[遊記][多圖]我在瑞士的14日

1001 回覆
395 Like 11 Dislike
Swiss Pass一問
玩10日,回程第11日由luzern番zurich airport
咁既情況應該買8days pass ,8 days pass flex 定15days pass好?
買得8days pass flex又差唔多買到15days pass

有無行程睇下, 要睇左行程先知邊種pass好d
不過flex應該唔會抵

Day1 Zurich to St Moritz (AM)

(Glacia express)

Day2-4 Zermatt

Day5-8 Grindelwald

Day 9-10 Luzern

Day 11 Luzern to airport (AM)

detail 未定好,都係去大路野

或者參考你個行程
3100間酒店已book

呢個行程睇落day 1就要用pass, 如果8日pass你就要計最尾3日車錢

但你留意返swiss pass搭覽車都有半價,你如果最尾plan左上titlis之類,又要計埋個cost, 睇落15日pass就最簡單方便

3100正呀個view, 希望你睇到matterhorn啦
另外5月先去,唔駛咁快買pass喎

你搭glacia express呀?
搭普通火車可以伸出窗影相, 好似會開心D

哩段路,冰河列車會同普通車合併,所以冰河列車都睇到
不過,要早啲行去前面霸位

我知係行同一段路呀
問題係冰河列車冇得開窗
上網見到人地影返黎啲相全部都有玻璃倒影
搭普通火車, 一到呢段路會全架火車啲人一齊開窗伸個相機出去影相
都幾開心

Day1 Zurich to St Moritz (AM)

(Glacia express)

Day2-4 Zermatt

Day5-8 Grindelwald

Day 9-10 Luzern

Day 11 Luzern to airport (AM)

detail 未定好,都係去大路野

或者參考你個行程
3100間酒店已book

呢個行程睇落day 1就要用pass, 如果8日pass你就要計最尾3日車錢

但你留意返swiss pass搭覽車都有半價,你如果最尾plan左上titlis之類,又要計埋個cost, 睇落15日pass就最簡單方便

我知係行同一段路呀
問題係冰河列車冇得開窗
搭普通火車, 一到呢段路會全架火車啲人一齊開窗伸個相機出去影相
都幾開心

我意思係,到時冰河列車,車頭係由普通列車車卡拖住行
所有冰河列車嘅乘客,都可以行上去前面普通車卡
開窗出去影。不過,就要早少少行去前面霸位

利申:試過
個d觀景列車全部無得開窗,都算係一個我唔想搭既原因

如果有興趣既話坐一次都ok, 唔係既話我會揀返普通車

我知係行同一段路呀
問題係冰河列車冇得開窗
都幾開心

我意思係,到時冰河列車,車頭係由普通列車車卡拖住行
所有冰河列車嘅乘客,都可以行上去前面普通車卡
開窗出去影。不過,就要早少少行去前面霸位

利申:試過

咁得意?
即係兩架車本身分開,去到呢段路合埋?
定由頭到埋都合埋

係,不過我係Zermatt 去st. moritz
你由st moritz 出發,可能掉返轉
詳情唔清楚,自己google 下
多謝上樓

係咪同我講?

有咩問題大家互問互答
瑞士真係好正,去過一次已經諗幾時再去
不過真係好貴,希望大家互相交流多啲
等咁多位巴絲可以行少啲冤枉路,用少啲冤枉錢

瑞士最貴我覺得係住宿,真係好難慳
搵mix dorm都可以收3x CHF一個床位

想問下:hostel 同酒店價錢係咪差別唔大呢?
但hostel 質數係咪拍得住酒店,
同frd研究緊出年6月去,但佢堅持要住酒店 對hostel 冇乜信心喎
但我睇相又唔差
多謝上樓

係咪同我講?

有咩問題大家互問互答
瑞士真係好正,去過一次已經諗幾時再去
不過真係好貴,希望大家互相交流多啲
等咁多位巴絲可以行少啲冤枉路,用少啲冤枉錢

瑞士最貴我覺得係住宿,真係好難慳
搵mix dorm都可以收3x CHF一個床位

想問下:hostel 同酒店價錢係咪差別唔大呢?
但hostel 質數係咪拍得住酒店,
同frd研究緊出年6月去,但佢堅持要住酒店 對hostel 冇乜信心喎
但我睇相又唔差

正常會平少少,但唔一定平好多,我最憎同人share

質素應該ok既,不過之前睇過luzern有間hostel俾人屌唔乾淨同舊
就去瑞士,想問下同一日

由Zermatt出發
去Chateau de Chillon西庸城堡
再去Gruyeres格律耶爾芝士工廠
再去cailler朱古力工廠
夜晚番lausanne 既酒店

趕唔趕得切?

同埋d火車尾班車通常幾點架?
就去瑞士,想問下同一日

由Zermatt出發

趕唔趕得切?

你可以dl sbb apps去check班次,好好用
我無去過咩芝士工廠同朱古力工廠,但就咁睇落唔多work啦

zermatt去lausanne都幾遠,我諗搭車加行城堡都用一個朝早,之後再去咩芝士工廠,我當好近搭車半個鐘,參觀都要2個鐘掛? 之後仲有咩朱古力工廠,點玩

我未去過但覺得唔work
就去瑞士,想問下同一日

由Zermatt出發

趕唔趕得切?

zermatt去lausanne都幾遠,我諗搭車加行城堡都用一個朝早,之後再去咩芝士工廠,我當好近搭車半個鐘,參觀都要2個鐘掛? 之後仲有咩朱古力工廠,點玩

我見有D路程24小時都有車開,係疏D咁解
就去瑞士,想問下同一日

由Zermatt出發

趕唔趕得切?

我見有D路程24小時都有車開,係疏D咁解

但一日參觀兩個廠好似好難,就算有車都好,人地都會close架?
巴打係成個trip夾埋所有洗費 2.7萬?
巴打係成個trip夾埋所有洗費 2.7萬?

係呀,包晒機票酒店車費食飯買野
想問下 你住個Alice 間room 係咪
2-room apartment
A pretty apartment (40 m2), 2 rooms with 2 beds and a small kitchenette in eatch room, coffee machine, TV-SAT. Shower/WC. The apartment is on the first floor with view to the North, East and South and with a balcony to the East
無留意到個REPLY添, 原來仲有人睇緊
你係咪講Grindelwald? 我唔係住Alice啊
花咗成日睇呢個帖。留名更多討論。
花咗成日睇呢個帖。留名更多討論。

多謝你睇完成個遊記
一齊討論吓
間Lehmann's Herberge 就咁網上訂? 我email佢唔回覆...
我係經agoda book呢間
不過我曾經email問佢野(唔係經agoda), 我記得佢都reply得幾快, 1, 2日就收到
有無巴打6月中至尾去過zermatt 五湖健行? 想知D 雪溶晒未
我呢個遊記就係6月中去, 未溶呀, 你可以睇返我影個D相
聽講過多2個星期就溶晒
我有睇呀, 不過巴打你係去gornergrat個邊行, 五湖健行係另一邊 sunneggag個邊
想知D湖溶晒未 可以影到倒影
有無巴打6月中至尾去過zermatt 五湖健行? 想知D 雪溶晒未
我呢個遊記就係6月中去, 未溶呀, 你可以睇返我影個D相
聽講過多2個星期就溶晒
我有睇呀, 不過巴打你係去gornergrat個邊行, 五湖健行係另一邊 sunneggag個邊
想知D湖溶晒未 可以影到倒影

我諗未溶晒?
等其他巴絲解答,推下先
好靚!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞