【冬眠者】《病港II》(78)

717 回覆
699 Like 9 Dislike
「我哋生前都係俾癌症……折磨到生不如死嘅人,吸收唔到生命就無辦法變身,依個係我哋嘅詛咒,以命換命。」

我第一時間想起了公仔,如果他要續命代表同樣要攝取他人的生命維生,他會做出什麼樣的抉擇?

接下來的二十分鐘裡,癌咒騎士不時找機會掙扎。

我精神困困倦倦的,一遇到激烈反抗才清醒過來。

不經不覺,四十分鐘過去。

我和癌咒騎士彷彿成了冰雕,霜雪經已覆蓋全身。

一小時十六分鐘。

癌咒騎士的變身時間已到極限,大鎧已一片片地卸下消散,先是頭盔上的裝飾、手腳甲,最後到軀幹。

「你真……係要……同歸於……盡?」癌咒騎士變回癌症病人。

「剩係你要死。」我伸手捏住他的脖子。

「呃啊啊……」

癌症病人掙扎十多秒,斷斷續續吐出幾隻字:「情……情報……我有……」

我慢慢鬆開他脖子:「講。」

「我要確保自己安全先……」

「不如順便俾你吸收埋我嘅生命力?」

癌症病人先賣個關子:「你絕、絕對唔可以殺死冬眠者,原因喺你放咳咳……放過我之後會同你講……」

我搖頭苦笑:「……」

「你唔信我?」癌症病人有些憤慨:「你即管試下……」

「呯」我一拳把他打得鼻子歪掉。

「噫嗄!呀呀呀……」癌症病人要換成用口呼吸,並碎碎唸:「你……你會……你會後悔……會後……悔……」

我提腳到他視線上,然後狠狠跺下去。

「啪嗤!」
係咪佢嘅冰會壓制住某隻更強既病者
印象中上次公仔同埋其他癌咒騎士
係喺大帽山上面Gather?
可能冬眠者要留喺度凍住Cancer King
唔夠喉
你嘅生命力係何其旺盛……只要攝取你,十年內都唔需要再吸食其他碳基生物
不如M犧牲下比公仔吸一吸算啦
公仔屈咁多
可能公仔需要食既都多過其他騎士
食艾匡
頭骨爆響,腦漿紛飛。

保全自身性命下,我殺掉了癌咒騎士。

邁著虛浮的步伐,蹣跚地離開廢棄軍營。

我壓根不知下山的方向,無意識地亂行。

後來雙腳沒力就轉用爬,爬著爬著竟回到主山路,偶然摸到一根登山隊遺留下來的安全繩。

我沿著繩子持續地爬,就像我的救命繩,死也不放手。

爬到某段路被碰巧回程的貿易商團發現救起,帶回到中文大學裡。

我昏睡半天多,模糊的意識才一點點地回來。

當我醒來時,身旁的人只有劉吉。

「喺醫院?」我喉嚨痛到不行。

本來椅子上咬著禾稈草打盹的劉吉醒了過來:「有人喺山上面發現你,你嚴重凍傷。」

「嗄……」我舉起仍然發麻刺痛的手:「隻病者,比想像中難搞。」

「連你都搞到咁,應該唔惹小。」劉吉憂心忡忡。

「最主要係有隻癌咒騎士搞事,令我麻煩咗唔少……」

今趟我絕不是白去,至少拿到了相當多的情報。

「劉吉……我想你去山上回收一具屍體,喺某個廢棄軍營到,佢個腦俾我踩爆咗,應該好易認。」

「佢好重要?」
武器以一個鋁合金箱子裝住,當放到桌子準備打開的時候,我和博海德都有種開箱抽獎的感覺。

「唔知湯婆又整咩花臣……」博海德抱手等著看。

我輸入好鎖著箱子的密碼,蓋子向上一推,武器全貌便展現我眼前。

我的第一印象是燈柱。

淡淡的火紅光芒映照著我的臉,手上殘留著鋁合金箱的溫熱。

它大約兩米長,前端玻璃罩裝載著燃燒著的心臟。

「會長,仲有張紙。」博海德拿出來,閱讀給我聽:「係湯婆寫,佢話依件武器叫「火燈籠」,利用火凶獸永不歇息嘅燃燒心臟製作,分為立柱同燈頭部份,立柱同燈頭連接嘅位置,裝嵌咗個泵浦,只要撳實一個掣會加速擠壓燈頭裡面嘅心臟,令心臟燒得更旺盛,燈頭最前端的噴口都會打開,好似火山爆發咁噴灑火焰出嚟,但切勿頻繁使用,否則會超負荷導致爆炸。」

我拿上湯婆製作的火燈籠,仔細地上下打量:「用高溫對付低溫?」

「會長,小心燒咗我辦公室……」博海德退後兩步。

「都幾重手,拎出去試。」我帶著火燈籠出走病獵學會的空地。

我手握火燈籠四十五度角對著天空,開始噴射出火焰。

燈頭的底部有個泵浦,上下上下地迅速運作,長長的火舌馬上傾瀉而出。

「咪即係噴火槍。」博海德評價。

「係唔需要助燃嘅噴火槍。」我補充。

「不過個心擺咗喺協會咁耐,都總算有歸宿。」

「佢有冇話,把武器可唔可以用嚟打人?」

「無講到。」

我大力揮動火燈籠向地面,率先碰地的保護罩沒有露出裂痕,看來我不用擔心會碎掉的問題。

我一直沒有關掉火燈籠,只見它由最先的紅橙色漸漸轉變成黃白色,到最後變成淡藍色。

「睇嚟心臟泵出嘅火會越燒越熱,藍火應該係最高。」博海德以常識說明。

安全起見我先把火燈籠關上,以免超負荷爆炸。

「用嚟對付冬眠者可能真係有用,唔需要考慮燃料,噴嘴都唔會結冰。」湯婆確實做了個好東西。

「會長你仲係想自己一個去?」

「帶多個人都唔會有咩幫助。」我實話實說。

博海德嘿笑一聲:「咁講嘢嘅,雖然無錯。」

「癌咒騎士嗰到,有研究結果未?」

「仲未,不過你叫我哋搵個似乞衣特徵嘅人,我哋已經喺學校搵到幾個符合你條,你可以逐個搵出試探。」博海德給我一張紙,上面列明他們經常流連的位置。

名單上合共五個人,全部皆為男性。

「我親自搵佢哋。」我收下名單。

「你無幾耐前先凍傷,仲咩都親力親為……」博海德抓抓後腦勺:「搞到我都有啲唔好意思。」

「危險嘅事都交俾我,反正我打不死。」

突然,不遠處傳來單車的鈴聲。

「叮叮叮叮叮──」

一個騎著單車的傢伙,正對著我倆揮手。
agger
我以為會踩住個頭迫佢快快手講情報
點解一下就踩爆咗
終於有新武 每次見到病者武器都好興奮
JAX M
仲未有人查呀婆
南征想帶晒成班特種去邊
我都係第一下就諗起jax
Imagine if i had a real weapon
幫自己立flag

反正我打不死
隻癌咒騎士好蠢 係我就一邊吸M啲精華 一邊打佢

學吓公仔:

M: sorry冇為意特種病獵力量大咗少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞