【冬眠者】《病港II》(78)

964 回覆
759 Like 10 Dislike
「狂飢,走。」高斯不打算糾纏下去。

「高斯!我要食佢──」狂飢向我爬來,使出撲抓:「幫我!」

「唔?」高斯意料不到,狂飢居然不走。

我腳抽踢,踢停狂飢。

「只要食咗佢……」狂飢兩手癌甲化出一雙利爪:「我好肯定唔會再肚餓。」

狂飢的爪擊迅如閃電,爪子銳利得撕裂空氣,令人毛骨悚然,但攻擊不像高斯那麼厚重,憑我防禦能力頂盡蒙受皮肉外傷。

狂飢每次揮爪得手,我都感覺到身體中一點點生命被偷竊掏空,而狂飢會越來越兇殘。

我依靠著戰鬥中磨練出的直覺閃躲,然後一次次使用中國古拳法的虎落和龍墜反擊其頭部。

突然!一個黑影和拳風逼至。

我眼梢斜視一旁,驚見高斯加入戰鬥。

眼見腦瓜大的拳頭揮來,我立即提肩格擋。

「呯」攻擊大得猶如重炮手,一拳將我打得腳步不穩。

面對二人夾攻我幾乎無法抽身反擊,重拳像把我靈魂打出身軀。

此時,一名自衛隊成員手持已開動的火燈籠,對著兩名癌咒騎士噴灑出熔岩瓦解癌甲表面。

高斯頓時感到不妥,反手出拳把狂飢打飛。

「鏗!」金屬聲音響徹。

「唔好再浪費時間。」高斯停手。

狂飢撞上牆壁才停下,回復半分理智:「嗄、吼啊啊啊……」
「我哋對人類無惡意。」高斯重申一次,右手解除癌甲化拳套,抓住狂飢頭盔上的毛髮拖行離開:「只係總有部份團員,會抑制唔住內心嘅慾望……」

「佢連續殺咗幾個倖存區嘅市民,你諗住講幾句就無數?」被打得一身是傷痛的我叫住他。

「你都喺大帽山殺咗我哋一位團員。」高斯回頭稍稍望來:「況且,我哋團員曾經都喺南區幫咗你哋一把。」

「……你講公仔?」

高斯沒有回答,就這麼拉著狂飢離開。

外面的自衛隊員也沒能做出什麼,他們只可以目送著對方離開。

「辛苦各位。」高斯行出病獵學會。

「嗰個人點?」我望向被狂飢吸收的自衛隊成員。

「仲有好微嘅脈搏,即刻送去醫院應該仲有得救。」自衛隊成員們把隊友托起。

「我、我哋咩都做唔到?」手持火燈籠勇敢加入戰鬥的自衛隊成員愣住。

我接過火燈籠,給它關上泵浦:「依個就人類同病者嘅差異,無重大傷亡……已經係好好嘅結局。」

「病者……」自衛隊成員好像第一次感覺到真正的絕望。

對我而言,再強的病者都有弱點。

只是,要付出很多人的性命來換取。

今天癌咒騎士搶犯的事件,令我很快被召到校長室中交代事件。

「點解你唔即時處決嗰隻怪物?咩癌症詛咒騎士……」

「一殺咗佢,可能會引嚟佢其他同伴報復,二嚟情報係無價,有情報先可以減低然後嘅犧牲,死亡永遠係最後嘅選擇。」

校長鄭明孝一臉慎重:「已經係今個月內,第二次有病者喺校園發動襲擊……我唔係想質疑你,但病獵學會嘅存在,係唔係開始觸到一啲病者勢力?」

「我係幫你哋清除咗隱患,如果唔係你學校每個月都仲會發生不明嘅猝死事件。」這是我的看法。

「安全永遠係我哋首要事情。」

「你哋應該都唔想做沉默的羔羊。」
鄭明孝嘆氣:「件事我幫你哋暫時壓落嚟先。」

「校董會知唔知依件事?」

「好快會知,或者啱啱已經知。」

「好,我想同佢哋傾傾。」

「放心,佢哋一定會搵你。」

正如鄭明孝所料,校董會在半日後都召見了我。

我順利成章,以疫苗數據一事作交易。

「我掌握住大學隱藏威脅嘅情報,作為交換我想要疫苗數據。」

新亞校董:「我哋叫你嚟係解釋事情,唔係做交易,你清唔清楚自己身份。」

「點諗同點睇取決於你哋,但會唔會再發生癌咒騎士潛伏校園嘅事,我唔包保,學校安全換疫苗數據,睇你哋點諗。」

「你可以提供咩安全保障俾我哋?我哋聽講咗,改裝嘅氣槍鉛彈都對嗰啲怪物無效。」

「假如你哋真係發生重大事故,我甚至病獵協會都會第一時間嚟支援,咁樣夠唔夠?唔係好多人可以拎到我嘅安全保障,但只要你哋同意,我就會盡最大努力,令你哋倖存區唔會淪陷。」

這件事上,算是錯有錯著。

癌咒騎士的事情讓他們意識到,倖存區中並非想像中安全,於是我能夠以保安的條件,來換取疫苗數據。

「你哋肯定需要時間討論,有決定同我講。」我主動離開會議室。

與此同時,雍立正聯繫上我,帶我去見見那位倖存下來的疫苗研究員。

中文大學醫院,精神病房。

大學的精神病人比想像中多,整個樓層都是人滿為患。

雍立正所說的研究員,他居住私人病房,這是醫院給他的特別待遇。

甫踏入病房中,便見一位垢髮披臉的中年男子用手感覺著點字書籍。對於我們的到來,他完全沒有反應。

雍立正小心輕拍他的手,然後做出握手的動作。

對方點點頭,拿出一塊點字字母板。

「有依塊就更簡單,唔洗特登學觸覺手語。」雍立正拿起點字字母板。

「你幫我翻譯溝通。」

「無問題,介紹咗我哋先。」雍立正捉著研究員的手,逐隻逐隻英文字指過去。

指完後,研究員說出我們:「原來係院長……仲有同學……」

雍立正繼續使用點字字母板交流:「你最近幾好嘛?」

「好好……都係咁……」
遲文一推
半個月文 又一野清左
push
個大隻佬都幾有禮貌
高斯好似都幾正氣
高斯示意圖
海狐狸示意圖

係弧
「我依位朋友嚟自港島區,佢哋當地嘅政府,打算展開緊研究疫苗計劃……」雍立正尚未說完,研究員身子便因恐懼顫抖,口中喃喃有詞。

雍立正緊緊握住他的手,強行繼續用點字字母板說下去:「你可唔可以俾一啲幫助或提示。」

換研究員指著字母板上的英文,雍立正負責抄下來翻譯。

「不要研究!不要研究!不要研究!」研究員甚至重複三次。

「點解?」

「你會被發現。」

我問:「俾邊個發現?」雍立正直接給我翻譯成「Who」。

研究員:「一種無法理解的無形力量。」

我抱起手:「或者要喺側面入手,可唔可問下佢當時點解要自殘?」

雍立正如實地用手問,研究員激動地用手回答。

「衪無處不在!包括現在你和我的交流,很可能正被監聽著。」研究員的話為房間增添一絲詭異氣氛。

「你係咪講緊「天腦」?」

「咩係天腦?」反倒讓雍立正好奇。

「一隻……精神能力好勁嘅特殊病者,可以干擾人嘅精神。」我想了想,換個方式問:「幫我問下佢,當時點解佢要自殘,令自己變聾盲人士。」

研究員:「衪會干擾你的腦袋,讓你眼睛看見不應存在的畫面,讓你聽見不應存在的聲音,為了斷絕這些雜訊永無止境的騷擾,我只能夠把自己弄盲弄聾,團隊中有些人為了解脫……甚至了結自己性命。」

「大範圍嘅精神干擾,好符合佢能力設定,但我好少佢親自出手……」我點著頭,自行分析著:「莫非嗰陣距離疫苗誕生好近,令佢要自己落手?」
雍立正望向我:「仲有冇嘢要問?」

「問佢,到依家係咪已經完全零騷擾?」

研究員:「我切斷與外界的接觸後,其實治標不治本,只是減弱了直接感觀上的干擾,對我大腦的影響依然未停。後來……我覺得自己腦子壞掉了,常規的方法無法讓自己好起來,精神近乎崩潰,為了治好讓腦袋回復平靜,我走向了極端。」

「的確係,記得佢個陣……用幾個月嘅糧食配給,要我幫佢切除腦白質。」雍立正回想起來。

「你答應咗?」

「緊係無,切咗佢就一世痴呆。」

研究員繼續用字母板盡訴自己辛酸經歷:「我瘋狂求神問道、吃精神科藥物、重複地把腦袋撞向牆壁,想找醫生替我切除腦白質,最後花了全部糧食,讓電子工程科的人給我設計電椅,進行電擊治療。」

研究員拉開自己衣衫露出身體,上面果然佈滿電擊的傷痕。

研究員:「可是用盡方法都沒有用,那些不明的腦中干擾,依然像鬼魂般纏繞著我……我和其他自殺的疫苗研究員一樣,絕望了!我終於明白他們為什麼要走向自殺……我整個人徹底發瘋,在電子工程大樓亂衝亂撞,直至我衝入到某一個房間中,我感受到好久都有過的平靜。那些干擾我的雜訊,一下子減弱好多好多……」

「點解?」這可能是阻止天腦干擾的關鍵。

研究員指出一隻英文字──「Faraday cage」。

雍立正翻譯過來:「法拉第籠。」

「係咩嚟?」我第一次聽這東西。

「我印象中好似係電磁學嘅一樣嘢,但實際係咩唔太了解。」雍立正果然是醫生,這麼冷門的東西都聽過。

研究員繼續用字母板說話:「它是令我存活下來的關鍵,儘管不明的干擾依然存在,但經已減弱到可以接受的範圍,我也習慣了與其共存。當時的電子工程大樓中,那一個房間是進行電磁學研究,整個房間佈置著法拉第籠,而我就是誤打誤撞進入了那房間。」

說罷,研究員拿出收藏床底下的一頂奇怪帽子,像個六角形牢籠,長度大小剛好可以包裹住整個頭部。帽子表面覆蓋著一層金屬質感的布料,看上去像銀纖維或銅纖維等導電材料製成,呈現網格狀。
天腦係咪太無聊成日搵人r水吹
咁其實係咪滿天個邊啲進度好落後 乜野干擾都無
研究員示意圖
亂估,會唔會天腦知道班校董要提交疫苗數據跟住搞到班校董全部被自殺
天腦=三體質子
呢個星期睇怕都幾難過
大學入面本身就有個不明來歷嘅腦,所以天腦比較易攪到局?
天腦係咪有目的性咁留意住中大
之前大學係咪有個神童
仲有班追隨者
最尾唔知點樣死咗 定係消失咗
啲追隨者搵到艾匡 想搵佢做第二個神童
都因為咁艾匡先得到天腦嘅能力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞