[遊記][多圖]我在瑞士的14日

1001 回覆
395 Like 11 Dislike
聽日到我上少女峰 晴天萬歲

凍唔凍

-4 ~-9

之前仲講緊行程, 原來出左發啦
巴打玩成點呀, 順利嗎?
希望你上少女峰好天
記得太陽眼鏡同太陽油呀

凍唔凍

-4 ~-9

希望你上少女峰好天
記得太陽眼鏡同太陽油呀

真係要搽太陽油!
我曬到額頭同個鼻都紅哂,第二日就變黑左喇

凍唔凍

-4 ~-9

希望你上少女峰好天
記得太陽眼鏡同太陽油呀

好多謝巴打精華推介
跟足你講帶太陽眼鏡 搽太陽油
岩岩落山 今日天氣靚到不得了滿載而歸

聽日去Blausee + Bern
後日改行程 去落桑+日內瓦
Stay interlaken 行得通?

凍唔凍

-4 ~-9

希望你上少女峰好天
記得太陽眼鏡同太陽油呀

好多謝巴打精華推介

好天就正,有無圖睇吓
你而家即係stay邊到呀,interlaken?
真係好詳盡 睇左2日先睇完
有機會希望跟你依個行程去一次

多謝你用咁多時間睇晒個遊記
我自己覺得行程上仲有好多可以改善既地方, 你參考下好啦
俾我揀多次, 我會想去chocolate factory tour 多過 olympic museum
同埋第一日係Zurich/最後一日係Geneva真係好悶, 我覺得成個skip左都唔可惜

Zurich 真係無野值得去? 依個城市咁出名 唔親身去一下好似有d 可惜
真係好詳盡 睇左2日先睇完
有機會希望跟你依個行程去一次

多謝你用咁多時間睇晒個遊記
我自己覺得行程上仲有好多可以改善既地方, 你參考下好啦
俾我揀多次, 我會想去chocolate factory tour 多過 olympic museum
同埋第一日係Zurich/最後一日係Geneva真係好悶, 我覺得成個skip左都唔可惜

Zurich 真係無野值得去? 依個城市咁出名 唔親身去一下好似有d 可惜

我覺得瑞士就係大自然同雪山,zurich真係無咩特別,可以好似我咁留一日俾佢周圍行下就夠,無咩特別野好做

凍唔凍

-4 ~-9

希望你上少女峰好天
記得太陽眼鏡同太陽油呀

好多謝巴打精華推介

好天就正,有無圖睇吓

仲係interlaken呀
唔識upload 圖呀

凍唔凍

-4 ~-9

希望你上少女峰好天
記得太陽眼鏡同太陽油呀

好多謝巴打精華推介

好天就正,有無圖睇吓

仲係interlaken呀
唔識upload 圖呀

有pass既話去邊都無問題既,去遊吓湖或者搭遠少少囉,可惜去唔到murren同first
有冇整個行程睇下
係舊登睇過,可能下年去拎來參考
剩係有興趣少女峰果幾日同Lucen,係咪half fare 夠做
有冇整個行程睇下
係舊登睇過,可能下年去拎來參考
剩係有興趣少女峰果幾日同Lucen,係咪half fare 夠做

我行程得呢個, 入面無詳細行程, D景點通常前一兩日\去到先搵
大概係PLAN左每日去邊個地方, 知道大概要做D咩, 好似DAY 1咁係全日Zurich周圍行, 但去都先拎MAP搵景點
Day 1: Zurich
Day 2: Rheinfall + Schaffhausen
Day 3: Luzern
Day 4: Titlis
Day 5: Interlaken + Grindelwald
Day 6: 少女峰
Day 7: Lauterbrunnen + Murren
Day 8: Zermatt (Gornergrat)
Day 9: Zermatt
Day 10: Charnomix (法國)
Day 11: Montreux + Lausanne
Day 12: Lausanne + Bern
Day 13: Geneva + Lutry-Lavaux
Day 14: Geneva
正常黎講如果你只係上少女峰+1, 2個地方, 一定係half price card抵d, 因為佢有半價, swiss card只係75折, 個到都幾舊水

通常拉到好似我咁14日, 買swiss pass先會賺返, 前提你要成日搭
正常黎講如果你只係上少女峰+1, 2個地方, 一定係half price card抵d, 因為佢有半價, swiss card只係75折, 個到都幾舊水

通常拉到好似我咁14日, 買swiss pass先會賺返, 前提你要成日搭

多謝
頭7日諗住照跟,我知少女峰要留3日睇天氣再上,附近仲咩值得去?
Lauxxx瀑布鎮值唔值得去?

瑞士後然後飛落去克羅地亞玩,又係跟你
上次就係睇完雪糕巴既捷奧匈去左
話時話,今年雪糕巴唔見歐遊大作品既
好似講過每年一次

多謝
頭7日諗住照跟,我知少女峰要留3日睇天氣再上,附近仲咩值得去?
Lauxxx瀑布鎮值唔值得去?

瑞士後然後飛落去克羅地亞玩,又係跟你
上次就係睇完雪糕巴既捷奧匈去左

你幾多月去先?
瀑布鎮其實我覺得一般, 唔係天氣差去唔到First我都唔會去
不過即興去左既Murren就覺得好正, 雖然超大霧silent hill咁但睇得出係一個好靚, 唔輸比Grindelwald既地方, 我覺得值得一去, 又可以上埋007個雪山

如果你真係有3日FULL DAY又天氣好, 一日少女峰, 一日First (有全日時間可以行晒成條path, 仲有skydive個d玩), 一日Murren就fit

但你個TRIP咁奇怪, 瑞士飛去克羅地亞
話時話,今年雪糕巴唔見歐遊大作品既
好似講過每年一次

今年本來PLAN左波羅的海+波蘭, 後來有D事最後無去到, 掉低左朋友要佢自己一個去我都好唔好意思

一直以黎好似有唔少人睇完我D遊記, 決定去個D地方旅行, 以前係收好多PM問詳情
我其實好驚伏左人地去, 好怕大家去到時發覺唔係想像中咁靚咁好玩, 會浪費左大家時間同金錢, 希望無啦

克羅地亞個遊記死晒圖啦, 我一直想補返, 但真係太多太多相, 真係要補既話都好大工程

btw今年無去到大TRIP, 但去左好多個日本短TRIP, 都有諗過好唔好夾埋出一個遊記
但大部份都係D大路野, 怕大家都睇到厭左

咁慘買埋機票先出發唔到?

係呀,我之前去奧捷匈都問過你好多野,好多都係睇完你果D有興趣再去

另外,因為我附近都玩過,一路都想去克羅地亞,睇埋你遊記就下定決心囉
諗住有機飛Ljubljana就最好,無就先去Zagreb,再去Ljubljana落BLED,再落番Rovnj>pula>16lake >再玩落去咁囉,諗住坐土航,好撚貴,DBV有機去IST>hkg, 成5千頭. 暫定5月中左右出發,唔知岩唔岩時候
大約15-20日,到時候再揀揀有咩去,瑞士就去梗
咁慘買埋機票先出發唔到?

係呀,我之前去奧捷匈都問過你好多野,好多都係睇完你果D有興趣再去

另外,因為我附近都玩過,一路都想去克羅地亞,睇埋你遊記就下定決心囉
諗住有機飛Ljubljana就最好,無就先去Zagreb,再去Ljubljana落BLED,再落番Rovnj>pula>16lake >再玩落去咁囉,諗住坐土航,好撚貴,DBV有機去IST>hkg, 成5千頭. 暫定5月中左右出發,唔知岩唔岩時候
大約15-20日,到時候再揀揀有咩去,瑞士就去梗

講起又傷心, 個遊記都好多心血, 而家死晒圖

我仲有個德國遊記, 你去左未呀
5月中去克羅地亞我覺得好舒服, 係唔錯既選擇, 行程上你條路線好順路, 無問題
但去瑞士就差少少, 有機會D雪未溶晒, 無得行山, 如果6月中去應該好D
我當年搭BA Zagreb入 Prague出都要6千幾, 你5千頭其實我覺得OK啦

講返轉頭, 今年去唔成都無辦法, 而家PLAN下年去冰島, 如無意外打算留足一個月玩晒全部野
留名
lm
仲有人睇緊,多謝支持

有咩問題都可以問返架
雪糕巴,呢個行程準備咗幾耐?(可能問咗無數次 ),機票,住宿,大概去幾耐之前要book定?
雪糕巴,呢個行程準備咗幾耐?(可能問咗無數次 ),機票,住宿,大概去幾耐之前要book定?

我6月中去,2,3 月時開始plan, 3月尾book晒全部住宿,3100 個間好難book所以一早book好左先

詳細行程個d之後一直睇下plan下到出發個日
我想問我12月尾會去歐遊
瑞士會留5日左右
我想問Swiss pass 應該係邊買?
上網搵過得介紹
同埋大約幾錢HKD
去咗咁多次瑞士都覺得好靚,樓主啲相好靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞