[遊記][多圖]我在瑞士的14日

1001 回覆
395 Like 11 Dislike
係免費呀
但要用張swiss pass 換飛
利申:我係玩golden round trip
多謝巴打Confirm
巴打上年咩月份去
其實都係睇你會唔會成日搭火車
通常half price card都抵d, 你唯有開個excel計晒你咁多程車睇下邊張好d

10月 喺瑞士玩咗15日 (用足晒張pass)

上Pilatus張飛喺Alpnachstad落船就有得換
另外記得落到Frakmuntegg要玩toboggan run
如果用15 日 Swiss Pass 今年個價 (CHF485) 黎計的話, 足足係 Half Fare Card (CHF120) 嘅四倍。 今年又無埋上Mt. Pilatus 免費, 即係好多登山優惠其實兩張Pass 都係半價, 而上少女峰的話 Swiss Pass 係七五折, Half Fare Card 仲係做半價喎。

所以最大差別係應該其他市內火車, 搭得多就Pass 唔會輸, 加上買到個彈性囉, 可以即刻想去邊就去邊同埋慳返D時間排隊買飛掛。

不過講完咁耐我自己都苦惱緊買邊隻好, 唉。
好正啊
Fräkmüntegg 呢個係咪 Pilatus 最長嗰個 toboggan run? 我就係想帶老婆去玩
仲有兩個半月出發
總共玩10日,第十一日番機場
仲未諗好買Swiss Pass 定Half Price Pass好
通常half price card都抵d, 你唯有開個excel計晒你咁多程車睇下邊張好d
如果用15 日 Swiss Pass 今年個價 (CHF485) 黎計的話, 足足係 Half Fare Card (CHF120) 嘅四倍。 今年又無埋上Mt. Pilatus 免費, 即係好多登山優惠其實兩張Pass 都係半價, 而上少女峰的話 Swiss Pass 係七五折, Half Fare Card 仲係做半價喎。

所以最大差別係應該其他市內火車, 搭得多就Pass 唔會輸, 加上買到個彈性囉, 可以即刻想去邊就去邊同埋慳返D時間排隊買飛掛。

不過講完咁耐我自己都苦惱緊買邊隻好, 唉。

可以隨時改行程同唔駛買飛即上真係超方便
yes 記得唔好收太多油
如果唔係唔刺激
好似9CHF玩一轉
https://youtu.be/Wwzcn-gdeHc
多謝巴打Confirm
巴打上年咩月份去

10月 喺瑞士玩咗15日 (用足晒張pass)

上Pilatus張飛喺Alpnachstad落船就有得換
另外記得落到Frakmuntegg要玩toboggan run
好正啊
Fräkmüntegg 呢個係咪 Pilatus 最長嗰個 toboggan run? 我就係想帶老婆去玩
yes 記得唔好收太多油
如果唔係唔刺激
好似9CHF玩一轉
https://youtu.be/Wwzcn-gdeHc

下次去瑞士一定要玩
想伸手問多D "Golden Round Trip"
其實佢係一個 local day tour 要報名join定點?
我上佢官網睇完都覺幾正, 又坐船又齒輪火車又纜車咁
個網有哂價錢有時間表咁, 但係就無講點 join
有 Swiss Travel Pass 的話又點樣計錢呢, 船免費? 上山個程來回火車/ 纜車半價?
睇落又似一個熱門推介嘅一日建議行程咁 , Sorry 有D 1999
如果有PASS 唔知係唔係咁樣收費呢

Luzern坐船去Alpnachstad (免費)
之後坐齒輪火車上Pilatus (半價)
山上再坐纜車落Fräkmüntegg/ Kriens (半價?)
落到山坐返巴士返 Luzern (免費)
佢建議嘅行程啫
根本係自由行嚟
我上年咁玩都以為中間嗰兩程要收費
點知係完全免費

上船show swiss pass (同你搭火車check飛一樣)
落船就換飛
之後嗰兩程用飛
Thank you 巴打
我諗都會預一日好天玩轉 Golden Round Trip + Toboggan Run
btw, 上年中間兩程免費真係抵玩

我去嗰日好好天
上船之前周圍行咗陣
chateau gutsch 個日出幾正 (前一晚都有上去影夜景)

瑞士玩15日真係唔夠
zermatt
interlaken
schaffhausen
bern
basel
liechtenstein
呢啲都好正
天氣真係好重要, 上面D相好靚
15日一定唔夠啦, 大把地方仲未去, 都未計天氣唔好睇唔到個D
睇左一半留名
月尾帶埋媽媽去好期待 已經做好破產既心理準備
btw 凸肚窗係班有錢佬整黎曬命,佢地仲會搞比賽一較高下
睇左一半留名

又唔會破產掛
凸肚窗可以點曬命?鬥靚鬥凸?
睇左一半留名

又唔會破產掛
凸肚窗可以點曬命?鬥靚鬥凸?

我請埋我阿媽 差不多全程酒店 好貴

巴打咁鐘意條冰川,建議你下次去埋Aletch Glacier區,有三個無車小山城可以住。首推Morel區
全部都可以駁纜車上去觀景台
纜車飛仲幾平下
佢hiking d路線仲可以近距離睇冰川
夏天可以報團行埋落去

肚窗咪鬥下啲雕塑啊細膩位咁 我都係睇書睇返黎
一個人俾兩份錢就真係破產
我都好想去試下行冰河呀, 不過如果有機會再去瑞士, 下次想秋天去
睇左幾日終於睇完巴打d靚相
我5月頭去⋯好怕連一日天晴都無
多謝你用咁多時間睇, 希望個遊記有幫到你
瑞士D天氣預告都幾唔準, 要前一兩日先真係準, 唔需要太擔心既
睇左幾日終於睇完巴打d靚相
我5月頭去⋯好怕連一日天晴都無
多謝你用咁多時間睇, 希望個遊記有幫到你
瑞士D天氣預告都幾唔準, 要前一兩日先真係準, 唔需要太擔心既

巴打有無寫開blog等我subscribe下
想睇埋你德國個trip
我D遊記只係得以前高登寫落個D, 我自己無BLOG
自從na.cx死左後我所有遊記既圖死晒啦, 我自己都煩緊點整
德國遊記我都有諗過好似瑞士咁搬過黎, 但有D難度, 因為要重新UPLOAD所有相
巴打有冇聯絡方法
我4月中至尾去瑞士 有好多野想問
仲未plan
仲有兩個半月出發
總共玩10日,第十一日番機場
仲未諗好買Swiss Pass 定Half Price Pass好
巴打有冇聯絡方法
我4月中至尾去瑞士 有好多野想問
仲未plan

你想問d咩呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞