【冬眠者】《病港II》(78)

719 回覆
699 Like 9 Dislike
「或者你要習慣下,無人係可以掌控得住所有嘢,而病港本身就係混亂。」

仲以為中二M會講句「喺亂世之中,總要有人挺身而出」
果然是滿天 到底滿天是有多帥 能如此吸引亂世中的皇。
終於甩P可以正皮推post
今晚大約幾點有
定瞓醒聽朝睇好啲
凌晨1-3點
只有等文
1點了
2點了
3點都未有文
「就算喺醫療設施完善下,大腦損傷都好難完全康復,莫講話係依家,我諗都唔洗點睇。」雍立正放低茶杯,眼神輕輕一凝:「不過我都照幫你問下,你唔好抱有太大期望。」

「我都知除咗奇蹟發生,情況都好難轉好,但至少我要努力試過任何可能性先。」我眼神堅定的告訴他,也是告訴自己。

「你有冇出名嘅心理治療師介紹?」

「出名嘅……」雍立正眉頭微蹙,盯著窗外尋思姓名:「有個教授算新上任,佢真係幾叻。」

「可以令唔肯開口嘅人開口?」

「嗯……聽講佢係有套催眠法,幫到好多心理創傷嘅人,挖掘打開佢哋嘅心扉,而且精神科好多同事叫佢「不睡怪人」,啲人話無見過佢訓覺,可以全日幫心理精神有問題嘅病人做手術咁治療,所以先咁快俾大學提拔,最重要一點,唔會特別點收醫藥費。」

「可唔可以安排下?」雍立正把他說得再世仁醫一樣。

「我同佢唔熟,佢做主任嗰陣,我都退咗休,但可以幫你問問。」雍立正嘆了口氣,重新靠到椅背上:「你喺學校周圍有冇見到?」

「你講啲抗議?」

雍立正點了點頭:「依家一街都係反對醫療霸權嘅人。」

「應該都會有支持者?」

「有人做過民調,你當七成人支持軍工,得三成人支持醫療。」

「咁少?我仲以為……」

「你以為醫生會得人尊敬,地位崇高?」雍立正嘴角帶著一絲諷刺的微笑:「相反……佢哋大部份人享用唔到醫療福利,因為得富人先俾得起藥費同診金,診症最多都得山藥提煉嘅低效藥食,再者醫生糧食配給係最多,大把人憎人富貴,自然睇我哋醫生唔順眼。」

「但幾多人支持反對應該都無影響?反正最後做決定嘅,都係上面班校董。」
「說話唔係咁講,市民中都不乏有影響力嘅人,如果同主流持相反意見,解釋又說服唔到人,難免會俾人認為係獨裁。」

「如果大學投放資源建設醫療複合體,對疫苗研究會唔會有幫助?」

「資源多咗,點都會有幫助。」雍立正身體前傾,手勢打開:「話時話你哋睇咗份疫苗數據未?」

「睇咗。」

「安全?有冇發生咩事……」

「安全,只係差個疫苗研究團隊。」

「你哋政府團體依家有幾多人研究?」

「得一個。」那就是滿天。

「一個?做唔到啲咩。」雍立正大出所料。

「如果我想喺大學組個團體去港島研究,係咪痴人說夢。」

「無一個倖存區會俾寶貴嘅人才離開。」言下之意,大學不會給醫生離開。

雍立正打消了我美好的念頭,隨即提出另一個辦法:「叫你嗰位醫生過嚟大學可能得,但我唔確保校方會唔會將研究成果吞咗,哈哈哈哈,有時候北區都會高價租借我哋嘅醫生。」

這樣子的話,應該會換王達尼不願意。

談話結束,我們都各自回去。

雍立正事後真的幫我找了心理治療師,正是早前有一面之緣的朱培津。

當日我帶嘎嘎踏入診症室時候,有種既陌生又熟識的感覺。

「我對你有啲印象。」朱培津認得嘎嘎。

之前為了讓嘎嘎記起天腦的事,我們特意前來尋求方法。

「麥欣?」朱培津說出其名。

「係,你記得佢。」我雙手輕按嘎嘎雙肩,讓她坐在椅子上。

「我對你都有印象,上次係同總統嚟。」朱培津恬淡地微笑,專注到嘎嘎身上:「麥欣狀態唔多好?」
「佢受咗好強烈嘅衝擊,然後就一直唔出聲,或者自言自語,唔同其他交流。」

「好強烈嘅衝擊?可唔可以講得具體少少內容係咩。」朱培津手握鋼筆,開始書寫紀錄。

「大概係睇咗、得知某啲衝擊性嘅嘢,內容係咩我都答你唔到,但可以答你係隻可以影響人類精神嘅病者造成。」

「明白,我就先當係未知外力影響。」

「佢腦部有冇損傷?或者任何自殘傾向。」

「無,但可能有自殺傾向。」

「我都治療過唔少俾病童影響精神嘅人,但成個療程可能有少少長,視乎病情輕重。」

「醫療費你想要幾多?」

「既然係前院長出到聲,你唔需要俾我住,等麥欣真係好得返再同你收。」朱培津意思是不成功不收費。

後半段問診環節,主要提供嘎嘎的資料,如日常喜好、家庭背景、人際關係等。

賴桑的情況較複雜,也較難處理。

雍立正把賴桑的腦部X光片給大學的腦科醫生看過,腦科醫生搖頭表示情況不樂觀,跟羊角的說法差不多,只可以做一些輔助性治療,盡量維持生活品質。

因為賴桑行動不便,平日衣食住行都由我照顧。

以前我大學酒館中,有位人兄向王達尼自薦過自己的產品──嬰兒紙尿布。

現在它成了我的重要用品,能方便地給賴桑替換。

餵飯要小心翼翼,食物最好給糊狀的,以免會噎到。

洗澡用濕毛巾幫他抹身,要輕力的挪動他的肢體。

照顧永遠不能康復的病人,最消耗的不是體力而是精神。

因為你不會看得見盡頭,只有死亡才是對大家的解脫。

但這是我欠下的債,我必須要親手償還。

每當時間允許,我便會邀約賴桑同我一起去崇基未圓湖賞賞自然美景。

這個位於中文大學內的公園,是城中最迷人的綠地,常有市民在此跑步、閱讀或小憩。

每當我帶著賴桑漫步至此,總能在林間那塊綠意盎然的草地上發現一群身著樸素衣物、正盤坐冥想的人。

有時候,他們有位像導師的人物說教。

有時候,他們會彈奏音樂齊聲歌唱。

有時候,他們會做類似瑜伽的伸展動作。
未圓湖其實無緩跑徑得隔離嶺南運動場有
要跑嘅話應該唔洗半分鐘跑完 而且仲要係石仔路
最後應該都係靠港豬轉移傷害
每當我帶著賴桑漫步至此,總能在林間那塊綠意盎然的草地上發現一群身著樸素衣物、正盤坐冥想的人。

有時候,他們有位像導師的人物說教。

有時候,他們會彈奏音樂齊聲歌唱。

有時候,他們會做類似瑜伽的伸展動作。

墨巴睇咗周處除三害?
新造的人!
有冇人用唔到紙言
用penana
M又可以打人
睇咗 我本身都寫開同邪教嘅鬥爭
可以當係嶺南運動場,近到一湖之隔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞