[遊記][多圖]我在瑞士的14日

1001 回覆
395 Like 11 Dislike
一口氣睇晒 真係好正呀
[quote]多謝巴打用心幫忙

我當全部都未封啦, 你得8日東部個邊無咩時間去, 集中返中間D大路野吧
Day 1 Zurich > Luzern
Day 2
Day 3 Interlaken + Grindelwald
Day 4 少女峰
Day 5 Lauterbrunnen
Day 6 Zermatt (gornergrat)
Day 7 Zermatt (glacier paradise) > Zurich
Day 8 Zurich > HK
再研究下

Tiltlis 可以skip 呀
咁day 2 去邊度玩好呀 Bern /+Lausanne建唔建議呀?
岩岩上網睇 First 無火車去了/murren 火車維修到3/11 撞左 得番Lauterbrunnen
glacier paradise 做到10月尾 又錯過左 仲有咩值得玩呀
多謝巴打!!
多謝巴打用心幫忙
我用員工飛 好last minute 先諗到去瑞士清假
咩都未book 所以仲可以好彈性
咁我唔搭個啲火車 跟你推介個種慢車 一樣睇到靚景

你傾好係上山?
如果唔係我推介你東面/東南面

我都想去埋呀
但係日數太少 只能夠集中玩中部
暫時得少女峰, Zermatt Gornergrat 睇Matterhorn
多謝巴打用心幫忙

你傾好係上山?

我都想去埋呀
暫時得少女峰, Zermatt Gornergrat 睇Matterhorn

去Pilatus
我嗰時想去但係冇時間
正呀
聽日會寫埋個後記
係完之前求其剪左條短短地4分鐘既片俾大家睇下
係Interlaken去Grindelwald最後一段, 真係靚到痴線, 我當時真係覺得好震撼, 唔知大家感唔感受到
如果大家好忙既可以由2:30開始睇
https://youtu.be/EapGSPV1PcI

點解一個地方可以咁靚
lm
瑞士撚留名
你架車終於停落,我可以慢慢追
帶左咩機咩鏡影
一口氣睇晒 真係好正呀

多謝你咁長篇都睇晒
多謝巴打用心幫忙

你傾好係上山?

我都想去埋呀

去Pilatus
我嗰時想去但係冇時間

Pilatus同Titlis其實差唔多,但Titlis多活動d
我遲少少貼埋朋友A去Pilatus個部份俾你參考下
murren壞車咁大件事??
瑞士撚留名

係瑞士讀書?
你架車終於停落,我可以慢慢追

多謝支持
後記

呢個旅行其實係2016年6月時去, 遊記係上年9月都寫完左
不過因為死晒圖所以決定回帶一次順便搬過黎連登, 算係第一次係連登寫遊記啦
原本係寫左2個月, 今次一個星期就貼晒啦

係到多謝大家咁有耐性睇我既遊記, 同埋講句唔好意思先, 唔知做乜成日打錯字, 如果仲會再出遊記既話會注意多D

瑞士真係好靚, 風景無得輸, 雖然好貴但值得一去
今次叫做完成左眾多check list內其中幾項, 上少女峰, 上雪山, 睇銀河等等
不過幾次行山都因為天氣唔好所以行唔到同無野睇, 有機會都想再去多次, 不過世界咁大好多地方都未去過, 唔知幾時會再去瑞士啦
如果大家有咩關於瑞士旅行既問題既話歡迎問我, 我會盡量解答

另外如果大家鍾意睇我遊記既話, 歡迎大家睇返我以前D遊記, 不過我D遊記好撚長氣, 全部都搞到好長, 大家有興趣就睇下啦
再上一個中歐遊記都死晒圖, 睇下會唔會補返D圖再回帶一次先

瑞士之旅正式完結, 多謝大家支持, 有緣既話下個遊記再見啦
帶左咩機咩鏡影

呢個遊記既相係我同朋友B影, 有3部機

D3S + 2470
D5 + 1635, 70200, 15, 24
A7II + 55, vm21
最後既最後
貼返Day 4 分開行, 朋友A去Pilatus同Basel個part, 大家都可以參考下
以下部份係朋友A寫既遊記

Pilatus部份
==========================================================
大家好
我會繼續寫我果部遊記

同雪糕巴打分開後, luzern就開始落大雨, 雨越來越大
果刻真係好灰 , 上山先黎落雨, 唔係咁玩我
有遮都無用, 一定會濕曬, 咁先係火車站內避雨,

先講少少資料, 去Pilatus方法好簡單, 可以係火車站搭1號巴士到 Krien Zentrum/Pilatus 站, 然後步行8分鐘就會到纜車站, 另一個方法係搭船到alpnachstad, 搭齒輪鐵路火車, 而今次我會搭纜車上山

雨停後, 立即跑到巴士站等車, 而巴士都好快到站
車程約10分鐘, 落車後, 會見到清晰指示去纜車站

原來纜車8:30先開門, 但已經有一班鬼佬已經等緊
纜車會分3段, 有唔同價錢, 全段係 72CHF
swiss pass 係唔包纜車, 但可以半價買票 36CHF, 其實都好貴

纜車車箱大過海洋公園, 但細過昂平360, 一般坐4人
其實睇得見景色係好靚, 只可惜落雨
最怕貴人出門招風雨, 上次西藏遇上地震, 相比瑞士落雨已經算好好多
當去到FRAKMUNJTEGG時, 要轉架大型纜車上頂

終於上到山頂了, 樓上有觀景台, 隧道就連接兩間酒店
外面有山道, 可以簡單健行, 如果天氣好就可以望到Luzern...

山上天氣普遍都好差, 而且經常風狂大雨, 又突然起霧, 灰白一片
要影相真係唔容易... 我連拎相機意欲完全沒有, 好多相只係用手機拍攝
我沿住山道行, 感覺上d路唔太安全, 只係有d 簡單圍欄防止跌落山
山徑路線並不長, 半個鐘已經行完了

原本我對Pilatus充滿希望, 現在我已經完全絕望了
再一次理想和現實的對比

理想:

現實:

根據之前蘇黎世經驗, 我相信天氣突然會好, 所以到餐廳食d野先, 希望有奇蹟出現
山上食野貴到好恐怖, food court 20蚊起錶
別無選擇下唯有乾食薯條, 8CHF

茄汁係要收錢的

食完之後, 我對Pilatus再一次絕望, 出面完全灰色一片, 雨越落越大
根本無法影相, 我已經決定唔會再浪費時間等... 回去luzern了
離開山頂就搭 世界上最陡峭齒輪火車
但我感覺上並不好特別, 同香港山頂纜車差不多

突然有個奇想, 反正有時間, 不如去其他城市
我問whatsapp 問我朋友, 究竟去Bern 好定係 Basel?
佢地話Bern落雨好伏, 唔建議, Basel 未去過唔知
上網睇Basel 係一個好特別地方, 佢係斴近法國+德國三角邊境區
有機會的話, 可以進入德國境內到此一遊
正因為係咁, 我就決定去Basel

首先坐火車回到luzern, 然後再轉車到Basel
Basel部份:
============================================================
來到Basel, 第一時間想搵火車去德國
因為德國物價比瑞士平好多, 二來想打卡到此一遊
但發現Basel SBB 根本無火車去德國, 原來呢度只係可以去法國
如果去德國就需要去Basel Badischer Bahnhof
雖然步行37分可到, 但時間完全唔足夠, 最後打消去德國念頭

Basel 係瑞士第三大城市, 僅次於蘇黎世同日內瓦, 雖然係咁, 但Basel亦保留了好多古老建築風格, 唔似蘇黎世果種金融味好重城市, 火車出面有個公園, 穿過去就可以來到市中心

沿途會見到一座非常古老教堂, 屬於歌德式建築, 座野叫做 Elisabethenkirche (唔識讀 )
好奇怪, tripadvisor網上評價麻麻, 同埋有關資料並唔多

個教堂實在太靚, 忍唔住用tele 影佢特寫

教堂附近有個名叫Tinguely-Brunnen噴水池
是Basel 一個非常著名的景點, 是由瑞士雕刻家Jean Tinguelys設計, 每個機械表演獨特水中舞, 再者附近就係劇院, 所以非常有意思

睇完之後係附近一間麥當勞食野, 呢一餐真係相當貴
9.9CHF 食一個麥樂雞餐, 感覺上同香港差唔多

食完之後, 繼續往市政廳進發, 市政廳係Basel地標之一, 最有代表性是紅色的建築, 而且有個好特別鐘樓
自1290巴塞爾政治中心就係呢個地點

突然, 又落大雨, 個個人都走入去市政廳避雨, 其實市政廳係部份時間開放給公眾
每日7:00至12:00, 14:00至17:00, 而且有官方導賞團
我就急不及待拎住相機狂影 , 而且落著雨有另一番味道, 雨景都成為攝影構圖之一
不過代價係相機濕曬

雨停後, 離開市政廳繼續前進, 來到巴塞爾大教堂
教堂建於11世紀, 屬於羅馬式同歌德式混合, 紅色風格顯得好特別,
可惜1356年遭地震震毀, 1500年重建
而教堂可以上個塔欣賞萊茵河, 但果陣已經過左17:00, 所以已經關閉

係呢個時候, 雪糕巴打whatsapp我, 佢地準備返去luzern了
之後我要離開Basel 了, 雖然逗留呢個城市唔耐, 但感到好特別... 有機會下次會再來

我個part 已經完了 , 多謝大家咁有耐性觀看
============================================================

今次真係完左成個遊記啦
巴打個朋友係都係打開遊記定義氣幫手寫呢幾篇
瑞士撚留名

係瑞士讀書?

畢業之後留係當地做野,做左三年了
瑞士撚留名

係瑞士讀書?

如果住到入左藉就perfect !
上pilatus會經過frakmuntegg
行出去個toboggan run係必玩架囉
(不過落雨唔開)
瑞士撚留名

係瑞士讀書?

如果住到入左藉就perfect !

我有歐洲護照,隨時都入得。
巴打遊記寫都好祥細
巴打個朋友係都係打開遊記定義氣幫手寫呢幾篇

佢本身都有寫,記得有西藏,冰島,日本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞