多識欣賞

主菜係唔記得幾多gram既燒牛肉, 屌你佢仲要再配薯條同沙律, 飽到仆街
個牛好好食, 上面個兜磨菇醬都好正

仲有個甜品, 我揀左creme brulee, 去到法國當然要揀返出名既法式甜品
呢個真係好撚好食, 打低晒係香港食過既creme brulee, paul lafayet都要收皮

呢餐飯係全個TRIP最高質既一餐, 而且計返都係2百幾蚊港, 係香港一定食唔到
雖然成餐飯好好食又平過瑞士好多, 但老實講法國D人態度真係差D, 明顯睇得出佢地對亞洲人係特別差
個感覺真係唔太好...食完都係快D埋單走人, 係附近再行一陣就返酒店了, 其實夜晚真係有D凍, 我諗得十度

法國既一日之旅就到此為止, Day 10完[
終於回帶到玻璃箱篇
Day 11

今日又要好早好早起身check out, 因為要由法國去返瑞士, 車程都2, 3個鐘, 早D出發爭取多D時間玩
check out後行過對面既火車站準備搭車返瑞士, 上左車後等左好耐都未開車
佢中途有好多廣播, 但都係得法文. 聽唔撚明
最後全車人落晒車, 唔知係咪D友罷工
有個staff問我地係咪要去Martigny, 指左我地去第二個月台搭車, 最後遲左大半個鐘先離開Chamonix

去到瑞法邊境車站Vallorcine, 要係呢到轉返Mont Blanc Express返瑞士
由於第一程車delay左, 趕唔上原本要搭個班Mont Blanc Express
落車時又有個staff問我地係咪去Martigny, 我地話係, 佢同我地say sorry話因為delay左, 我地要等一個鐘先有下一班車, 咁都無辦法啦唯有等

Vallorcine係一個邊境火車站, 周圍乜柒都無, 唔好話鋪頭, 連人都無個, 成個月台得我地3個人係到等車
都已經6月, 但朝早既法國仲係好撚凍, 而且當時超大風, 凍到仆街, 唯有周圍行下影下相順便當做熱身
雖然呢到有D荒蕪, 但風景都唔錯既, 每次去旅行都係咁, 要離開時先好天, 今日個天氣真係唔錯, 如果上多次南針峰應該會好靚

路軌盡頭個座山好似火山咁, 唔知係乜野黎, 但都幾靚

真係周圍都係雪山, 而家仲睇到個頂, 轉頭又俾雲包住左

係Vallorcine食風食左一個鐘, 終於等到有車返瑞士, 好感動
返瑞士既Mont Blanc Express無乜人, 加上今日天氣好, 終於可以影返沿途D風景
呢到開始應該進入返瑞士

之前都提過Mont Blanc Express係登山鐵路, 而家搭返瑞士就係落山

山區風景都好靚

d公路又幾正, 頭D賽道咁

天氣好真係差好遠, 前一日搭車去法國時根本唔覺有呢D風景睇
山區D風景真係求其一到都好靚

去到不知名山區小鎮, 唔知係呢D山區生活係點架呢

穿過左山區後差唔多返到Martigny啦
而家睇返真係好靚

返到Martigny後要再轉火車去今日既目的地Montruex, 由Chamonix出發用左三個幾鐘, 轉左幾次車後終於到啦
返到黎瑞士開心好多, 係法國只係短短一日, 但我對佢印象已經麻麻地, 雖然平過瑞士好多, 但成日都想快D返去瑞士

本身係想住係Montreux, 但呢到既酒店好撚貴...貴到揀唔到落手, 所以決定day trip玩一日就算, 唔stay了
首先要搵locker擺行李先, 屌你呢到連locker都貴過人, 要8.5CHF, Interlaken都係要7CHF咋

全日都無食過野, 我都唔知叫早餐定午餐了, 想慳錢同慳時間, 結果去左COOP買麵包, 1.2CHF

窮撚係要捱麵包, 不過都幾好食

之後返火車站搭車去第一個景點西庸城堡Chillon Castle啦
係Montreux搭火車過去只需10分鐘左右, 好快
其實仲可以係湖邊行過去添, 大概要一粒鐘, 不過去程搭左車先

Montreux火車站等車

天氣好好

Montreux係golden pass既起點, 第一次見到架車, 覺得好殘好舊
搭一個站到左Veytaux-Chillion, 呢到個月台係斜既
見唔見到架火車側左埋一邊呀

超級好天
咁既天氣先適合旅行架嘛, 之前Zermatt時又唔見咁好天

由車站行去城堡只需要5分鐘, 有晒指示, 無可能行錯, 首先落隧道過對面

過左隧道行到湖邊....屌你老母好正呀, 我等左呢D天氣好耐啦
點解個天可以咁藍咁清架

天氣真係好正, 可以清楚望到湖既另一邊, 其實對面係法國黎

望向另一邊, 好多屋個到就係Montreux, 岩岩就係個到搭火車過黎, 有時間既話可以沿湖邊行返過去, 應該幾舒服

真係好好天, 忍唔住影多幾張相, 遲遲都未去城堡

沿住湖邊行, 得一條路唔會行錯, 好舒服

佢都有D指示, 不過呢到其實已經望到城堡

見到西庸城堡了, 不過呢到係佢既背面
遇到一班小學生係到玩水, 外國D學生真係好

行出石灘影返張城堡先

呢個鐘數係背光, 不過都唔緊要啦, 反而係背面
今晚暫時係咁多,聽日繼績,多謝大家支持
感覺D相好重味精
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞