[遊記][多圖]我在瑞士的14日

1001 回覆
395 Like 11 Dislike
留名學野﹐好想去一次

去啦,瑞士好靚
自然風景拖拖下隨時消失架

畢業之後留係當地做野,做左三年了

如果住到入左藉就perfect !

我有歐洲護照,隨時都入得。

瑞士生活同做野好唔好? 會唔會好悶?

存到d錢,不過好悶。

做旅遊業? 感覺瑞士除左大自然外無咩娛樂

賣錶

瑞士錶

咩人買多?大陸?

無話有遺憾既,個天可能比次機會你去多次呢
易去係指揸住個鐵路pass 就可以去去大部分景點?
巴打除咗hostel係香港訂定先之外,有冇其他野要係香港訂/預約定?

1. 可以英文溝通
2. 交通配套好,大部份景點都好易去,指示又清楚
3. 治安相對上好好
瑞士係旅遊業方面真係做得好好,去瑞士好簡單

我全部住宿都係香港book好,swiss pass係學聯買定先,不過你去到瑞士先買都ok

如果係香港買咗Swiss pass,係咪要攞住張收據去火車站counter開通就用得?

畢業之後留係當地做野,做左三年了

如果住到入左藉就perfect !

我有歐洲護照,隨時都入得。

存到d錢,不過好悶。

賣錶

瑞士錶

咩人買多?大陸?

係,全部都係大陸人

存到d錢,不過好悶。

賣錶

瑞士錶

咩人買多?大陸?

係,全部都係大陸人

上次去boucherer買勞啲人多到好似買菜咁

存到d錢,不過好悶。

賣錶

瑞士錶

咩人買多?大陸?

係,全部都係大陸人

所以賣錶人工好高
巴打好正呀
黎緊1月去瑞士+意大利,有無啲咩推介下呀?應該我地會5日+5日咁玩
巴打好正呀
黎緊1月去瑞士+意大利,有無啲咩推介下呀?應該我地會5日+5日咁玩

Firenze

巴打除咗hostel係香港訂定先之外,有冇其他野要係香港訂/預約定?

1. 可以英文溝通
3. 治安相對上好好

我全部住宿都係香港book好,swiss pass係學聯買定先,不過你去到瑞士先買都ok

如果係香港買咗Swiss pass,係咪要攞住張收據去火車站counter開通就用得?

唔係, 你會係香港收到正式既swiss pass, 唔需要active, 直接用就ok, 上面有寫日期的
想知用咩機影相?
巴打好正呀

瑞士囡囡。對腳又長又白

蘇黎世紅燈區 一去難忘

存到d錢,不過好悶。

賣錶

瑞士錶

咩人買多?大陸?

係,全部都係大陸人

所以賣錶人工好高

賣錶係計佣
影到似電腦相

即係好假?
巴打好正呀

冬季既瑞士無咩IDEA喎, 我諗滑雪掛
如果第一次去瑞士都係去大路野啦

1. 可以英文溝通
3. 治安相對上好好

唔係, 你會係香港收到正式既swiss pass, 唔需要active, 直接用就ok, 上面有寫日期的

方便過日本既JR PASS

賣錶

瑞士錶

咩人買多?大陸?

係,全部都係大陸人

所以賣錶人工好高

K定係B字
留名
想知用咩機影相?

呢個遊記既相係我同朋友B影, 有3部機

D3S + 2470
D5 + 1635, 70200, 15, 24
A7II + 55, vm21
巴打好正呀

瑞士囡囡。對腳又長又白

蘇黎世紅燈區 一去難忘

巴打有去玩

1. 可以英文溝通
3. 治安相對上好好

方便過日本既JR PASS

我本身係香港買定都係想一到步就可以使用, 唔駛到時先去買
不過聽返去到瑞士先買都好易
想問下樓主係出發前幾耐book Lehmann's Herberge?我上佢官網同booking.com睇,出年4月之後嘅日子佢都話full左,唔知真full定未有得book
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞