[遊記][多圖]我在瑞士的14日

1001 回覆
395 Like 11 Dislike
上面唔凍咩? 見你著牛仔庫咁輕便

我覺得唔凍
上到少女峰好神奇,有d人著到勁厚勁多衫
有d人又好似落街買飯咁著

我入面件衫其實係短袖,行行吓我直頭覺得好熱

不過有2樣野好重要,就係太陽眼鏡同太陽油,一定要準備好呀

冇太陽油應該曬一陣就燶
唔帶太陽眼鏡又有散光嘅話就
上面唔凍咩? 見你著牛仔庫咁輕便

我覺得唔凍
上到少女峰好神奇,有d人著到勁厚勁多衫
有d人又好似落街買飯咁著

我入面件衫其實係短袖,行行吓我直頭覺得好熱

不過有2樣野好重要,就係太陽眼鏡同太陽油,一定要準備好呀

冇太陽油應該曬一陣就燶
唔帶太陽眼鏡又有散光嘅話就

會好易曬傷, 真係要太陽油, 上到山D紫外線好撚勁
無太陽眼鏡既話你行出去一陣就會想死
終於追晒成個post
相比之下,我好好彩
今年6月中至尾去,天氣好好
少女峰上到唔大霧
Grindelwald 去First 勁好天
Zermatt 睇Matterhorn 日出日落都影到睇到

我見好多人問Swiss pass, 我都幫手答下
其實香港好多地方買到,不過要手續費,又無平
(之前格左好耐價,最後發現係無分別,有啲有手續費可能仲貴)
其實可以直接上官網買,印出黎
哩個方法有到好,就係可以印多幾張,唔怕唔見
因為用時都係跟Passport用
仲有樣好,credit card 買可以儲分,15days 要幾千蚊港紙,都儲到少少分㗎!
再唔係去到機場,拎埋行李,出information center
佢都有得買,仲有個靚靚膠套

仲有少少貼士,如果香港換定CHF 嘅要留心
因為1000CHF 面值太大,有啲地方會唔收
所以換錢要換細啲面值
多謝上樓
多謝上樓

係咪同我講?

有咩問題大家互問互答
瑞士真係好正,去過一次已經諗幾時再去
不過真係好貴,希望大家互相交流多啲
等咁多位巴絲可以行少啲冤枉路,用少啲冤枉錢
終於追晒成個post
相比之下,我好好彩
今年6月中至尾去,天氣好好
少女峰上到唔大霧
Grindelwald 去First 勁好天
Zermatt 睇Matterhorn 日出日落都影到睇到

我見好多人問Swiss pass, 我都幫手答下
其實香港好多地方買到,不過要手續費,又無平
(之前格左好耐價,最後發現係無分別,有啲有手續費可能仲貴)
其實可以直接上官網買,印出黎
哩個方法有到好,就係可以印多幾張,唔怕唔見
因為用時都係跟Passport用
仲有樣好,credit card 買可以儲分,15days 要幾千蚊港紙,都儲到少少分㗎!
再唔係去到機場,拎埋行李,出information center
佢都有得買,仲有個靚靚膠套

仲有少少貼士,如果香港換定CHF 嘅要留心
因為1000CHF 面值太大,有啲地方會唔收
所以換錢要換細啲面值

多謝你睇完成個遊記
去唔到First同睇唔到Matterhorn真係好灰,唯有當藉口下次再去過

swiss pass上網買自己印都好方便
多謝上樓

係咪同我講?

有咩問題大家互問互答

瑞士最貴我覺得係住宿,真係好難慳
搵mix dorm都可以收3x CHF一個床位
多謝上樓

係咪同我講?

有咩問題大家互問互答

但你啲dorm or 酒店都包早餐,所以貴啲都正常
你諗下,食個老麥都10蚊CHF
我就好多餐自己煮,煮公仔麵
多謝上樓

係咪同我講?

有咩問題大家互問互答

我指相對其他國家嚟講好貴
俾多少少已經可以住酒店了,所以唔會揀dorm

出街食飯真係貴,尤其lunch好唔抵
多謝上樓

係咪同我講?

有咩問題大家互問互答

我指相對其他國家嚟講好貴
俾多少少已經可以住酒店了,所以唔會揀dorm

出街食飯真係貴,尤其lunch好唔抵

講起lunch 就on9
因為日日行山,但成日唔記得買嘢上山食
咩月份去瑞士係最好?
咩月份去瑞士係最好?

如果行山,夏天,6月尾到9月,都ok
冬天周圍雪,我覺得一般
咩月份去瑞士係最好?

冬天周圍雪,我覺得一般

6月唔算多人,日照時間長,我呢個遊記都係6月去

不過行山有機會仲未溶晒雪,8-9月就行山最好
咩月份去瑞士係最好?

冬天周圍雪,我覺得一般

我嗰陣時6月尾,真係差一個星期就一個星期溶雪
我嗰陣時好好彩,溶左雪,行到山

不過7~8月機票貴啲
咩月份去瑞士係最好?

冬天周圍雪,我覺得一般

我嗰陣時6月尾,真係差一個星期就一個星期溶雪
我嗰陣時好好彩,溶左雪,行到山

不過7~8月機票貴啲

旺季咩都貴, 無計啦, 但個人推介都係6月/9月去
冬季除非你滑雪OR好想睇雪景, 唔係既話好麻煩又凍, 好多山又封左, 應該幾無癮
雪糕巴打!
之前就係睇左巴打係舊登既呢篇遊記所以去左瑞士
留名支持
咩月份去瑞士係最好?

冬天周圍雪,我覺得一般

但如果想睇雪既話係咪六月中會好啲?
雪糕巴打!
之前就係睇左巴打係舊登既呢篇遊記所以去左瑞士
留名支持

你實際去完有無覺得俾我伏左呀
咩月份去瑞士係最好?

冬天周圍雪,我覺得一般

單純睇雪其實幾多月去都有,佢好多雪山都係終年績雪架
咩月份去瑞士係最好?

冬天周圍雪,我覺得一般

單純睇雪其實幾多月去都有,佢好多雪山都係終年績雪架

Zermatt
見到D相好想去行山

Zermatt
見到D相好想去行山

First, 落山中

Zermatt
見到D相好想去行山

First, 落山中

11月尾仲未有雪

Zermatt
見到D相好想去行山

First, 落山中

11月尾仲未有雪

我意思係,影相嗰陣時落緊山
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞