[遊記][多圖]我在瑞士的14日

1001 回覆
395 Like 11 Dislike
係2017年5 月版

又黎白痴問題, Zurich 入Geneve 出的話, 地理上應該係最順同cover 到最多大路景點 。咁如果選擇出入都喺Zurich 的話, 巴打又有無建議路線? 因為諗住唔去Geneve, Zurich 落機直去 Luzern 開始西南方向咁玩落去, 但係最遠唔知應該去到邊到要折返。 概念上唔知坐火車需時幾耐 , 例如假設經已玩落到 Lausanne 無理由有旁邊Geneve 唔飛專登攞苦黎辛返Zurich...

Sorry 有D 1999,因為睇緊機票要揀機場來回所以又衍生到個行程應該點樣走 真係需要爬多D 文惡補下先

其實我都係google果個地方,睇下d遊記同comment咋

有d地方可能會有自己一個homepage介紹個地方,有機會有介紹埋當地d住宿,通常會好過agoda個d, 其實都係google下做多d功課

如果你想去既地方無啱心水既話,可以考慮吓附近其他地方都得,有pass既話可能只係搭多1,2個站咁

我就真係買左本書黎睇
(唔好屌,我知好多巴絲唔鍾意人買書好旅行)
但唔係閃令令嗰啲,係成本字典咁厚嘅
因為未去過,上網搵左好耐資料都有啲頭暈
最後先買,好多資料同行程都好有用
如果第一次去,唔買都可以去書局打下書釘

其次上用係ig, facebook search 同瑞士有關嘅hashtag, 會搵到好多靚相靚景,之後再搵下個地點,plan 行程嘅時候可以加落去

最後搵酒店住宿,我貪平,好多時搵bnb, 同埋有廚房嘅住宿,因為自己煮又慳好多
airbnb 搵,有個好處,例如去地方A, 但A嘅住宿好貴,就試下搵佢隔2,3個站嘅地方,可能平好多
而且有swiss pass, 又唔駛另外俾錢搭車,又近

試過住一間,係間屋有間房出租,唔算太貴,有廚房,啲嘢食材可以任用。我地去到,屋主話要去意大利,成間屋就係我地住

如果係旅遊書既話唔好買類似閃令令個d
有本日本出既地球の歩き方幾好, 比較推介呢本

住既話我個時睇左好多airbnb都唔係特別平, 而且好多個地方都好遠
不過揀有得煮野食既真係會慳好多, 同埋去長時間既話都可以留意埋有無得洗衫

我嗰本叫"最完美的瑞士之旅"
其實瑞士旅遊書唔多

airbnb 的確唔平好多
所以我都只係兩個地方住airbnb
但兩間屋都勁正!

上面推介日本出個本書,我覺得佢最好係有幾詳細既行山路線,好多旅遊書只係介紹大路景點,但呢本會教你行山,hiking資料比較難搵,所以睇完呢本可以有個basic idea

airbnb我覺得主要係唔就腳,我book住宿通常方便就腳行先

前幾年去中歐我都幾乎全程book airbnb, 個邊抵玩過瑞士好多,瑞士真係貴

我嗰本都有教行山㗎
不過可能無你嗰本咁多
不過你本書邊到可以搵到
好似唔覺啲書局有,係咪台灣訂?

啱啱行誠品見到雪糕巴打嗰本,即刻買左J住先

係咪買2017 年版,佢今年出左本最新版,之前個本唔知2011年既已經out晒,唔好買錯

除左誠品之外,旺角d樓上書鋪都有機會買到,應該會平d

係2017年5 月版

又黎白痴問題, Zurich 入Geneve 出的話, 地理上應該係最順同cover 到最多大路景點 。咁如果選擇出入都喺Zurich 的話, 巴打又有無建議路線? 因為諗住唔去Geneve, Zurich 落機直去 Luzern 開始西南方向咁玩落去, 但係最遠唔知應該去到邊到要折返。 概念上唔知坐火車需時幾耐 , 例如假設經已玩落到 Lausanne 無理由有旁邊Geneve 唔飛專登攞苦黎辛返Zurich...

Sorry 有D 1999,因為睇緊機票要揀機場來回所以又衍生到個行程應該點樣走 真係需要爬多D 文惡補下先
係2017年5 月版

瑞士其實真係唔大
zurich搭火車去geneve都只係講緊4個鐘ge事, 我覺得冇咩所謂
係2017年5 月版

瑞士其實真係唔大
zurich搭火車去geneve都只係講緊4個鐘ge事, 我覺得冇咩所謂

無錯
其實睇落好大好遠咁, 實際都唔係話要搭好耐車
好似Lausanne返Zurich其實只係要搭2個半鐘火車, 我自己黎講覺得唔係話好耐, 當然Geneva係近好多既

我建議你可以上sbb個到search下車程要幾耐先, 或者你dl定sbb apps, 去瑞士必用
如果你真係好唔想走回頭路, 可以試下例如去到Lausanne後再去Bern, 大概個半鐘車左右
之後Bern返Zurich大概一個鐘, 咁你就唔駛走回頭路, 順便可以試下加埋北部D景點入去都OK
9月去瑞士會好fit
天氣會好好, 又唔會好熱
唔知幾時先可以再去瑞士

如果再去我自己都會想揀8-9月去
我之前見人地遊記9月尾去已經開始睇到D紅葉, 好似好正
係2017年5 月版

瑞士其實真係唔大

無錯
其實睇落好大好遠咁, 實際都唔係話要搭好耐車
好似Lausanne返Zurich其實只係要搭2個半鐘火車, 我自己黎講覺得唔係話好耐, 當然Geneva係近好多既

我建議你可以上sbb個到search下車程要幾耐先, 或者你dl定sbb apps, 去瑞士必用
如果你真係好唔想走回頭路, 可以試下例如去到Lausanne後再去Bern, 大概個半鐘車左右
之後Bern返Zurich大概一個鐘, 咁你就唔駛走回頭路, 順便可以試下加埋北部D景點入去都OK

受教受教 原來咁近, 咁可以諗得彈性D。
即刻DOWNLOAD。
老婆為左想坐A380同埋食多餐飛機餐所以想揀漢莎喺慕尼黑轉機,
HKG->MUC->ZRH; GVA->MUC->HKG
咁樣就可以蘇黎世入日內瓦出
商量好買左機票再討教
即刻DOWNLOAD。
老婆為左想坐A380同埋食多餐飛機餐所以想揀漢莎喺慕尼黑轉機,
商量好買左機票再討教

想搭A380我都明, 但想食多餐飛機餐係咩事
呢D短途機最多都係俾份三文治咋喎
即刻DOWNLOAD。
商量好買左機票再討教

我都係咁同佢講, 不過佢話坐親長途直航都好肚餓
所以佢寧願轉機食多份三文治又可以機票平幾千
即刻DOWNLOAD。
商量好買左機票再討教

關咩事啊
你有無睇過香港直航Zurich同Munich係幾多個鐘? 有分別咩 飛Munich會無咁肚餓!?

你等轉機時咪又會肚餓,我理解唔到啊
轉機平d呢個就真係可以討論,不過你可以睇下swiss airline, 有直航Zurich, 而且我覺得會平過漢莎

再講如果想平d, 揀qatar仲抵玩,連税4千蚊

btw特登search左下資料,香港飛Munich好似無A380 喎,Frankfurt就有

Q3 2017 network update
Lufthansa (LH)

Frankfurt (FRA) – Beijing (PEK)
Frankfurt (FRA) – Delhi (DEL)
Frankfurt (FRA) – Hong Kong (HKG)
Frankfurt (FRA) – Houston (IAH)
Frankfurt (FRA) – Los Angeles (LAX)
Frankfurt (FRA) – Miami (MIA)
Frankfurt (FRA) – New York (JFK)
Frankfurt (FRA) – San Francisco (SFO)
Frankfurt (FRA) – Seoul (ICN)
Frankfurt (FRA) – Shanghai (PVG)
Frankfurt (FRA) – Singapore (SIN)
A380有咩好坐呀其實
等上機等成世, 等行李等兩世
A380有咩好坐呀其實

可能唔係搭econ呢
我有次坐BA都特登試A380, 完全無特別,econ根本享受唔到
A380有咩好坐呀其實

可能唔係搭econ呢
我有次坐BA都特登試A380, 完全無特別,econ根本享受唔到

你岩,我7左
即刻DOWNLOAD。
商量好買左機票再討教

關咩事啊
你有無睇過香港直航Zurich同Munich係幾多個鐘? 有分別咩 飛Munich會無咁肚餓!?

轉機平d呢個就真係可以討論,不過你可以睇下swiss airline, 有直航Zurich, 而且我覺得會平過漢莎

btw特登search左下資料,香港飛Munich好似無A380 喎,Frankfurt就有

Frankfurt (FRA) – Beijing (PEK)
Frankfurt (FRA) – Hong Kong (HKG)
Frankfurt (FRA) – Houston (IAH)
Frankfurt (FRA) – Los Angeles (LAX)
Frankfurt (FRA) – New York (JFK)
Frankfurt (FRA) – San Francisco (SFO)
Frankfurt (FRA) – Shanghai (PVG)
Frankfurt (FRA) – Singapore (SIN)

巴打 我反而想係法國入 玩幾日先再搭火車過瑞士 再係瑞士返hk 咁會唔會好啲 方便啲
係喎!
我想補充一樣,我記得mun->zur同fra->zur好似係連三文治都冇得派
應該係一上機,比包餅你就算果種
長青post
啲風景靚到無得頂.
即刻DOWNLOAD。
商量好買左機票再討教

關咩事啊

巴打 我反而想係法國入 玩幾日先再搭火車過瑞士 再係瑞士返hk 咁會唔會好啲 方便啲

其實差唔多, 都好多人係法國/德國入瑞士
都無話方唔方便, 唔去東部既話其實差唔多
係喎!
我想補充一樣,我記得mun->zur同fra->zur好似係連三文治都冇得派
應該係一上機,比包餅你就算果種

會無架咩?
我之前munich > london, geneva > london 等等都有份三文治 / 麵包 + 野飲
不過我未搭過漢莎唔清楚
即刻DOWNLOAD。
商量好買左機票再討教

關咩事啊

機票已買 蘇黎世入日內瓦出, 來回都經慕尼黑轉機, 兩人連稅$8,058
堅平 所以我都唔理佢俾唔俾三文治定花生就扑左鎚, 去程十五個鐘回程十三個鐘, 如果無大DELAY 我覺得可以接受。格過價SWISS AIR 相同日子要多唔止五千蚊...

佢咁寫話去Munich係坐 A380 囉, 我又無乜所謂, 到時再報告
即刻DOWNLOAD。
商量好買左機票再討教

關咩事啊

機票已買 蘇黎世入日內瓦出, 來回都經慕尼黑轉機, 兩人連稅$8,058
堅平 所以我都唔理佢俾唔俾三文治定花生就扑左鎚, 去程十五個鐘回程十三個鐘, 如果無大DELAY 我覺得可以接受。格過價SWISS AIR 相同日子要多唔止五千蚊...

佢咁寫話去Munich係坐 A380 囉, 我又無乜所謂, 到時再報告

swiss airline個d 要等佢promote先有平, 不過你而家兩人連稅8058又真係幾抵
仲有成半年慢慢PLAN啦
啲風景靚到無得頂.

瑞士真係好靚
成日都想再去
如果由琉森出發即日來回去少女峰會唔會好chur好嘥時間?
有冇人知大概來回嘅交通時間要幾耐?
都係嚟緊12月頭去
都係嚟緊12月頭去

單程4個鐘,自己諗
12月,可能好大風雪,未必上到山
都係嚟緊12月頭去

單程4個鐘,自己諗

無錯, 大概係要4個幾鐘, 回程時會快少少
chur唔chur我覺得係睇人, 其實有好多人都係咁樣做
搵下遊記就知, 有好多人唔stay interlaken個邊, 好似你咁即日來回Luzern

係我角度黎講就緊係覺得浪費時間啦, 因為如果住係Interlaken個邊係可以縮短一倍車程時間, 玩得開心好多, 你點解會想即日來回Luzern? 對瑞士山區無咩興趣, 純粹想上少女峰睇下?

btw一定要睇左live cam先好出發, 唔係到時你搭左幾粒鐘車上去乜都睇唔到就ON9
都係嚟緊12月頭去

單程4個鐘,自己諗

無錯, 大概係要4個幾鐘, 回程時會快少少
chur唔chur我覺得係睇人, 其實有好多人都係咁樣做
搵下遊記就知, 有好多人唔stay interlaken個邊, 好似你咁即日來回Luzern

係我角度黎講就緊係覺得浪費時間啦, 因為如果住係Interlaken個邊係可以縮短一倍車程時間, 玩得開心好多, 你點解會想即日來回Luzern? 對瑞士山區無咩興趣, 純粹想上少女峰睇下?

btw一定要睇左live cam先好出發, 唔係到時你搭左幾粒鐘車上去乜都睇唔到就ON9

山上天氣變得好快,出發前好景,
但3個鐘後,到山腳可能變到好差
所以建議Grindelwald 住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞