[遊記][多圖]我在瑞士的14日

1001 回覆
395 Like 11 Dislike
到左呢個好撚長好撚難讀既站, 叫Zweilutschinen
我個host曾經讀過一次俾我聽, 無可能讀到
住係Grindelwald而又周圍去既話, 有時要係呢個站轉車

周圍都係山, 好正呀

又繼續出發, 真係超好天, 應該係我平時做得好事多

真係影左好多相, 係火車上面鳩影

見到遠處似乎有雪山

瞬間就俾雲擋住左

有山有水

真係好正, 不斷有好靚既風景出現係眼前
單機, 唯有出多篇先

有人話想睇多D火車
行Grindelwald呢邊D 火車係特別唔同D, 好似話唔係SBB黎?

等過鐵路既車隊

除左草地就係山, 周圍都係綠色, 好舒服

D山丘上面無啦啦都會有幾間屋, 到底係咪隱居生活黎

好靚既山, 呢到既山好多都會有瀑布

不過就唔係話好多水個種, 通常都係呢種細細條

因為好靚, 所以不斷鳩影

未入到Grindelwald已經覺得好有童話世界feel啦
仲記得個陣去瑞士睇咗好耐你遊記
諗返都覺得係美好既回憶 真係可一不可再
仲記得個陣去瑞士睇咗好耐你遊記
諗返都覺得係美好既回憶 真係可一不可再

你個冰島遊記正D喎, 我真係好有印象, 但過左1年啦, 我仲未去到冰島
唔識揸車真係難搞
黎緊11月頭去14日 又係zurich 留2日 本身唔知有咩做
參考下你一日市內一日郊外先 其實去瑞士想去睇景 城市教堂博物館直頭完全唔想行 titlis 有pass 50% 都要 48 CHF貴到 咁少女峰咪貴到仆街
Luzern 我都係Pilatus Titlis rigi 3揀2
最後3日係Bellinzona Locarno Lugano 又係唔知有冇咩做

我見有好多人黎緊都會去瑞士 / 而家係瑞士, 有一兩個冷門少少少少既地方都想推介下, 係我之前搵資料先見到, 不過今次唔夠時間去

以下全部網上圖片

1. St.Gallen
其實都唔係冷門, 但有D遠同唔就腳...係瑞士比較東部既位置, Zurich搭火車過去要1粒鐘
佢都係D舊城區黎, 但最主要有個超級靚既教堂(但唔可以影相)

Abbey Library
好似哈你波特入面既圖書館咁

2. Tarasp
呢個就真係比較少人去, 旅遊書都無講, 認識佢都係因為唔小心search到
睇完D相後我已經PLAN左下次去瑞士一定要去
不過好撚遠, 由Zurich過去超過3粒鐘, 我諗要連埋St. Moritz個D一齊玩先比較岩

3. Ebenalp
最出名就係佢有間餐廳係懸崖上面 (好似仲可以係到住)
除左呢個之外個到行山都好靚

仲有其他遲D再介紹下

另外你如果覺得Zurich好悶而有買swiss pass既話, 其實都可以day trip去遠D既小鎮玩, 搭車都係1~2個鐘內, 最多早D起身出發

上少女峰來回票價係190CHF
swiss pass 75折, half price card半價
折左都係貴到仆街架, 所以一定要揀最好天個日去
繼續貼埋火車之旅D相

終於見到雪山啦, 係我第一次係好天時見到雪山

經過樹林後就差唔多到Grinelwald, 好大座山峰

靚到離晒譜, 好過份

踏入Grindelwald範圍, 上面個座山應該係Eiger (好似係)
Grindelwald實在俾太多山圍住, 我成日搞唔清楚邊座打邊座, 如果搞錯左希望你地糾正返

痴撚線, 唔知想點, 靚到仆街

傳說中既north face好似係背面, 我真係分唔清楚, 唔好屌柒我

只係短短35分鐘既車程, 我平時返工都唔止, 但感覺好似坐左好耐
一落車第一個感覺係: 點解有個地方可以咁撚靚
一諗到我要係到住3晚就好興奮
放工前出多篇, 經過一年我仲係好鍾意好鍾意Grindelwald, 係我去過咁多地方旅行, 暫時最鍾意既地方, 唔好住係咩Interlaken啦, 俾貴D都要住上Grindelwald, 唔係呃你地

到左Grindelwald, 落車個下真係幾震撼, 都知道Grindelwald係靚, 但無expect過咁靚, Hallstatt個d可以收皮先
雖然拖住行李, 但經驗話我知有D野如果而家唔影, 可能轉頭就無左, 所以決定影返幾張相先再去hostel

六點幾太陽開始西斜, D光線超靚
其實出發前我無乜睇過Grindelwald既相, 只係不斷聽到D人話好靚, 親身黎到發覺真係超乎想像

其實我好想搞清楚呢座山係乜野, 係咪就係Eiger???

我估係掛, A____巴打可唔可以解答
唔好意思我係到STAY左4日都分唔清
(後記: 當年寫遊記後有人解答左, 呢座野就係North Face啦)

乜都好啦, 呢到真係靚到痴線, 難怪俾人話係咩歐洲最美麗小鎮, 的確有D道理
瑞士真係點樣都好靚
黎緊11月頭去14日 又係zurich 留2日 本身唔知有咩做
參考下你一日市內一日郊外先 其實去瑞士想去睇景 城市教堂博物館直頭完全唔想行 titlis 有pass 50% 都要 48 CHF貴到 咁少女峰咪貴到仆街
Luzern 我都係Pilatus Titlis rigi 3揀2
最後3日係Bellinzona Locarno Lugano 又係唔知有冇咩做

我見有好多人黎緊都會去瑞士 / 而家係瑞士, 有一兩個冷門少少少少既地方都想推介下, 係我之前搵資料先見到, 不過今次唔夠時間去

以下全部網上圖片

其實都唔係冷門, 但有D遠同唔就腳...係瑞士比較東部既位置, Zurich搭火車過去要1粒鐘
佢都係D舊城區黎, 但最主要有個超級靚既教堂(但唔可以影相)

2. Tarasp
呢個就真係比較少人去, 旅遊書都無講, 認識佢都係因為唔小心search到
不過好撚遠, 由Zurich過去超過3粒鐘, 我諗要連埋St. Moritz個D一齊玩先比較岩

3. Ebenalp

仲有其他遲D再介紹下

另外你如果覺得Zurich好悶而有買swiss pass既話, 其實都可以day trip去遠D既小鎮玩, 搭車都係1~2個鐘內, 最多早D起身出發

swiss pass 75折, half price card半價

終於去完15日返黎
其實東面st gallen
liechtenstein (鄰國)
st moritz都正

btw 我有swiss pass
喺interlaken即日來回jungfraujoch先137.4CHF咋喎(connecting ticket)

以下全部網上圖片

2. Tarasp

3. Ebenalp

仲有其他遲D再介紹下

終於去完15日返黎
其實東面st gallen
liechtenstein (鄰國)
st moritz都正

btw 我有swiss pass
喺interlaken即日來回jungfraujoch先137.4CHF咋喎(connecting ticket)

我上官網正價就190CHF
我印象中我去個時折左都係135CHF
係Eiger,但任何一座山既北壁都可以叫north face。
艾格北壁有個外號「the last problem of the alps」,早前有香港人遇難都係上Eiger,不過唔知佢地爬咩route。
巴打我記得你呀!
上年暑假我喺瑞士邊玩邊參考你個post
有喺高登同你傾過一排
但突然電話壞咗,之後又無咗Hkg+個app,就無再搵你傾
的確係Eiger, 作為一個員工我上少女峰上到唔想再上去.....
諗緊grad trip玩邊
瑞士睇落真係好靚但好貴
留名
Eiger north face 係另一邊,幅壁再直d
以為你又去多次 點知係舊po黎

我都想去多次
今次係搬遊記+補返死圖,因為nacx收左皮
希望唔好再死

原來都有唔少睇過既人有再睇,好感動
係Eiger,但任何一座山既北壁都可以叫north face。
艾格北壁有個外號「the last problem of the alps」,早前有香港人遇難都係上Eiger,不過唔知佢地爬咩route。

搭上少女峰時會經過,近睇真係幾震撼
期待行山嘅相
我之前都係行eigergletscher - grindelwald嗰段 (希望無串錯)
係我人生中暫時最靚嘅的一段路

回樓主
我無留瑞士好耐
所以十月去都無搵景點睇紅葉
但係已經好滿足
尤其是得一日上少女峰都撞啱好天氣
期待行山嘅相
我之前都係行eigergletscher - grindelwald嗰段 (希望無串錯)

回樓主
我無留瑞士好耐
但係已經好滿足

個個都咁好彩 我全年都唔係見好多日好天㗎咋
期待行山嘅相

回樓主
我無留瑞士好耐
但係已經好滿足

個個都咁好彩 我全年都唔係見好多日好天㗎咋

人品好
不過拖住行李都唔係辦法, 影幾張後都要去hostel先
係Grindelwald搵住宿係一個挑戰, 首先3個人已經比較難搵, 又想平又想方便(屌係咁架啦)
睇過好多間係火車站附近既酒店都係貴撚到仆街, 之後開始睇下airbnb, 發覺大部份都好遠, 而且都唔見得平
如果大家搵過Grindelwald住宿既話一定會知有間野叫Alice民宿, 係背包客棧班台灣仔指定要住既BNB
我都睇過下, 係Grindelwald黎講真係算平, 但由於平再加上俾班台灣仔熱捧, 佢由6月到12月都係full booking

最後搵到間價錢合理, 離火車站唔遠, 又有三人房既bnb, 叫Lehmann's Herberge
大約一個人一晚500HKD包早餐, book個時其實無留意太多, 只係見佢價錢合理就book左
我可以話俾大家聽呢間係我暫時住過最好既bnb, 真心推薦俾想去Grindelwald既人

呢間bnb唔難搵, 係大街行前少少就到, 順利搵到後就去check in
個host同我地講左D注意事項後就帶我地入房, 間房好似無影到相, 不過係同佢介紹D相一樣既, 無伏
拎左房先知原來三人房係包埋個露台, 而個露台係望呢個view
下面張相就係我企係露台到影, 根本無諗過自己book左間有view既bnb, 仲要咁平, 即時覺得勁抵

因為呢間bnb係大街再落一層, 所以前面無其他建築物擋住個view, 坐係露台已經可以睇晒成個Eiger

由於我地會stay 3晚, 打算揀最好天個日上少女峰, 所以打算去問下個host既意見
而個host都好好, 佢每日都會整理晒當日D天氣, 交通等等資料擺係櫃檯到方便大家計劃行程
佢話聽日既天氣係"super nice", 建議我地聽日上左少女峰先, 既然係咁就決定聽日上少女峰啦
因為我地想早D上少女峰, 所以問下個HOST可唔可以早D 7點就食早餐(正常好似係8點開始食)
個host話無問題, 可以特登早D整俾我地食, 真係超好人
交代好D野後我地就出左去參觀Grindelwald同搵飯食

話就話出去行, 但因為間bnb既view實在太靚, 單單係門口已經玩左好耐
個景真係幾特別, 咁岩有左右兩座山形成左個"山谷", 而中間有座雪山

中間個座雪山, 聽講再後面就係少女峰(好似係)

d雲就只係纏住個雪山, 前面兩座山又唔見有
寫之前真係想再推薦一下, 上面個間Lehmann's Herberge好撚正, VIEW正, 房正, HOST超NICE(之後會再講), 好近火車站, 根本就係大街隔離(10分鐘內一定行到)
而且一D都唔貴, 大家去Grindelwald時可以考慮下呢間, 唔駛迫D咩Alice民宿同其他山卡啦bnb
終於碌到底表示滾動
雪糕巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞