香港代理 有保=無保?

1001 回覆
536 Like 19 Dislike
是咁的,我喺2018年10月11日喺法奧網站買咗一隻Corsair RMx Series™ RM750x-2 750W Fully-Modular (2018 Edition) 電腦火牛。法奧聲稱所有產品都係香港行貨,而Corsair官方網站亦話RMx系列有十年保養。

點知喺2024年6月9日用緊嘅時候,個火牛冒煙,懷疑壞咗。我喺6月11日叫咗家人幫手將個火牛交去Felton(Corsair產品香港代理)維修。

過咗幾日,2024年6月24日,法奧打電話嚟話原廠調查咗之後,確認咗產品序號唔係供應畀香港,咁即係話唔係香港行貨,叫我自己搵原廠維修,佢哋拒絕提供服務。6月26日,Felton又用WhatsApp通知我,話因為產品序號唔係屬於香港,佢哋唔會幫我維修。最終,我從Felton攞返隻火牛先。

我亦向消委會投訴,之後消委會已經有人聯絡我,幫手調解。經過多番交涉,終於喺8月6日收到法奧畀消委會嘅email,話法奧已經向Felton極力爭取更換產品,最後換咗一隻CORSAIR RM850E ATX3.0,保養期至2031年7月11日。我亦喺8月10日收妥新嘅火牛。

另外,我喺處理呢件事嘅時候,曾經向香港海關投訴,不過因為《商品說明條例》只係喺三年內有效,我嘅購買已經超過呢個時限,所以海關唔會跟進。提醒大家,如果發現購買嘅產品有問題,記住要喺三年內處理,否則可能會無得追討。

整件事搞咗咁耐,真係浪費咗好多時間同精力。不過最終都有個比較合理嘅結果,所以我都希望可以喺度提醒各位消費者,如果喺法奧買嘢,最好要留意清楚佢哋係咪真係香港行貨。另外,買Felton代理嘅產品都要小心,以免將來遇到類似嘅情況。
京東買有保障
當然有,, 除左檢查費, 人工, 零件費同雜費之外, 其餘都保.
確認咗產品序號唔係供應畀香港,咁即係話唔係香港行貨

事實?
你法奧買
搵油耳就解決
唔駛搞咁多野

請保留收據以作保用

6月24號已經法奧已經收到隻牛

係咪一定要次次都要搵連登客服
果度庇護工場黎
就係諗住有連登客服信得過

因T記G持到依家Faroll

點知第一次保養就整擅咁嘅嘢
依家香港啲貨好亂
買粒煙條cpu 以前聽就聽得多聯強 官方受權
依家 只要公司入到貨都可以叫自己係代理
再提多次 商品說明條例得三年

其實三年後咩代理商都可以屈你件貨係水貨

咁你除咗去消委會投訴同民事索償就冇其他辦法
Corsair好似由我買到依家都係Felton喎

冇諗到上面貼住張Felton貼紙都可以唔認
上網Google「商品說明條例 三年」係完全冇人提過的

各位巴打絲打睇路
即係點 法奧賣水貨?
我去到依家都冇人解釋過畀我聽點解會咁

可能係我喺外國同香港都買咗隻2018 edition火牛

依家6年後外國嗰隻壞咗 呃佢個保養 一定係咁啦
仲有Felton同法奧依家都冇同我講以後點避免呢件事發生
件貨有埋Label都話唔係香港既貨?
咁睇似法奧問題啵賣件水貨嘢當行貨
除非件嘢佢講明第二間代理自己幫你保

係 消委會都有問 喺呢度再次唔該晒葉小姐幫我追
因為兩邊都冇解釋件事點解會發生 所以我都唔亂咁揣測
所以我只能夠講幫襯Felton同法奧都要小心
咁應該係水貨當行貨賣,Felton 唔會咁衰仔走去話啲客
當時你買個陣 法奧有無講係水貨定行貨

佢話佢哋全部行貨喎 當初仲加咗$150特快運送
張單又冇寫 佢自己個網寫全部行貨㗎喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞