[遊記][多圖]我在瑞士的14日

1001 回覆
395 Like 11 Dislike
想知用咩機影相?

呢個遊記既相係我同朋友B影, 有3部機

D3S + 2470
D5 + 1635, 70200, 15, 24
A7II + 55, vm21

唔怪得喇
A7ll
想知用咩機影相?

D3S + 2470

唔怪得喇
A7ll

影果個人重要d既

無話有遺憾既,個天可能比次機會你去多次呢
易去係指揸住個鐵路pass 就可以去去大部分景點?
巴打除咗hostel係香港訂定先之外,有冇其他野要係香港訂/預約定?

1. 可以英文溝通
2. 交通配套好,大部份景點都好易去,指示又清楚
3. 治安相對上好好
瑞士係旅遊業方面真係做得好好,去瑞士好簡單

我全部住宿都係香港book好,swiss pass係學聯買定先,不過你去到瑞士先買都ok

如果係香港買咗Swiss pass,係咪要攞住張收據去火車站counter開通就用得?

唔係, 你會係香港收到正式既swiss pass, 唔需要active, 直接用就ok, 上面有寫日期的

方便過日本既JR PASS

我本身係香港買定都係想一到步就可以使用, 唔駛到時先去買
不過聽返去到瑞士先買都好易

聽聞跟agent買可能有discount,去到先買毎匯率未必咁靚,所以都係香港買可能好啲
同埋一落機就直接上車感覺爽啲
想知用咩機影相?

D3S + 2470

唔怪得喇
A7ll

影果個人重要d既

好明顯係個景啦,景靚iPhone 出來既效果都正
好正
想知用咩機影相?

D3S + 2470

唔怪得喇
A7ll

影果個人重要d既

咁景就當然啦,但巴打功力有加乘既

瑞士生活同做野好唔好? 會唔會好悶?

存到d錢,不過好悶。

做旅遊業? 感覺瑞士除左大自然外無咩娛樂

賣錶

瑞士錶

咩人買多?大陸?

係,全部都係大陸人

上次去boucherer買勞啲人多到好似買菜咁

所以賣錶人工好高

賣錶係計佣

係,私佣

賣錶

瑞士錶

咩人買多?大陸?

係,全部都係大陸人

所以賣錶人工好高

K定係B字

講左私佣,自己諗
想知用咩機影相?

D3S + 2470

唔怪得喇
A7ll

A7II有咩問題

無話有遺憾既,個天可能比次機會你去多次呢
易去係指揸住個鐵路pass 就可以去去大部分景點?
巴打除咗hostel係香港訂定先之外,有冇其他野要係香港訂/預約定?

1. 可以英文溝通
2. 交通配套好,大部份景點都好易去,指示又清楚
3. 治安相對上好好
瑞士係旅遊業方面真係做得好好,去瑞士好簡單

我全部住宿都係香港book好,swiss pass係學聯買定先,不過你去到瑞士先買都ok

如果係香港買咗Swiss pass,係咪要攞住張收據去火車站counter開通就用得?

唔係, 你會係香港收到正式既swiss pass, 唔需要active, 直接用就ok, 上面有寫日期的

方便過日本既JR PASS

我本身係香港買定都係想一到步就可以使用, 唔駛到時先去買
不過聽返去到瑞士先買都好易

聽聞跟agent買可能有discount,去到先買毎匯率未必咁靚,所以都係香港買可能好啲
同埋一落機就直接上車感覺爽啲

其實可以上網買,到時自己印出嚟(好似係)
想知用咩機影相?

D3S + 2470

唔怪得喇
A7ll

A7II有咩問題

冇問題啊

所以先影到咁
想知用咩機影相?

D3S + 2470

唔怪得喇
A7ll

A7II有咩問題

冇問題啊

所以先影到咁

認真我覺得nikon好d, 第一次見有人覺得係因為A7II
想知用咩機影相?

D3S + 2470

唔怪得喇
A7ll

A7II有咩問題

冇問題啊

所以先影到咁

主要因素係景+人
但係機都唔可以忽略
想知用咩機影相?

D3S + 2470

唔怪得喇
A7ll

A7II有咩問題

冇問題啊

所以先影到咁

主要因素係景+人
但係機都唔可以忽略

我自己成個trip最鍾意既top 10, 大部份都唔係A7II
nikon好好多,A7II d色

D3S + 2470

唔怪得喇
A7ll

A7II有咩問題

冇問題啊

所以先影到咁

主要因素係景+人
但係機都唔可以忽略

我自己成個trip最鍾意既top 10, 大部份都唔係A7II
nikon好好多,A7II d色

有機揀真好
想知用咩機影相?

D3S + 2470

唔怪得喇
A7ll

影果個人重要d既

YES
瑞士太靚,我唔識影都好靚
真心無亂影都咁靚
想知用咩機影相?

D3S + 2470

唔怪得喇
A7ll

影果個人重要d既

YES
真心亂影都咁靚
想知用咩機影相?

D3S + 2470

唔怪得喇
A7ll

影果個人重要d既

YES
真心無亂影都咁靚

求9其影一張都可以做wallpaper 囉

賣錶

瑞士錶

咩人買多?大陸?

係,全部都係大陸人

所以賣錶人工好高

K定係B字

講左私佣,自己諗

好似好好搵

賣錶

瑞士錶

咩人買多?大陸?

係,全部都係大陸人

所以賣錶人工好高

K定係B字

講左私佣,自己諗

好似好好搵

搵到兩個錢咁啦, 最重要係儲到錢, 呢邊冇娛樂, 冇野食.
想知用咩機影相?

D3S + 2470

唔怪得喇
A7ll

影果個人重要d既

YES
真心無亂影都咁靚

求9其影一張都可以做wallpaper 囉

係啊,我而家電話,ipad都係用緊瑞士d相做wallpaper, 好好j

去到grindelwald好似apple d wallpaper
想問下樓主係出發前幾耐book Lehmann's Herberge?我上佢官網同booking.com睇,出年4月之後嘅日子佢都話full左,唔知真full定未有得book

我6月去,3月時book
佢應該未出到下年4月所以無得俾你book, 你可以send email俾佢問下

真心推介呢間
lm
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞