香港代理 有保=無保?

1001 回覆
536 Like 19 Dislike
港行代理好多都姓賴,因為香港人做生意無預經費善後,出事就係鬥無賴唔賠,反正香港消費者保障衰過大陸

消委會係無9用,零法定權力
張貼紙清晰寫住請保留收據以作保用

收據就畀咗 保養就冇 仲想要咩證據
師兄今次個point唔係好掂喎

一下畀人秒咗 點幫手推post

起碼都畀多幾次機會我答
諗好揀咩禮物未
推下先
利申,唔係全部
但有時D貨一大lot,幾千件,對到幾時,點下塊板每層幾多件乘返幾多層,同packing list條數一樣就當OK
入唔入SN真係睇有冇規矩,我上面都講,如果順no.出,咪一次過入果組no. 囉,慳工夫嘛,做慢左俾人屌果個係我,又唔係個客

再者有時short數咪問下廠有冇得補,最多寫下report,一件半件又唔會太大龍鳳咁查,成板無左就話唔查唔得姐
咁要對個盒同隻牛嘅serial Number
不過邊有人仲keep住個盒㗎?
其實你地3個入面一定有一個講大話
就睇大家信邊個
呢度無事實
只有推測
3個唔知邊個講大話
即係咁
當樓主月入90,000
呢度係1%

我哋睇吓你嘉誠身家保守估計2/3000 億
保守估計淨係股息收入一百億
1%嘅話就係1億

但長實要追差價一二百萬
呢度係1% Of 1%
以全香港人嘅偶像李嘉誠作為例子
代入樓主角色
如果隻牛只係$9都要追
唔係話無可能但難囉
要快一係直接用廠比既sn list來收唔係順no都會用excel 對一對啦
何況仲要過岀貨個關呢
代理實有record邊隻sn派左去邊間呢d保障自己既野一定會做
好像以前買電話點解咁多係細鋪買明明係行貨但拎上去維修又唔保呢就係衰係呢度
人哋係system 睇到隻機係派去邊
其實點計最可疑都係唔落sn比客嗰個
咁明顯係你個程序同系統有問題
其實你一開始唔入都得
只需要數量啱
然後拎件價出單果時
掃下係咩貨既條碼再掃SN條碼
先入返電腦同時SO埋係單都仲得
咁就有晒記錄 有幾難?
呢啲唔應該要經人手
Scan barcode 就有 sn
隻牛保養有10年, 要keep十年真係有難度
以事論事
法奧出蠱惑嘅機會比較細
佢少少嘢就出嚟撲火
個盒有貼紙
樓主收貨,亦都影咗相
如果個火牛係砌埋落機嘅
咁佢唯一可以做蠱惑嘅就係換咗部火牛
如果個火牛係未開封俾樓主嘅
咁就更加冇可能

代理做嘢閪係事實
但佢一日幾百件貨出出入入
當然可能中間運咗少少水貨
代理出蠱惑嘅機會比法奧大

咁樓主呢?
一個情景假設
如果無意間喺網上或者其他渠道搵到隻有問題嘅同型號火牛
人哋譬如$10咁賣返出去,當俾你用嚟做後備零件
咁你就同時有兩隻同款嘅火牛
你亦唔需要喺2018年買
呢個機會大唔大?
Corsair 都無呢啲記錄
代理又無舖頭又橆
真係審死官
咁我就冇需要po上嚟同大家講 等法奧fix咗個bug

自己私底下同身邊啲friend講等佢哋都有得換唔好?

仲要$10買隻牛 當隻壞牛唔駛運費?

我依家去國際RMA都係出運費咋嘛
原來件貨係全新咁俾樓主
咁基本上可以排除你嘅責任
而家只係剩返兩個可疑人物
要明白人性係永遠猜疑
假設呢三個人都冇人講大話
咁呢三個人每人都會懷疑另外兩個人講大話
咁點解我要為嗰兩個人其中一個講大話去負責?
講唔通
我樓上都講咗喺呢件事上法奧出蠱惑嘅機會最低
接近冇可能
咁剩返嗰兩個邊個講大話都可以審死官
呢啲就係行政手段
好似啲政府服務全撚部都星期一至五
去旅行如果冇免簽冇evisa,去領事館申請就嘥你兩日工作日,就係唔想你用嗰本護照
如果你證明到出咗事嘅產品真係法奧嗰度嚟嘅就係
但係證明唔到
你咁樣講就錯啦
政府交俾佢嘅時候係全新未開封
樓主只要當時出check sn 對一對個盒就知係龍係鳳
喺呢個情況之下,佢唔會出蠱惑
因為太容易俾人拆穿,所以可以完全排除佢嘅責任
好難講代理定樓主講大話嘅機會比較大
但係呢兩個出事㗎啦
唔完全正確
件貨全新未開封
樓主亦冇話件貨係舊貨個盒開咗
所以樓主亦都認同建科係全新未開封
樓主當時亦可以對個盒嘅 sn
如果個盒有個貼紙而貼紙係真嘅
喺呢個情況之下,並冇口同鼻拗
只有樓主同埋代理係出蠱惑嗰個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞