香港代理 有保=無保?

1001 回覆
536 Like 19 Dislike
我放上嚟只係想同大家講有件咁嘅事發生

同埋商品說明條例得三年有效期

因為我見網上冇乜文章提到呢樣嘢

冇其他地方想教人
好在之前因為劍星買咗部PS5 唔係兩個月冇機打
其實啲ram所謂lifetime warranty唔係真係終身永久保養純粹係條ram既product lifetime之內就有保,如果停產就無保,例如你而家拎條壞咗既ddr2去保養都係無保
https://www.kingston.com/en/company/warranty

Duration of Warranty
Product Lifetime Warranty:**
The following Kingston products are covered by this warranty for the life of the product lifetime.

Memory modules including:

ValueRAM®
HyperX®
Kingston FURY®
Server Premier
Retail Memory
Kingston system-specific memory
Flash memory cards including:

Secure Digital
Secure Digital HC and XC excluding Industrial Temp & Endurance cards
CompactFlash
MultiMediaCard
Flash adapters
**Product lifetime is defined as the normal time expectancy for the use of products in the industry. However, the lifetime warranty may be subject to definitions as set by different countries. For Russia, the lifetime warranty is determined to be for a period of ten (10) years from the date of purchase by the original end user customer.
成篇文唯一無疑點嘅係消委會
法奧要唔要追追件「水貨」點黎 驚唔驚代理會唔會之前就咁做過
所以果陣時d人都係直接寄畀corsair搞,香港代理乜鳩都話唔關佢事
法奧真係垃圾
人地大陸假一賠三
你地就要懶代理乜乜乜
就算代理出錯
都係代理同你地經銷商之間既問題
關客乜撚野事?

你賠完人地隻牛
事黎自己同代理deal

唔係做乜7經銷商?
零售邊敢得罪代理

陣間貨都唔派俾你
悠二佢話問過代理 佢哋所知嘅嘢同我差唔多

有需要可以睇返佢上面覆
根本兩邊都要查清楚
而定比人「嫌疑」水貨當行貨賣 係一個好撚嚴重既指控

我個人傾向相信felton唔撚想自己食 就乜撚就話唔關事 叫樓主自己搞返
屌佢老母felton個朵咁臭 有本事就去告樓主同悠二偽造文書同詐騙去證明自身清白 想用隻水貨去呃你隻行貨火牛
即賠啦講咁多野

係你間鋪買到假貨,無問題?
你話水貨啫,講真消費者點知係㗎大陸山寨貨?
你找到工廠拎到証明隻牛係佢地廠出?
直接轉去做水行貨無咁嬲
依家買電腦野如果Amazon有deal平行貨一半我寧願直接買水貨
CPU Ram 火牛 SSD HDD呢堆無咁易壞既直接水貨算
慳番舊錢到時有事直接換新好過啦 香港堆電腦代理根本無法例監管任佢up唔保就唔保 當你消費者傻仔咁玩
咁有無考慮向代理施壓要佢以後出貨俾埋SN?
或者以聲譽受損告Felton?依家個個覺得你賣水貨wor
遲啲再有客出事佢又走數點算?然後你再續個續個解釋你唔係賣水貨?
其實我喺group入面的

2018咁耐以前已經幫襯過 點會唔喺gp入面
商家就係咁
我賣貨架咋
件貨有問題唔撚關我事
個問題唔係件貨質量有問題

係件貨話行貨 變撚左 來歷不明老鼠貨
無問題?
真係無撚得做。。。同代理入貨,啫係行貨,賣比客,代理保養話係水貨,法奧做左炮灰
多謝樓主
今次都叫長知識

下次膠場買野
想貴少少 買件貨有多幾年保養既
要問定出單有無SN no

唔係又俾香港商家好似由二咁:
關我撚事丫?
因為我係到諗呢單野查落去會羅生門嘅位得返
無人確認到樓主隻牛係係法奧買嘅牛
FELTON淨係可以咬死呢個唔返 佢就唔駛比人查貨
就算告鳩悠二同樓主
佢自己都要攞到佢自己一定百分百唔會出到水貨嘅證據
但係相對黎講悠二攞得出入貨證明會簡單好多

另外我就係怕FELTON呢招可能玩左好耐

建議法奧張單搞返個SN上去 自白都簡單D
件貨係我地出
我出既都係一件香港代理行貨貨
我係一間零售商

樓主問左我地
我地都有幫樓主去詢問代理商

代理商回覆個答案樓主唔滿意
樓主搵消委會
中間我地非常配合提供哂可以提供既資料

最後我地已經超出埋本身保養範圍.嘗試極力幫樓主爭取換到一隻新火牛

我地零售商.身為一間電腦硬件 砌機商店
我地會負責檢查 跟進電腦問題
但最終件貨保養同埋俾廠維修係代理商

我地已經做哂可以做到既野
其質你次次咁樣cap d唔cap d有咩意義
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞