[遊記][多圖]我在瑞士的14日

1001 回覆
395 Like 11 Dislike
多謝支持
瑞士真係好靚, 強烈推薦俾大家
推返上黎 新舊登都追曬post
5月尾 9200 兩個人swiss airline 算唔算貴
多謝你睇兩次
我自己覺得4600直飛zurich (應該係啦?) 唔算貴, 算幾抵添, 我會接受
之前係見過qatar 4千蚊, 不過多哈轉機等8粒鐘
正! 睇到少女峰果度.
樓主你影d相真係好靚..
BTW上次我上少女峰冇去到行雪原, 唔知係封左定點, 完全唔覺可以比人行出去
唔知會唔會係因為12月尾封左....
定還是我係miss左.........
唔該曬
想5月尾去到6月頭 8日就返張pass
係咪 好似話matterhorn 6月頭有得滑雪
瑞士靚點影都靚
冬天上少女峰會封左唔可以行出去
我嗰陣時去係6月2x號,5湖嗰邊就溶晒
不過,個人建議,去Stellisee 嗰個湖好了
其他4個,真心麻麻,而且行到hihi
應該仲滑到., 不過你睇返官網會好D
好彩, 咁唔是我miss左.
係佢無開
以前有位巴打係少女峰做staff
佢話冬季9成都唔開, 可能有一兩日極好天先會開放戶外
所以冬天上去都只係得個觀景台
想問 Grindewald 有無其他值得推嘅住宿?

話說同Lehmann's Herberge 由上年年尾傾過, 但係佢話夏天嘅booking 要春天先會take reservation... 話可以留地址同信用卡資料做pre booking..不過之後再問佢野佢就再無覆過...
佢官網d 房個availability 仲停喺4月....

依家都三月啦, 我都係搵定其他住宿先
原來過左太耐既POST唔會推得返上去
我記得我都係3月中至尾左右先book呢間, 不過佢唔覆又的確好煩
平既話仲有間好多台灣仔去既Alice民宿, 但太出名好難book, 你試下
同老婆商量完最終都決定唔再等 Lehmann's, 然後就訂咗佢對面街間 Aparthotel Eiger 嘅 Studio。係比當初預算貴左D, 不過勝在有自己廚廁露台同埋老婆鍾意

其實都有聯絡過Alice 阿姨, 都係預計之中無哂房。不過佢都真係超熱心, 介紹咗好多其他同行嘅資料俾我問, 仲話希望可以有機會接待我地, 好有愛。

Luzern, Grindelwald 住宿都confirmed, 又係時候要伸手請教下下一站 Zermatt。
分別喺 Zermatt 同 Tasch 都 hold 咗間酒店慢慢揀。(兩者都係差十零分鐘車程)

行程預一日行下五湖之中是但一兩個, 又一日預上去睇 Matterhorn, 有剩時間就Zermatt 尻遊, 預算留三日兩夜夠唔夠? 會唔會有其他值得一去嘅週邊小鎮可以喺到出發?

多謝指教
Aparthotel Eiger呢間野我有印象, 因為真係exactly係對面街
座野感覺好高級咁, 同埋有露台, 個時行過同朋友講一定貴到仆街
不過因為隔左條街, 係露台望出去應該會俾前面D野(例如 Lehmann's) 擋左少少風景, 不過地理位置上都幾好, BOOK左就得啦

zermatt既話我覺得住係zermatt會方便D, 雖然tasch都係十分鐘車程, 而家聽落覺得無咩野, 但每次玩完又要轉多程火車先返到去休息其實真係會好攰, 如果價錢唔差太遠我會揀返住係zermatt

至於有咩玩, 通常都係一日上gornergrat, 一日行五湖, 留多日預佢唔好天做buffer咁
另外你話附近有咩值得一睇既野, 上年係zermatt附近既randa整左條全球最長既吊橋, 你有無興趣?

基本上都係一個hiking trip, 睇相都好似好靚同幾特別, 參考下
https://www.zermatt.ch/en/Media/News/Randa-The-Longest-Suspension-Bridge-in-the-World-will-be-inaugurated

呢個遊記由zermatt行過去, 不過要6粒鐘好耐
http://www.dcfever.com/travel/readtravelogue.php?id=42893

正路由randa去既方法可以參考下呢到
https://www.backpackers.com.tw/forum/showthread.php?t=1995422

之前我都搵過zermatt附近仲有D咩, 不過一時間唔記得左, 之後再搵下
條吊橋好似好正, 成五百米長最高點八十幾米, 望到都覺得震。
不過由Randa出發要全程上斜行兩粒鐘先到吊橋就要諗一諗先, 我怕女人未必肯。

麻煩哂雪糕巴先
條吊橋好似好正, 成五百米長最高點八十幾米, 望到都覺得震。
不過由Randa出發要全程上斜行兩粒鐘先到吊橋就要諗一諗先, 我怕女人未必肯。

麻煩哂雪糕巴先

的確上山兩粒鐘未必個個頂得順
其實留係zermatt都好多野行啦, 有好多條行山路線同觀景台, 我覺得都夠玩
另外Luzern去Zermatt中間有個地方叫Fiesch既地方可以上Eggishorn近距離睇冰河, 巴打有興趣既話可以google下
多謝樓主有咁高質既遊記
第一次一日睇哂咁多版既post
出年飛瑞士玩先
個POST沉左底都仲有人睇
多謝你用咁多時間睇晒
瑞士真係好正呀, 我成日都想再去
因為真係高汁
一路plan 緊個行程一路重溫巴打個post, 好有用。
我d 酒店都book得八八九九, 仲差geneve 就攪掂。
幫到大家就好
geneva我個時揀左好耐都揀唔到, 一係貴, 一係超遠好唔方便
你記得唔好揀我住個間
Geneve 酒店真係無乜好揀, 住兩晚又要近車站又要啱筆值真係五隻手指都比多。
今晚KO 埋就可以放心PLAN 細節野。

但係頭先上www.myswissalps.com睇緊關於個 Swiss Travel Pass 嘅資料就經已睇到個惡耗...
D 鬼佬講話個PASS 今年好似上Mt. Pilatus 已經無得免費...好似得返50% off
15 DAYS 個 pass 就經已要 485CHF....唔知比起舊年又貴咗幾多呢, 仲要CUT 優惠
好想搵到多D 關於今年2018個 pass 上唔同景點/登山工具嘅優惠 table
手頭上剩係得2017 年台灣網某某旅遊一個 summary, 覺得好正。
Geneva真係揀唔落手, 而且又好悶

上Pilatus 同Titlis一向都無免費, 都係得半價, Rigi先係免費
swiss pass年年加價架, 下年分分鐘500CHF

我見呢到話係免費, 流定堅要上年有買有去嘅巴打確認。

關於個 pass 嘅優惠, 搵到呢條 link 唔知係咪舊料

https://www.myswissalps.com/swisstravelpass/validity

我見呢到話係免費, 流定堅要上年有買有去嘅巴打確認。

關於個 pass 嘅優惠, 搵到呢條 link 唔知係咪舊料

https://www.myswissalps.com/swisstravelpass/validity

我去個時Pilatus都係半價,第一次聽係free, 應該無咩可能,除非佢2017 特別改左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞