香港代理 有保=無保?

1001 回覆
536 Like 19 Dislike
睇vendor
有啲vendor係check到件貨去咗邊間disty度
用PO number就check到
連SN係咩都會有

當然,賊船自己點做冇人知
黃金班友印象中有幾間都係個sales手打
hkepc開個po關照下佢先
連登班老屎忽唔在乎
sn 其實都係掃barcode啫,唔駛用人手入既
但鋪頭仔除左POS之外又要另外整多套系統做stock taking, 發左神經咩
佢唔會回應
我提左/問左幾次
有啲公司嘅warehouse甚至要你畀返SN list俾佢
scan完之後再xlookup一次睇下有冇入錯
講真,錯我見過
但已經係算少
即係佢地套系統無scan sn barcode
而唔係sn無配barcode
或者佢地淨識scan parts嘅barcode
sn就唔識/唔知scan 就得
調返轉諗
點解代理一開始企得咁硬
法奧交涉幾下 就拗到佢換貨先
做乜撚野呀你?
而家講緊發生呢啲事,究竟要搵邊個負責呀
你衝出黎做咩姐
而家講緊用既例子錯咗呀
BTW 睇返原來出面個硬件集中 POST 晨早已經俾你班悠二忠粉染指,已失去中立性
個例子類比到我get唔到個logic
可能我iq偏低
都係提返大家我係直接搵咗代理啫

啲人成日走嚟問點解jer住法奧唔放 又問點解唔搵原廠核實 已經答到口臭
行sn制嘅產品出貨係會有sn list
差在個盒本身有,定係另外email send條list畀個分銷/代理/批發
收嗰個又會將sn入返落自己系統
基本上成條鏈去到end user手上都會track得到
佢地老細仆街連支barcode槍都慳啫
你將支槍插落部腦度scan一下就即刻會彈堆數字出嚟
連word, excel都出到
何況你打單個pos加個remark
無做sn management 咪會出現今次事件
咁你quote我做乜撚野姐?我話你錯咗?
係有啲傻鳩用錯例子話係零售商責任係搵咗零售商先
瞓了 有問題瞓醒再覆
呢單野最大問題係今次如果唔係法奧買搵法奧出手
好大機會樓主要硬食被水貨

不過都仲有一個問題
樓主件貨個SN法奧係咪確認左係佢件貨?
陰謀論d講
樓主亦可以係用件一模一樣既壞水貨扮法奧買再搵法奧售後
食相難睇
請班mk仔睇鋪人工又低到傻
淘寶都唔益黃金高登
你都令我大開眼界
我就真係唔明,所謂自由港既香港,點解買野會貴過大陸咁q多。
大陸乜都要最少13%稅,最後零售都可以平過你香港同樣產品20%。
過條河去隔離買好過
屌你老母臭閪啊
其實死無對證
應該要有紀錄嗰部分同你講話佢無做到
結果咪口同鼻拗
無人知邊部分出錯咗,定真係樓主搵其他貨頂替
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞