[遊記][多圖]我在瑞士的14日

1001 回覆
395 Like 11 Dislike
巴打 謝分享 睇得津津有味
有冇14日既行程plan 呀
我10月尾出發 玩7-8日 想跟你個行程 再調整下

多謝支持,
10月尾出發即係下星期呀
Day 1: Zurich
Day 2: Rheinfall + Schaffhausen
Day 3: Luzern
Day 4: Titlis
Day 5: Interlaken + Grindelwald
Day 6: 少女峰
Day 7: Lauterbrunnen + Murren
Day 8: Zermatt (Gornergrat)
Day 9: Zermatt
Day 10: Charnomix (法國)
Day 11: Montreux + Lausanne
Day 12: Lausanne + Bern
Day 13: Geneva + Lutry-Lavaux
Day 14: Geneva

有咩問題再問
期待bern嗰段

Bern兜左個圈咋, 落大雨無咩心機去行, 到此一遊FELL
不過整體上覺得好過Zurich
Day 13

終於就快寫完啦
今日一起身見到天氣唔錯, 心諗應該可以去到葡萄園啦掛
食早餐時個HOST再幫我地CHECK下天氣, 話由朝早到傍晚都會好天
不過今日要check out離開Lausanne去日內瓦, 本身我對日內瓦都係麻麻地有興趣, 直頭想唔stay
但我朋友都覺得難得黎到咪俾一日時間去行下囉
食完早餐執好野就check out, 去火車站搭車去日內瓦啦

由Lausanne去日內瓦大約半個鐘左右, 好快就到

首先要去酒店放低行李先, 日內瓦D酒店都唔平, 應該話全個瑞士都唔平架啦
我地搵左間離火車站較遠既酒店, 要搭路面電車去
搭14號車去Bel-Air, 但搭撚錯左第二個方向, 好彩一個站就發現左, 即時落車等回頭車

今次搭返岩啦

落車仲要行約6~8分鐘路, 不過就唔難搵, 呢座Building就係今次要住既酒店, 叫Hotel Central
平就幾平啦, 不過唔係好推介, 因為間房太ON9

太早未有得CHECK IN, 但可以放低行李先, 搞掂好後就出發

討論左一陣後決定上午好快速地係日內瓦行個圈打卡先, 因為DAY 14得半日, 唔夠時間行
下午就會出發返去Lausanne個邊去葡萄園, CHECK過天氣應該OK
其實酒店位置都算唔錯, 係日內瓦中間, 大部份景點都可以行到過去
第一站去左cathedrale saint-pierre 聖彼得大教堂, 右手邊座塔成座都維修緊

外面維修都無辦法, 入去睇下仲好, 係免費參觀既
一入到去原來好宏偉好靚, 外表睇唔出

好正, 真正大教堂feel

好大座既管風琴, 幾靚

由於都幾趕時間, 所以行個圈影下相就算

大教堂一定有既玻璃彩繪, 但太高睇唔到...

中間聖壇個位都有, 但由於唔可以行得太近, 所以都睇唔到

睇就睇唔到啦, 但相機都影到, 影左返黎再睇啦唯有

回頭離開時先發現原來仲有座更加靚既管風琴係2樓, 真係好靚

不過時間唔多比較趕, 睇完就算啦, 大教堂就係咁多
去完教堂出返黎, 又見到呢D CITY TOUR小火車, 基本上只有鬼佬搭, 從未見過有亞洲人搭

係角落頭既雕像, 好似好lonely咁

好耐無見既藍天
其實呢座教堂賣點係佢座塔先岩, 有得上去, 好似4CHF, 不過我地今次無上到去, 如果上去一定又玩成粒鐘, 唔夠時間啦

兜過教堂後行到一條好舒服既路, 兩邊種晒樹好正

街邊放左一座琴任人彈, 香港都好似有做過, 不過我覺得放係香港應該遲早俾人破壞多

日內瓦係比Zurich更加城市化d, 不過感覺就麻麻地, 其實瑞士成個法語區都好似差D咁
呢到條街都無咁乾淨, 同埋我唔知講法文既人係咪特別串D, D人真係無德語區個邊咁好

呢個唔記得叫咩Square, 好多餐廳同朱古力鋪

最後行到上山上面既Museum national d'Histoire naturelle國立自然史博物館
係一座好大好大既建築物

真係好大好宏偉, 不過我地呢D毒撚無藝術細胞, 當然無入去參觀, 係出面路過打卡就算

外觀幾靚, 就算唔入去都幾值得上黎打個卡睇下

其實呢個日內瓦極速打卡之旅已經差唔多, 我地決定兜第二條路返酒店當參觀
係博物館望落去, 停左好多旅遊巴, 應該有唔少旅行團上黎參觀, 但估計無香港團, 一定唔會帶你參觀自然博物館

天氣好好好開心, 去到旅程既最尾終於有返藍天白雲

之後都無咩特別, 係D街頭snapshot

日內瓦D馬路普遍都好闊好大條, 感覺上係有好好地規劃過, 同Zurich, Luzern個d好大分別

不過日內瓦呢邊既景點其實都係上山, 懶又唔想行既可以搭佢D巴士, 你有Swiss Pass一樣係任搭

呢條路成條街都係餐廳, 行過時都睇下有無咩岩食既可以之後再黎食

無意中路過應該係法院既地方, 唔知入唔入得呢

差唔多兜左個大圈返到酒店了, 見到有座類似教堂既野, 不過又好似搵唔到入口

過埋呢條街, 轉左直行就返酒店

返到去後已經可以拎房, 老老實實, 與其話係酒店, 不如話係扮酒店既hostel, 因為呢到d房好細好窄, 廁所係要共用, 我地BOOK左三人房, 一入去見到係咁, 軍訓式

雖然好窄好細, 但佢又有個露台仔, 望出去係咁, 對面大廈D人可以睇晒
有少少諗起香港D樓, 細細間但有個發水露台

不過見到咁厚雲又有D擔心, 唔好落雨呀
日內瓦上午打卡行程結束, 之後下午會返Lausanne去葡萄園, 今晚再貼啦
睇黎今個weekend應該可以完左個遊記, 如果你仲有睇緊既話多謝支持
係呀上左Mont Blanc山頂

你去嗰到我冇去過但真係好知prague
geneva個湖幾靚既其實
雪糕巴打

多謝支持,
Day 2: Rheinfall + Schaffhausen
Day 5: Interlaken + Grindelwald

有咩問題再問

Day0:hk to Zurich night flight
Day 1: arrive Zurich ->Luzern
Day 2:Titlis
Day 3:Interlaken + Grindelwald.
Day 4: 少女峰
Day 5: zermatt 睇朱古力山 stay 邊到好?
Day 6:
Day 7:
Day 8: Zurich to hk

用Swiss pass
想坐下火車 睇靚景 以上行程有慢車坐?
屋企人唔係好行得咁多山 有咩推薦?
列支敦士登 st fallen st mortiz .
Bern.?

感謝巴打

多謝支持,

有咩問題再問

Day0:hk to Zurich night flight
Day 3:Interlaken + Grindelwald.
Day 5: zermatt 睇朱古力山 stay 邊到好?
Day 6:
Day 7:

用Swiss pass
Bern.?

感謝巴打

有冇邊程觀光火車值得一坐架 Glacier express 個類

有冇邊程觀光火車值得一坐架 Glacier express 個類

行程返屋企再睇
但觀光火車可以答左先
Glacier express最靚個程係東邊,但而家改左行第二條路,都唔係好睇到冰河,有swiss pass都要再俾劃位費,我唔建議搭,除非你好鍾意火車

有咩問題再問

Day 6:
Day 7:

用Swiss pass
Bern.?

感謝巴打 [/quote]
你乜野酒店都未book? 10月尾去個行程仲可以吉既

我覺得d特別車其實都唔抵搭,根本普通車都係行個條路,仲可以開窗影相添,interlaken<>grindelwald, 上少女峰,visp去zermatt呢3段已經好靚景,搭普通車完全無問題

其實你有無睇過,列支敦士登,st mortiz個d全部都係瑞士好東邊,你呢個行程難d plan入去,唔知你book晒住宿未

如果你真係好想搭冰河列車,day6 可以Zermatt搭去st mortiz, 不過搭足全日7點幾zermatt上車,下午4點st mortiz落車,之後day 7 係個邊玩,最後day8 計返時間直接由個邊去zurich機場走

如果你咩都未book既話可以由頭再計劃過

另外10月尾其實應該無山行,好多都封左,你睇下grindelwald既first封左未,比較好行又唔辛苦
多謝巴打用心幫忙
我用員工飛 好last minute 先諗到去瑞士清假
咩都未book 所以仲可以好彈性
咁我唔搭個啲火車 跟你推介個種慢車 一樣睇到靚景
多謝巴打用心幫忙

首先最重要係你要CHECK返你去個段日子, D山封左未, 因為10月尾落雪有D地方會開始封架啦, 你要睇清楚開到幾時先

我當全部都未封啦, 你得8日東部個邊無咩時間去, 集中返中間D大路野吧
Day 1 Zurich > Luzern
Day 2 Titlis (其實我覺得可以SKIP, 你都會上少女峰同Matterhorn, 唔駛上咁多個雪山, 如果SKIP的話吉返一日出黎)
Day 3 Interlaken + Grindelwald
Day 4 少女峰
Day 5 First / Murren / Lauterbrunnen
Day 6 Zermatt (gornergrat)
Day 7 Zermatt (glacier paradise) > Zurich
Day 8 Zurich > HK
再研究下
多謝巴打用心幫忙

你傾好係上山?
如果唔係我推介你東面/東南面
繼續Day 13下午行程

係酒店放低行李後出發去葡萄園, 其實瑞士周圍都係葡萄園, 不過比較出名既係Lausanne同Montreux之間一帶
葡萄園既面積好大, 大概就係下面張MAP圈住左既部份, 可以見到左手邊係Lausanne, 而右下角就係前日去過既Monrteux同西庸古堡, 中間全部都係葡萄園

比個IDEA大家, 最長既路線起點係Pully, 終點係Vevey, 行晒大約要5~6小時, 當然你可以只係揀一段黎行, 唔需要行晒, 最多人推薦既係由Cully行去Vevey (其實都係台灣旅遊BLOG既特色...其中一個人推介過, 全部人都會FOLLOW, 台灣人就係咁 ), 我自己就做左d research, 決定唔跟佢, 由Lutry開始行, 暫定目的地係Cully, 到時睇情況再決定行唔行埋去Epesses
大概路線就係下面張圖, 雖然google map話只需要行1個鐘, 但我地中途會影相, HEA下, 又可能會參觀下D酒廠, 計埋D時間我估要3個鐘左右

好啦唔講多, 出發去火車站先, 慳時間同慳錢既關係又去左subway食sub of today, 不過今日係吞拿魚, 其實我自己麻麻地, 但鬼叫佢平, 照食

係火車站見到有fanta做緊promote派試飲, 即刻去拎返支, 又慳返幾蚊
味道就無特別, 咪fanta咁囉

要搭火車站去Lausanne再轉火車去Lutry, 全程大約45分鐘, 其實都好快, 同埋有PASS, 改行程都無所謂, 呢個就係買swiss pass既好處

到左Lutry啦, 好少人落車, 遊客似乎得我地3個
不過唔緊要啦, 少人D仲好

一路車見到超好天, 實在太好啦

係火車站已經見到有葡萄園, 中間山丘綠色個PAT野就係啦

爭取時間立即出發, 瑞士係hiking方面既配套真係好好, 所有野都有清晰指示
一行出火車站就見到指示牌, 可以見到行去Cully要1小時10分, 同google map寫既差唔多
行晒全程去Vevey就要4個鐘啦, 大家可以因應情況再作決定

葡萄園唔太算係熱門景點, 睇過好多遊記都無乜點講(中文遊記)
不過如果你夏季去瑞士既話(6~9月), 葡萄園一定要去, 真心推介比大家
呢個行程係我堅持要去既, 尋日落雨真係好唔開心, 好彩改行程後第二日好天可以再去返
一行出火車站見到呢個景就覺得無去錯
屌你靚到痴撚線呀
windows d wallpaper咁
寫之前真係想再推薦一下, 上面個間Lehmann's Herberge好撚正, VIEW正, 房正, HOST超NICE(之後會再講), 好近火車站, 根本就係大街隔離(10分鐘內一定行到)
而且一D都唔貴, 大家去Grindelwald時可以考慮下呢間, 唔駛迫D咩Alice民宿同其他山卡啦bnb

依家再睇你呢個遊記, 發覺心態唔同左, 突然有一霎那想以遊客身份上多最後一次少女峰

吓,你有咩未睇過未玩過
我自己都未必再上一次少女峰

想有一次可以慢慢行下享受下出面個雪地而唔係有人有需要急救仆落去, 可以係度影下相同D職員(朋友/舊同事 )吹下水

係上面做邊有得玩,有時間都無精力

其實會有咩意外, D人高反?
定會有D ON9仔碌左落山之類

miss左你呢個reply

高山症, 心臟病發, 白痴唔睇指示掛住影相走出警戒線碌左落去都有, 不過9成無得救
巴打啲相影得好靚
到左瑞士最後一個行程了, 難得好天, 我都好努力去影葡萄園, 真係好正
瑞士真係一個痴線既國家, 乜都可以靚, 由最初沙夫豪森舊城區, 到Grindelwald山區, 到而家葡萄園區一直不斷比到驚喜我, 記住夏季去瑞士真係要抽時間去葡萄園呀

由Lutry火車站行出去唔夠十分鐘就可以睇到呢個景
如果大家有印象既話, 最遠既雪山就係之前係西庸古堡影過個一座, 痴線既能見度

一片葡萄海
不過6月時仲未開始結果, 如果你要睇一串串葡萄既話要8月左右去

好靚,. 不過葡萄園都會有吊臂同天秤

對面山都可以清楚見到, 其實個到已經係法國黎

影出黎全部都好似wallpaper

果然只要好天就乜都靚, 不枉我地改行程

比起用wide鏡, 我其實更加鍾意用tele影景, 大家都可以試下, 好玩好多

剩係J個藍天都射到一地都係

呢到既葡萄園田係KEEP住有人打理, 通常都係見到噴緊殺蟲水之類
有部份係有TOUR可以參加, 俾你體驗下打理葡萄園, 如果你8月去時仲可以收割添, 其實好似去澳洲WH咁

d雲同個天都靚到痴左線, 點解瑞士可以周圍都咁靚
個人好鍾意呢張

連火車隧道上面都係種葡萄, 好過癮
呢到俾我感覺好似宮崎俊同新海誠動畫入面會出現既場景咁
好鍾意呢到D LAYER, 好似梯田咁, 不枉我咁重都帶支TELE黎

成座山都係葡萄, 無其他野, 唔知應該叫自然風景定點

呢張真係好似宮崎俊動畫, 好鍾意呢到, 有黎到實在太好啦

D雲正到

掛住影相所以進度緩慢, 但難得咁靚既天氣當然要慢慢ENJOY啦
一路行其實好多分叉路, 我建議大家唔好怕辛苦, 盡量揀D向山上行既路, 因為行得高D個景先會靚

原來瑞士唔係只有雪山, 湖區都係靚到痴線
前面好似海咁既就係日內瓦湖, 藍天之下既湖面一片藍色靚到仆街
而對面既山脈係法國黎架啦, 其實係好遠好遠, 但能見度真係高得誇張

中文差諗唔到再多D既形容詞啦, 總之好靚啦, 睇相吧

基本上各個方向都係好靚, 可以亂鳩咁影

掛住不停影相, 唔捨得走, 明明話1小時10分鐘就可以行到Cully, 而家過左一個鐘連1/3都未行到

瑞士風景真係無得輸...個日內瓦湖超靚
BTW大家見唔見到右下方有堆屋, 其實個到都係一個小鎮黎, 大家如果唔夠時間既話可以係中途任何一個小鎮搭返火車走人, 基本上都會有清楚指示話你知D路點行, 好方便架

講左咁耐...其實我地一直係沿馬路行, 呢到基本上都無所謂行人路架啦, 全部都係行馬路, 大家影相睇風景既同時記得留意埋有無車, 小心D

講返轉頭我真係好鍾意呢到, 好易行, 風景又靚, 而且我覺得幾特別, 葡萄園唔係周圍都有

好鍾意呢幾張, 根本係動畫同GAME拎出黎既場景

話說咩叫coop?
係呀上左Mont Blanc山頂

你去嗰到我冇去過但真係好知prague
geneva個湖幾靚既其實

上mont blanc係join tour? 難唔難行啊? 好想上去
geneva個湖好靚呀, 除此之外無啦
雪糕巴打

有人記得我
寫之前真係想再推薦一下, 上面個間Lehmann's Herberge好撚正, VIEW正, 房正, HOST超NICE(之後會再講), 好近火車站, 根本就係大街隔離(10分鐘內一定行到)
而且一D都唔貴, 大家去Grindelwald時可以考慮下呢間, 唔駛迫D咩Alice民宿同其他山卡啦bnb

依家再睇你呢個遊記, 發覺心態唔同左, 突然有一霎那想以遊客身份上多最後一次少女峰

吓,你有咩未睇過未玩過
我自己都未必再上一次少女峰

想有一次可以慢慢行下享受下出面個雪地而唔係有人有需要急救仆落去, 可以係度影下相同D職員(朋友/舊同事 )吹下水

係上面做邊有得玩,有時間都無精力

其實會有咩意外, D人高反?
定會有D ON9仔碌左落山之類

miss左你呢個reply

高山症, 心臟病發, 白痴唔睇指示掛住影相走出警戒線碌左落去都有, 不過9成無得救

真係會有人碌落山架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞