【冬眠者】《病港II》(78)

964 回覆
759 Like 10 Dislike
+1
由中二追到依家甩p可以正評🥲🥲🥲
終於可以第一次
流明 ‧ 爆閃斬!
好正
恭喜加入等文行列
我都想睇下你tag成點
爆閃 ‧ 二連
魯尼兒子對人類帶著仇恨,我不得不給魯家燈火絕後。

我揹著魯尼的屍體,攀回到地面上。

後來而上的源智強,搜括著發射站的寶物:「正呀正呀,好多罐頭呀……」

由於猴王魯尼已死,其他猴群都沒有膽子上前挑戰。

「走得未?」我問源智強。

「得得得……」源智強找了個登山背包,將成堆罐頭和藥品塞入去:「今次發大達。」

登山背包給塞得鼓脹,源智強才背起離開。

收穫甚豐的我們順利回到赤泥坪村,並引起其他獵戶注意。

「佢係咪猴王魯尼!?」有獵戶認出牠。

「係啊,依位高手搞掂咗魯尼。」源智強將登山背包放到桌面,打開拉鏈一個個罐頭取出:「茄汁焗豆、黑毛豬午餐肉、鮑魚罐頭、貓、貓糧?炭烤雞罐頭……」

我正要經樓梯踏上倖存區,才回想起不能明目張膽地帶著猴屍入去。

「借把刀嚟。」我向源智強張手。

「嚟。」他隨手拋了自己的屠宰刀給我。

我接住屠宰場刀,手起刀落切斷魯尼脖子,只帶著頭部前去蝦蝦蝦餐廳。
辛苦得來的珍稀食材,少不了專人炮製。

「富林比比,你識唔識得整天印霜?」我把魯尼的猴頭拋給他。

「哇!」富林比比避開不接,讓猴頭落地:「識,但佢個樣好恐怖啊。」

「身為一個廚師,你居然覺得食材外貌恐怖而唔敢去掂?睇嚟你都不外如是。」我使用激將法。

「咩話!」富林比比馬上拿起魯尼的頭:「我唔容許你質疑我專業!我依家即刻泡製天印霜!」

魯尼轉身跑入廚房,用清水洗乾淨魯尼頭部,我跟著入去視察過程。

清洗期間,富林比比要掏乾淨魯尼頭部的污垢,包括牙齒、耳垢、鼻涕、毛髮、眼眵等,用刀移除整副牙腔,是最快最直接的選擇,其次五孔上的污穢可以用長針細挑。

等清洗結束,富林比比搭建炭爐,利用猛火燒烤。

死不瞑目的魯尼,彷彿在烈火中注視著我們。

「蓬──」

「依家要燒到佢口感變得軟綿溶爛,你幫我一直撥扇保持個火。」富林比比交付我任務。

「好。」

富林比比去準備濃郁的醬料,倒落魯尼的頭上。

約莫十多分鐘高溫火烤下,魯尼表面漸漸焦黑,甚至有些炭焦。

「燶燶哋喎。」我說。

「啱嫁啦,黑燒就係越黑越好!最好燶到變非洲黑人,食到人會生癌嘅程度就差唔多。」

我和富林比比的協力下,黑燒魯尼大功告成。

一個完全焦黑的猴頭,僅得些許輪廓可依稀辨認。

為了讓賴錦堂品嚐細味,我得邀請他稍移玉步,轉往蝦蝦蝦餐廳中。

「希望你唔會令我失望。」賴錦堂環視餐廳的裝潢。
「我只係怕你食唔出。」我拉開貴賓座的椅子。

「食唔出?哼。」賴錦堂冷笑一聲,托一托眼鏡:「雖然我唔係咩食評家,但係個天印霜係真係假,我絕對食得出。」

「你食過?」

「都唔怕同你講個秘密,其實我……」賴錦堂低頭望向褲襠:「係陽痿。」

「吓?」這是什麼發展。

「以前我為咗令讀書嘅效率更高,刻意擺脫七情六慾,用盡各種方法抑壓住性衝動,例如用索帶綁緊下體、服食安定劑、讀聖賢書,甚至極端到用刀仔放少少血,結果……後嚟發現自己不舉。」

「……」搞什麼,我忙生忙死就是為了幫這傢伙解決陽痿的問題?

賴錦堂毫不羞怯地仰頭:「我唔係無努力過,食過好多甲魚,搵過最好嘅醫生,都叫過最靚嘅雞,但係都無用,依家我只可以寄望喺自然療法上,食依種天然嘅超級補品。」

「我唔覺得會有咩用。」這單純是個燒猴頭,不是什麼靈丹妙藥。

不過,我也明白賴錦堂為何會走到這一步,畢竟能嘗試的辦法都試過了。

「天印霜到!」富林比比高叫一聲,雙手捧著天印霜出來。

賴錦堂看著眼前的天印霜,明顯看出內心掙扎當中。

「高溫已經殺絕大部份病毒、細菌同寄生蟲,但我都唔確保係絕對安全,所以喺食天印霜之前,請簽署一份生死狀,如果你出現食物中毒,本司一概不會負責。」富林比比九十度躬身,雙手呈上生死狀:「請──!」

「富林比比你啲行為舉止誇張過頭。」我忍不住口提醒。

賴錦堂簽下生死狀,可以正式享用天印霜了。

富林比比刻意不給予餐具,因為想要尊重前森林之王,需要用原始的手吃方式。

賴錦堂拿起天印霜往不同位置打量,思疑著應該先從哪裡吃下。

猶豫了三分鐘,賴錦堂決定咬掉耳朵。

「格」由於過度燒烤以致炭焦化,咬下去當下很是鬆軟。

「唔……」賴錦堂慢慢嘴嚼:「有少少甜味。」

緊接著賴錦堂努力地吃,這種猴子頭顱當食材的料理無論怎麼烹煮,都注定不會好吃,但為了自己,他必須堅持地吃。

轉眼間,賴錦堂已吃了半個天印霜,他表現得一副想吐卻不敢吐的樣子。

「嗄……」賴錦堂不停流出汗來。

「其實真係俾你醫好又點?你淨係識讀書,都唔會去識女仔拍拖。」我又無意中打擊他的自信心。

「唔係咁嫁……」賴錦堂緊握拳頭,又多吃天印霜幾口:「我都有自己鐘意嘅 人,佢係我一齊讀書嘅學伴,當初我哋就好似神仙伴侶咁,但到我想同佢求婚時,恰恰發現咗我不舉,無辦法俾到幸福佢……所以我唔敢同佢求婚,我唔想俾佢知道我係個無用嘅男人。」

「原來你都唔係個讀書機器,都係個有血有肉嘅人嚟。」

「所以……」賴錦堂滿眼血絲,嘴唇染黑:「我點都要食哂佢。」

「加油,你仲剩低三分一咋。」富林比比打氣。

「嗚……」賴錦堂摸住肚子,疼痛地叫。

我戚起眉:「真係中毒?」

「唔係……我只係好飽……」賴錦堂忍不住痛哭流涕:「我堅持唔住啊。」
魯尼轉身跑入廚房,用清水洗乾淨魯尼頭部,我跟著入去視察過程。
殺左馬嬲大佬成家啲猴子猴孫係唔係會認m做大佬加入病獵學會?
魯尼回魂
呢個賴錦堂嘅知識量會唔會一個人勁過曬成個公子會
賴錦堂偏向背死書個隻應用能力無咁高
非我族類 其心必異
特種病獵下場
「食唔到就唔好勉強。」我準備收起碟子。

賴錦堂捉著我的手:「餵我。」

「餵你?」

「塞入我個口,粗暴啲都可以。」

「無必要搞到咁難睇。」

「餵呀!」賴錦堂彷彿失去理智。

我唯有按照他說話做,手抓所剩無幾的天印霜,塞入其嘴巴中,強行餵食。

「嗚唔唔……」好不容易魯尼整個頭部都落到賴錦堂胃中。

賴錦堂猶如經歷產子,意識模糊的軟靠椅子上:「等我消化下……」

為免會有什麼危險,我全程守候一旁。

約莫二、三分鐘後,昏昏沉沉的賴錦堂突然一個激靈,整個人清醒了半分。

「啊。」賴錦堂驚疑不定,望向下體:「好似有感覺。」

我發出疑問的聲音:「嗯?」不會真的有用吧。

「有感覺……好有感覺……」賴錦堂喜上眉梢,漸漸欣喜若狂:「真係有用呀。」

賴錦堂面前的桌子震動著,震動原因卻是出自他下體重拾雄威。

「太神奇喇!」富林比比毫不忌諱,直接拉開別人的褲頭觀察:「傳統料理嘅魔力真係有用!」

到底純粹是巧合,因為心理因素所致,還是魯尼的頭部含有壯陽成份,我不清楚也沒深究下去,總之賴錦堂現在得給我做事了。

「多謝你啊!」賴錦堂激動得緊抱著我。
「抱還抱,下次著返條內褲,你頂到我。」

「我可以去重生追求女人喇。」

「追女前,請你去病獵學會報到。」

「明白!你令我重生嘅恩人,我唔會忘記,我會無條件幫你測試病腦版人工智能。」

事情總算告一段落,我又做了看似跟本業毫不相關的事。

可萬萬沒想到是,後來正因為這件微不足道的事,間接影響了某件事情的結局……

不過那是後話了。

「幫到人真係好。」富林比比滿足地微笑。

「你係個好廚師。」我拍拍他肩背。

話音剛落,一位戴著貴婦寬帽,穿著優雅的女性,走入蝦蝦蝦餐廳中。

「請問開店未?」該位女性年齡大約四十歲上下。

「唔好意思,我哋暫時淨係做晚市。」

「呵呵呵,原來係咁。」女性稍為抬頭,露出隱藏帽子下面容。

富林比比大驚:「你、你你你你係中大美食期刊指南嘅美食家?馮女士!」

「你都識少少嘢,小廚師仔。」馮女士說。

「你憑枝筆就可以寫死一間餐廳,又或者令到間餐廳生意大排長龍,我緊係識你!」

「好耐之前就聽講我好朋友哈老闆,將間舖嘅經營權轉咗手俾另一個人,我就諗住等佢做耐少少,再嚟試食都唔遲?依家時間我已經俾夠,嚟緊我會抽某一日,嚟試你哋整嘅料理,唔好話我無通知你。」

說罷,馮女士轉身離開。

「又一個奇怪人。」我說。

「佢唔係奇怪人啊,佢係中大美食家嚟嫁!」富林比比激動地說。
「又美食家?末日邊到嚟咁鬼多美食家,肚都填唔飽仲話美食……」

「雖然末日嘅環境惡劣!但人類追求美食嘅步伐係未曾停止,因為食物係令人類快樂泉源之一,我哋由古至今──」

「得。」我暫停富林比比的長篇大論:「唔洗同我講,你唔好俾佢寫到我間餐廳冧就得。」

「我一定會用盡畢生料理功力,嚟保住你間餐廳。」富林比比舉出發誓的手勢。

數天後,中文大學高層遵守約定,把關於疫苗研究的資料給予我們。

由於尚未得知打開檔案文件閱覽,會否觸發「詛咒」,暫時沒有人敢打開,保持在手提箱內。

但我不怕死,也不怕什麼詛咒,所以就直接打開文件來看。

疫苗文件全用英文所撰寫,我看得不太懂。

我們需要的疫苗資料得手了,也沒有繼續逗留的原因,於是乎是跟王達尼乘坐帆船回航,病獵學會的委託博海德會跟進下去。

我們一如既往利用各種手段迴避病鯨的攻擊,風平浪靜地渡過整段海路。

「真係神奇,記得當初去港島嗰陣,大風大浪,俾幾隻病鯨差少少整翻嫁船……依家喺水底播下啲嚇阻聲音,佢哋就唔敢埋嚟。」王達尼抽著煙,感嘆人生:「你話死喺病鯨手上嘅人幾唔抵?」

「科技嘅發展從來都係建基於生命上面,就好似人類打仗先會令軍事同醫療急速發展,同得到大量試驗數據。」

「我琴日又去咗聽大學嗰啲海洋生物學經濟發展講座,發現有樣稱得上海洋寶藏嘅投資,大學未有好重視。」

「咩嘢?」

「你應該知咩叫龍涎香?」

「鯨魚嘅排泄物。大學唔重視都唔出奇,病鯨數量唔係特別多,佢哋到處活動,好難收集到排泄物。」

「嗯,佢哋有新研究指出,經病毒感染嘅病鯨所排出嘅排泄物,營養成份比正常高出好多,係海洋農業好珍貴嘅資源,而且佢哋意外發現咗樣嘢,只要經一段時間壓縮累積,再經太陽炙烤同風乾,提煉成其他具商業價值嘅嘢。」

「講係咁講,但病鯨圈養唔到,為咗覓食一定要周圍游嚟游去。」

回到港島區,我們第一時間將疫苗資料收藏到中環軍營地庫中,並將消息告知滿天。

「即係我暫時唔睇得份資料?」滿天一臉困惑。

「都係怕你有生命危險,我點都會搵其他人測試先。」我和王達尼早有共識,依然是找囚犯當白老鼠。

「我只係信科學,唔太信詛咒。」

「依種事的確唔係詛咒,而係天腦做,透過影響人嘅腦電波,令佢哋產生各種錯亂影響佢哋精神,直到佢哋頂唔住自殺。」我說出實情,畢竟滿天不會被詛咒嚇怕。

「隻天腦有冇咁神通廣大?」

「我甚至懷疑,佢無時無刻都讀取我哋諗緊咩。」

一直以來,我們都把重點放在病者國度,天腦也再三警告著我們。

可是當戰爭真的打完了,天腦卻好像置身事外,任由病者國度滅亡,沒有出手。

到底,衪是在打什麼算盤?
pish
不過那是後話了。

呢句係咪寫北部都會區個陣都出現過
但唔記得係咩內容
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞