【冬眠者】《病港II》(78)

964 回覆
759 Like 10 Dislike
正因為預視,我知道無文。
艾匡猶豫半晌,抿嘴一笑:「我試試。」

聊完沉重的話題,我轉些比較輕鬆的。

「近排艾寶琳有咩活動?」

「點解咁問嘅?」艾匡雙臂交叉放在桌上:「你有興趣?」

「我印象中艾寶琳以前成日搞活動搞盛事,又日日有夜市好姿多彩。」說起來,我都參與不少。

「你睇唔睇足球嫁?」

「無聊可能會睇睇。」

當夜,我和艾匡在飯桌上聊了好久好久。

聊到連打幾個呵欠,我才回寢室休息。

看見睡房中鋪設的大床,我不由自主躺上去,被子都不蓋呼呼大睡。

可能宮殿自帶的安全感,令我能無牽無掛的深度睡眠,張開眼皮時感覺到前所未有的精神。

健康的精神品質,也源於良好的生活質素。

黎明的第一絲曙光穿過絲綢窗簾,微弱地射入房間,產生朦朧而柔和的晨光。

我到盥洗室稍作刷洗,到餐廳吃下廚師精心準備的早餐。

花紋精美的圓形瓷碟子上,擺放著蜂蜜混玉米片、烘乾的水果切丁、磨菇奄列,飲料則是鳳凰茶。

「鳥嘴先生早晨。」艾匡拉開座椅,加入餐桌。

「早晨。」

「你訓成點?」

「好耐未試過咁舒服。」

「你今日走?」
皇室管家端上水煮蛋沙律,放到艾匡的檯面前。

「除非有咩事令我留低,如果唔係都今日走。」

「其實有件事我唔知應唔應該同你講……」

「你咁講得,即係都準備講我知。」我洗耳恭聽。

「其實琴晚宮殿有刺客入咗嚟。」

「刺客?幾點鐘發生。」我居然沒察覺真失敗。

「凌晨個陣。」

「有冇人死傷?」

「無……因為我提前預防咗。」艾匡嘆氣,說出事情全貌。

昨夜,月黑風高。

身穿全黑罩袍的七名刺客,依賴夜色與敏捷的身手,攀爬宮殿外牆悄悄溜入宮殿中。

本來他們準備刀刃,預計會跟艾寶琳的衛兵有番惡鬥,可奇怪地……

他們所落腳的半圓形露台上,沒半個看守的衛兵。

正當他們思疑之際,身穿一襲素衣的艾匡已等候多時,而本來駐守露台的守衛正是她撤走的,因為她預視到那些守衛,只會被對刺客迅速且無情地解決。

事源本來熟睡的艾匡,突然被危險預視湧入腦海警告,儘管艾匡嘗試不作理會,但最終也在床上驚醒。」

艾匡決定不驚動任何人,獨自攜劍面對。

於是,出現了以上的一幕。

艾匡眼睛抽向上,再次發動預視讀取刺客的訊息:「波卡軍團?九龍區,仲要係艾康派嚟嘅精銳……」

「……」七名刺客大為緊張,手已拔出利器。

艾匡眼睛復位,作出拔劍的姿勢:「你哋一齊上。」

刺客們殺氣濃重,共同提劍刺向艾匡!

三分鐘後。

死剩一個刺客,他身上多道劍傷,染紅整件罩袍。

「咳咳……啊咳……」
艾匡不費吹灰之力,殺掉六名刺客。

最後一名刺客,也當著艾匡的面跳下露台身亡。

「琴晚居然發生咗依啲事。」

「對唔住我用咗預視,但係有時候……」艾匡憂心忡忡的垂頭:「佢就好似指引我,邊到出現咗危險。」

「唔緊要,你盡可能減少用嘅次數。」其實有些矛盾,如果沒有預視,昨晚免不了流些鮮血。

「嗯……」艾匡雙手抹過疲憊的臉龐。

「全部刺客死哂?」

「係,但我已經用預視睇到佢嘅背景,嗰啲刺客係嚟自我阿哥艾康,旗下一個叫「波卡軍團」嘅武裝份子。」

「艾康!?」我心裡有點訝異。

「嗯,佢喺九龍區活躍緊,波卡係指伊斯蘭國家女性嗰種罩袍,而波卡軍團旗下嘅成員就係著嗰啲服裝。喺病港後,九龍區嘅男性都開始製作依種服裝,因為佢哋認為咁樣可以完全隔離病菌,杜絕身體感染情況。」

我輕撫艾匡的腦瓜:「預視有冇令你出現副作用?」

「如果用得多我精神會渾噩,而流鼻血係個先兆,但我好怕睇唔到……如果琴晚我唔睇嘅話就會發生危險……」

「你唔係第一次失去「視力」。」

「以前我睇唔清前路,做咗好多後悔莫及嘅事,依家我想每個人都開心,唔洗再經歷悲劇……」

「我只可以提醒你,繼續依賴預視,有日會受到反噬,世上無免費午餐。」我無法抨擊艾匡的對錯,畢竟她的確阻止了行刺的陰謀。

「我信你啊鳥嘴先生,但有時就係控制唔住,個腦習慣咗同預視結合。」

「你需要沉澱心靈。」我沉思片刻,下了個決定:「我留多喺到一日,教你冥想打坐。」

「又、又嚟?」

「係,唔成日做會唔記得。」

皇室宮殿的天台花園上,我們盤腳靜坐。

「鳥嘴先生,你有冇去過九龍區?」

「無,嗰到唔適合人類住,我都唔知艾康係點生存,亦都好少見嚟自嗰到嘅倖存者,但我以後會盡量幫你打聽下。」

「多謝你,總係成日要你背負咁多事情。」

「舉手之勞,你都幫我留意下,有冇可疑嘅宗教團體,可能同天腦有關。」

「我會。」

我用半天時間,陪伴艾匡冥想,就像自己的女兒長大了,也會偶爾抽姆天探望陪伴著她。

第二日,我重新穿上黑袍整裝出發。

我首先將天腦的情報,於病獵協會中內部發佈,其後再到政府總部,約王達尼和滿天聚餐順便說明。

「如果依個真係天腦嘅能力,咁都幾恐怖……身處末日嘅人,最需要精神信念支撐生活,而佢偏偏就係靠住人嘅信念擁有力量。」滿天聽罷,飯都不想吃,放下了筷子。

相反,王達尼如常大口喝湯,馬上給出對策:「要即刻發佈新禁令?禁止任何宗教宣傳。」

「唔好,宗教一被打壓會更堅定,要透過其他手段。」我說。

「妖魔化下囉,我搵人喺電台批評下宗教,引起市民負面觀感,減低佢哋吸引力,教育嗰到都要入手。」王達尼接連想出幾個點子,一口氣說出來:「唔少得教會稅收、土地稅、捐獻稅,宗教活動都要登記同審批,最好安插代理人挑起內部分歧添。」

「其實港島區情況已經無咁嚴重,我嗰陣因為特種病獵嘅副作用,失控殺死一大班信徒,大學情況可能嚴重啲,將軍澳依我睇暫時無咩跡象……」

「你想真正咁對付天腦?」滿天問我。

「至少要減弱佢力量先,我唔排佢會阻礙疫苗研究。」
Push
幸運時間!
pish
食完晏有文睇
平時艾匡唔係叫鳥嘴老師咩
鳥嘴先生好奇怪咁
又係呢啲
睇返原來係我記錯
一直都叫先生
大佬幾時先出新實體書,入面班手足等咗兩三年
無左隻眼,m只係一個廢老
憑咩做老師
艾匡眼睛抽向上,再次發動預視讀取刺客的訊息

諗起dune
九龍區係咪第三季先會講
琴日冇文
艾匡知道有事,叫醒m去搞掂咪得
「我確實有恩於你。」夕禪似乎思考上一會
個我同你係咪調轉咗
你要習慣下
琴日朝早出咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞