[遊記][多圖]我在瑞士的14日

1001 回覆
395 Like 11 Dislike
你朋友自己去左嗰間山屋係base camp黎,
最容易上Monch同Jungfrau既路都係到出發

btw想問巴打用咩網up圖, 我又想寫遊記

我連base camp都行唔到去, 廢到仆街

up圖我用imag.cx, 以前高登巴打整既, 主打唔會壓圖
不過同nacx一樣好驚佢突然又死

我開左個account試up左幾張, 但貼過黎好似出唔到,
係reply個preview function到load十年都load唔到張相

但你嗰d我又睇到

我試左UPLOAD幾張又無問題喎
你要貼direct link

我前年去zermatt都住3晚玩足4日
巴打行程太趕啦

咁都叫趕呀
我都住左2晚啦, 我諗我住多一晚都係睇唔到

巴打行程太趕啦

咁都叫趕呀

巴打你頭16頁既行程我都連續分左3年去
我都覺得唔夠時間
我唔知死係Zermatt玩咗人生第一次越野單車
差D無命翻嚟

好好天, 好羨慕
一定要再去一次

巴打行程太趕啦

咁都叫趕呀

我都覺得唔夠時間

我都好想再去呀, 都無實際成功行到山

巴打行程太趕啦

咁都叫趕呀

我都覺得唔夠時間

瑞士特別之處就係東南西北都有唔同景色

巴打行程太趕啦

咁都叫趕呀

我都覺得唔夠時間

我嗰時搭纜車落山落到Schwarzsee之後行落Zermatt。記得好似淨係行咗3個鐘
唔錯都錯左, 一場黎到就睇下呢個Mer de Glace有咩睇啦
一落火車已經見到有冰河, 不過溶晒乜都無
但information塊牌又無昆你, 佢張相都係用溶晒既時候做指示圖

天氣差係咁架啦, 唔係白色一片我已經覺得好彩
呢條冰河叫Mer dr Glace, 條河係由Aiguille du Grepon既山到流落黎
老實講我都唔係好識, 因為呢到唔係熱門景點, 之前做功課時未見過有遊記係話上黎呢到

雖然而家溶晒得個底, 但冬天時又真係會變返一條白色既冰河
唔會點解information個牌會用一張溶晒既相
(網上圖片)

旁邊有D展覽講下呢到既歷史, 當年點樣開發條鐵路等等

當時D人覺得呢條冰河好似一條龍咁, 好有氣勢

但我地而家睇多次, 成條龍溶左呀

而係冰河旁邊有座外觀幾特別既山, 叫Les Drus, 最高點有3754米
不過咁既天氣當然就睇唔到個山頂啦

話說呢到就係得咁多, 係呀比左35歐, 真係得咁多野睇架咋
睇完條冰河同展覽, 周圍發掘下仲有D乜

結果發現有纜車可以落去ICE CAVE, 火車飛錢已經包左, 咁當然要落去睇下啦

纜車上面D提示圖都幾有趣, 中間個張好撚型

搭緊纜車時可以比較近距離睇冰河, 6月去已經溶晒, 如果真係想睇唔知要幾月去先得

另一邊有個形狀幾特別既山谷, 應該係好耐以前由河流D水沖刷而成, 其實呢到都有D野睇同幾靚, 不過都係個句啦, 天氣差乜柒都唔好睇

可以想像下以前真係一條河黎
落左纜車後發覺中伏, 原來仲要行咁多樓梯先落到去左下角個ICE CAVE, 既然整得纜車點解唔起埋落去呢

一路行一路行...行極都未到, 仲有好多條樓梯, 落去都唔緊要, 一陣上返黎就仆街

行行下突然有隊爬山隊爬左出去欄杆出面, 向冰河個邊前進, 唔知係咪要登冰河個邊既山

D隊員著到好似軍隊咁, 但個LEADER (佢行最頭, 應該係掛) 好似好悠閒咁擔住遮爬山

佢地就係爬左落去冰河到, 原來係可以落去

上網SERACH過下, 冬季既冰河真係有得行, 但一定要好齊裝備

行左好多樓梯, 終於到左ICE CAVE, 竟然係呢到都撞到有香港人, 佢地係個入口勁影相, 我地要等左一陣先可以影得返個入口
ICE CAVE入口, D冰真係藍色

不過外國人D品味都幾奇怪, 係呢到佢地會有識變色既射燈, 搞到個ICE CAVE好撚奇怪

成個ICE CAVE好細, 一眼睇晒, 最前面有個人企係到個位已經係盡頭啦

呢到有D好撚HEA既冰雕, 屌你老母佢話呢隻係熊

最入有個好似壇咁既野, D燈光仲會變色, 好似入左disco

唔係太知個ICE CAVE想點, 就係得咁多
就算我影埋相都好, 唔駛20分鐘就行晒
我地大約係ICE CAVE到玩左20分鐘, 出返去時神奇既事就發生左, 短短呢20分鐘內由多雲落雨變左出藍天

有太陽後成件事唔同晒, 靚左超多

可以清楚睇到晒成個山谷, 好正

recall返20分鐘前係咁

根本係兩回事, 把握時間影多幾張相先, 唔知佢幾時又會無左個藍天
我覺得呢到好靚, 個人黎講幾鍾意

突然好天, 仲有D曬添, 不過望返上纜車站時見到其實都好密雲, 可能一陣又變返唔好天架啦
BTW個纜車站係右上角, 行樓梯行到仆街先上得返去

有少少陽光時既冰河清晰左好多, 但後面既山始終都係多雲, 無辦法啦

不過我都好開心啦, 雖然去錯地方, 但D景色都唔差, 又突然間好天

而且仲睇到Les Drus個山峰添, 個外觀都幾正, 中間個到凹左落去積左好多雪

佢中間D雪一直KEEP住係到溶緊, 溶左後連埋D碎石一齊碌落山, 間唔中就會聽到D好似行雷既聲, 原來就係Les Drus溶雪時發出既聲音, D岩石碌落黎時真係好大聲

最後搭返纜車上火車站, 成程纜車大約10分鐘, 但呢短短10分鐘內又由藍天變返密雲, 而且能見度仲低過岩岩黎到既時候, 上到火車站時係連條冰河都完全睇唔到, 我地算好好彩啦
頭先都仲見到Les Drus個頂, 唔駛10分鐘就收左皮

有一瞬間睇到已經好開心啦, 我地討論左一陣後決定爭取時間落返山, 去真正想去既Aiguille du Midi
唔小心去左既Mer de Glace就係咁多
有冇大陸人賣瑞士山區肺
上回提到上錯山, 經過討論後決定爭取時間落返山去真正想去既南針峰
不過由於無google map所以根本唔識去, 返到落去Chamonix後係火車站搵左個staff問點樣去南針峰個纜車站
我法國法國人真係差D, 尤其係你岩岩由瑞士過到黎法國, 個落差好大
我用英文問佢知唔知纜車站點去, 最初佢唔撚想SHOW我, 我再用英文問多一次, 佢好似好唔願意咁用手指向一個方向講"That way", 唔知係咪要同佢講法文先會對你好D

向佢指果個方向行, 見到有個指示牌寫住Aiguille du Midi, 今次無錯啦掛

我真係唔知係瑞士太好定法國太差, 佢個指示牌個到其實係一條直路, 穿過左條直路後會見到條橫街, 但無任何指示再話你知應該直行/轉左定轉右
途中遇到一班小學生, 我估佢地都係去參觀南針峰, 所以就跟住佢地行, 最後轉左幾個彎, 行多10分鐘左右終於到南針峰纜車站啦, 沿途真係無任何指示
呢個就係真正想去既纜車站, 多得前面班小學生帶路先去到

首先當然要確認班次同埋買飛先, 尾班纜車由山上落返地面係16:30, 而家差唔多2點, 即係話仲可以有2個半鐘上山, 咁我地確認清楚後就去買飛, 係ticketing旁邊有個MOON播緊山上面個live cam, 同之前titlis一樣係白濛濛一片乜都睇唔到, 而個staff好老實咁同我地講話今日天氣太差, 上到去都唔會睇到野, 叫我地唔好晒錢上去

不過我地黎法國就係為左睇白朗峰, 而且留一日ONLY, 就算唔上山都無野好做, 討論左一陣後決定照上山
同一時間我地發現原來有個叫Holiday Pass係包南針峰+之前上錯個座山, total 6x歐, 如果分開買就要9x歐
我地問可唔可以補錢轉holiday pass, 佢竟然話OK
順利轉左holiday pass後慳左廿幾三十歐

今次無搭錯啦, 係睇Mont Blanc既Chamonix纜車

要上到頂total要搭兩次纜車, 第一架纜車大約上1300米左右, 去到一個叫plan de l'aiguille既地方, 個到大約係23xx米高, 除左轉第二架纜車外, 係plan d'aiguille外面有好多唔同既行山路線, 天氣好時可以行出去, 不過今日天氣超差, 超大風+落緊唔知雨定雪, 無可能行到出去

等第二架纜車時有個指示牌話你知前面睇緊既風景係乜野, 但大家可以睇到, 真係乜都睇唔到, 雪白一片

大家可以想像到, 呢兩程纜車係完全無風景可以睇到, ticketing個staff真係無呃你
個架纜車上昇得好快, 係好撚快, 加埋出面完全白色一片, 其實好恐怖好驚
大約十幾分鐘後終於到左南針峰啦, 而家我地係3777米果個位
其實呢兩程纜車好厲害, 唔駛半個鐘帶你由1035米去到3777米

落車後首先要過一條係室外既橋去對面既main building
一望出去....屌你老母暴風雪

令人絕望既天氣

好天個時是咁的 (網上圖片)
見到樓主d相
頓時覺得2萬7都好抵
咩月份去最好?
希望我都可以去到
chamonix正唔正
嗚哇好天真係好重要

繼續留名
你朋友自己去左嗰間山屋係base camp黎,
最容易上Monch同Jungfrau既路都係到出發

btw想問巴打用咩網up圖, 我又想寫遊記

我連base camp都行唔到去, 廢到仆街

up圖我用imag.cx, 以前高登巴打整既, 主打唔會壓圖
不過同nacx一樣好驚佢突然又死

我開左個account試up左幾張, 但貼過黎好似出唔到,
係reply個preview function到load十年都load唔到張相

但你嗰d我又睇到

我試左UPLOAD幾張又無問題喎
你要貼direct link

咁樣? 借個位黎試sorry
有冇人睇到
見到樓主d相
頓時覺得2萬7都好抵
咩月份去最好?
希望我都可以去到

舊年撞正swissair優惠2800來回
我扣左飛機時間 玩足11日都係用左1萬8
可惜今年無機會
見到樓主d相
頓時覺得2萬7都好抵
咩月份去最好?
希望我都可以去到

我覺得6~7月比較適合第一次去
天氣好d又可以行山
睇到好懷念
果陣我去7日,短短7日經歷左晴天,狂風同暴風雪既雪山

我都有呀

巴打行程太趕啦

咁都叫趕呀

我都覺得唔夠時間

瑞士特別之處就係東南西北都有唔同景色

係啊,今次完全無去到東部,下次有機會的話一定去
正皮是我給的

彩色蛋係朱古力定真係蛋
好可愛
有冇大陸人賣瑞士山區肺

無呀
btw瑞士除左geneva同少女峰外,好少見到大陸人

仆街印度佬反而周圍都係
chamonix正唔正

幾好呀,值得去
我之後研究過當地有d tour係mont blanc登頂,最低級路線好似初心者都行到,有機會既話想試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞