香港代理 有保=無保?

1001 回覆
536 Like 19 Dislike
拋乜波
代理俾貨佢
咁佢肯定認為係行貨喇
唔通我去櫃機禁錢出黎
要去櫃檯排隊叫人幫我驗下張500蚊係咪真鈔?
基本上的香港retailer買硬件或者只係配件都唔會寫S/N,好似我上個月月尾喺某上市友X買咗個4K網絡會議cam前日爛咗嗰個要保養,去咗官網Logitech開飛問CS,佢都好奇點解我張單上面冇serial number.
唔肯同我保,依家仲周旋緊
其實呢單佢已經查到係自己賣既
一早幾百蚊換完貨就算
唔駛搞大
你係咪on99 十年保養係代理+廠幫你保 關法奧撚事
你都on9

佢咩都唔駛做
左手交右手 咩都唔駛負責任

我駛撚搵佢?
有幾奇, 又唔係一定要賣Corsair
以前我隔離屋開砌機舖, 啲Brand 由垃圾代理做咪唔入貨
我做公司野出Tender 買 幾百萬 AV 野, 都唔會揀啲代理垃圾既品牌, 幾好用都無唔會諗
張單印埋S/N就冇得過保呃保養

Corsair火牛垃圾用料+垃圾代工易壞到仆街,識咁多個用corsair牛嘅人平均都換過2次以上

火牛只信Seasonic同台達

利申用緊EVGA Titanium 1000W第6年,另一隻EVGA Gold 850W 9年仲用緊
以前去3C買件
單係有齊SN
你咪睇下悠二點做囉.....
我自己只係講返我嘅經歷出嚟 其他人點諗我管唔到

我亦都一早交代咗我會將件事喺網上公開

畀咗咁耐時間你哋諗點樣解釋已經仁至義盡

相信以悠二多年嘅從商經驗亦都預計到會有呢一日
你咁撚醒 點解唔自己搵代理攞貨啫
成件事法奧根本無辜
唔通代理派貨
法奧要幫你全部拆開 逐個逐個驗係咪行貨先賣得?
已經報晒 得消委會幫到手

匡智會有咁醒呢個世界就冇咁多問題
“CPU風扇未開封”係咪買咗其他cooler所以cpu既原裝cooler無裝咋同埋呢單嘢悠二已經proof咗佢地係賣行貨,極大機會係代理出錯,但係代理企硬唔肯處理,最後悠二諗計R多隻牛俾個客叫做有個交代,咁都叫做唔負責?其他鋪過咗寫住既support時間就全部叫你自己去代理處理咋,有乜事佢地睬你都傻
你意思係法奧賣點就係可以比你拎到件貨?
咁是旦一條友都得啦 寄過黎咋嘛
crimereport@customs.gov.hk
cc@consumer.org.hk

未過三年嘅話可以兩個一齊send

我過咗三年所以淨係得消委會幫到我
樓主張圖保留埋個盒,有香港代理嘅原裝貼紙

似係代理唔認數多過法奥用個行貨盒裝水貨俾佢。而且佢齋買牛唔係砌機,就算有白卡員工都唔會換錯牛。
疑似賣水貨都唔關佢事?

你又信佢一定係賣行貨?
我有Felton 入貨單
你隻牛都係Felton 貼紙

我點樣入水貨
報海關有問咗佢就算仁至義盡啦 仲想點

同埋件火牛係代理自己送過去法奧 我冇幹涉過
其實喺邊度買就搵返邊度係好正常嘅事,幾耐都係咁話,何況而家代理玩鳩佢,你咁撚叻搵你好唔好
留名睇你點用個人名義搵代理派貨
法奧自己既List
跟住撳 咁都可以唔砌入機
咁我有乜計

我都講咗我係忠實fans
有連登CS我都會繼續幫襯
但呢壇嘢真係想搞清楚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞