【冬眠者】《病港II》(78)

719 回覆
699 Like 9 Dislike
諗起, 威人威威不是威
Push
無文?
你要習慣下
墨巴 續咗會員 請查看
屌 慢追兩年live咗
好想喊
推一推
一齊等文
done
「唉!你哋嘈夠未啊。」驀地,穿粉色衛衣的女子正發愁。

「臭──」夏天的貓尾巴將到嘴的話吞回肚:「我哋男人講嘢關你咩事。」

「對唔住,我只係煩緊少少嘢。」

「唔介意可以講嚟聽下,反正我哋依家都成檯人。」王達尼貪得意的說。

萬萬想不到女子雙手握住酒瓶走來,真的打算加入我們:「多謝你哋,係咁嘅……」

「靚女,我都係講下笑,依檯唔歡迎女人。」王達尼抓抓頭,尷尬一笑。

「哈哈哈,王總統咁樣拒絕人唔係咁好嘅。」人威威教授陪笑。

「女人都係奸險嘅物種!佢肯定謀劃緊又喺我哋男人身上掠奪咩嘢……」夏天的貓尾巴喃喃自說。

「大家都係有煩惱嘅,聽下無所謂?」陳大文律師持開放意見。

「M你點睇?俾唔俾依個女人加入我哋。」王達尼撞一撞我的肩。

「我只係想問點解會無啦啦變咗審核成員環節。」看來成檯只有我一個酒醒。

「喂!」夏天的貓尾巴指著粉色衛衣女:「加入我哋都得,跳隻肚皮舞嚟睇下先。」

「神經病……」粉色衛衣女以厭惡的眼神行開。

「噓,唔好玩嘅。」夏天的貓尾巴醉得臉紅紅,相當高興。

我們又喝了幾輪酒,直到凌晨兩點才結束。

第二天,人威威教授和陳大文律師真的光臨病獵學會,給我們關於「陳智能」的委託,內容主要是提供意見、確保實驗人員安全、給予必要性幫助。

人威威跟博海德商討詳情時候,我就跟陳大文律師閒話家常。

「睇落有少少靜,學會啲成員係返晏?」陳大文律師環視全場,辦公室僅得我一個人。

「佢哋校方凍結咗,早排運動社團告我哋搶人,違反咗公平競爭條例。」

「係?可唔可講詳情聽聽。」

我見陳大文是律師可能會幫得上忙,便將事情一五一十都告訴他。

「原來係咁。」

「點?學會有冇勝訴機會。」
「有,不過好難,因為事實上你哋真係無意間搶咗人走,但係法律都不外乎人情,嗰堆體育生當初離開目的,既然係為咗參加南征戰爭,關乎到全人類嘅福祉,用依個做求情理由……話唔定可以大大減輕刑罰。」陳大文律師完整地分析。

「真係?」

「真,你哋出發點唔係利益,加上學會新成立,大意係在所難免,係咪?」

「你咁講又好似係……」

「所以呢,其實唔需要擔心,但嗰堆體育生,暫時肯定唔可以再返嚟,你要考慮嘅係招人方面。」

「難得以為學會齊腳,可以喺大學崛起,點知臨門差一腳。想喺大學招人都好難,圈子一早已經固化,大家都留喺舒適圈,無咩特別都唔會走出去。」我無奈苦笑。

「如果你真係幫夏天的貓尾巴手,我諗佢用你哋病獵依個職業寫個題材,多多少少都會吸引到啲人加入,我唔係講笑,佢寫嘢真係風靡萬千讀者,會令人對病獵依個職業產生興趣。」

「淨係靠佢堆讀者?」

「當然,你都可以搵真正嘅成員。俾個意見你,通常你喺條街好難招攬,就算你搞咩工作坊、講座、展覽攤位,信我,都係無咩用,但如果你去酒吧招人就唔同……」這位陳大文律師好像很有見地。

「點解咁講?」

「凌晨去得酒吧借酒消愁嘅,點都係有啲煩惱或者心事,令到佢哋覺得生活不如意,而想最快獲取一個人嘅信任,就係喺佢哋最脆弱嘅時刻幫佢哋一把,俗語都有講,可以一齊享樂嘅人好多,但到需要人幫個陣,好多時都唔見人,所以如果想招攬忠誠嘅人,就去唔同書院嘅酒吧,睇睇咩人有煩惱。」

「你……有冇興趣加入病獵學會?」律師果然是律師,可以把事情想到那麼深入。

「我?哈哈哈,你講笑咋。」

「我講真,你可以嚟,剩係你頭先嘅見解,已經係我請你嘅理由,你可以係加盟。」病獵學會都需要律師這種聰明的角色,應付不同的問題。

「嗯,多謝你邀請先,我會慎重咁考慮考慮。」陳大文律師對我抱拳。

「早晨。」小林曾上班了,對我問:「今日都無人上堂?」

「應該就──」我未說完,就有位新人報到。

「謝翰隆報到!」是那位我在大帽山上所救的速遞員。
「係你?」

「我之前話咗會加入病獵學會嫁嘛,我正式同舊公司請辭咗啦。」謝翰隆對我舉起姆指。

「兩丁友……都好過無,小林曾你教住佢搏擊先。」

「一對一教學,你有賺。」小林曾抽打謝翰隆屁股:「跟我嚟。」

博海德和人威威教授談好內容,這單委託算是正式成立。

「要令陳智能變成人工智能,係要灌輸佢大量唔同領域範疇嘅知識,而過程中在所難免會出現錯漏,所以單單靠書本係唔夠,我哋仲需要一位合作對象,係可以成為知識補充者,做類似編輯嘅角色,校對修正錯誤嘅學術內容。」人威威教授說。

「要搵一個熟識所有領域範疇嘅人,去做修正嘅角色檢測陳智能?」博海德感覺不對勁:「世上會有依種神人咩。」

「你唔好話,真係有。」人威威教授揚起嘴角:「中大有個學霸叫賴錦堂,佢好傳奇,幾乎任何學科範疇領域嘅知識都有接觸,而且考核都好高分,係一個靠獎學金維生嘅男人。」

「聽聞佢係有超憶症?可惜要搵佢好困難,聽講校長曾經親自請佢教授,佢都不為所動。」陳大文律師都略有認識。

人威威教授繼續說:「因為佢興趣單純得讀書,每日一起身就會拎住書去圖書館自修,由六點讀到八點先停,十年嚟無點停過。」

我不禁吐出口:「大學真係多怪人……」

「所以要搵個可以鑑定陳智能嘅知識對錯嘅人,非賴錦堂莫屬……而依個任務就交俾病獵學會你哋。」人威威教授握緊拳頭:「用任何方法令賴錦堂加入我哋嘅實驗計劃。」

「第一樣件叫我哋做嘅嘢就同病者無關。」我都不想揶揄了。

「你可以假設……假如唔令賴錦堂幫我哋,倖存區就會俾病者全面感染,咁樣有個前設背景,你會唔會舒服啲?」陳大文律師問。

「……」

「會長,佢哋筆委託金都唔小,我哋盡可能滿足佢哋。」博海德在我耳邊悄悄話。

「睇下點,但我唔會花太多時間喺一個人身上。」我先說好。

「等你哋消息。」
神經病……」粉色衛衣女以厭惡的眼神行開。

會唔會用黐線好啲?

成段都係講緊口語,突然之間神經病
現實啲人講嘢,唔係下下都口語嘅
酒吧=公會
有任務委托欄
酒吧=公會
有任務委托欄
好奇問吓有冇人識人真係姓人
忽發奇想 被墨巴說到

假如去酒吧Sell一啲佢哋有需求嘅嘢都唔錯喎
差咗會唔會俾人打
軒軒酒吧
烏雲籠罩著沙田,天空灰濛濛。

問到賴錦堂的訊息,我立刻前往

他長年深居中文大學圖書館中,圖書館為二十四小時開放,共有二千四百個座位,九層樓高。

大門半開的圖書館像個避風港,三分一人在疲憊地休息。堆疊得高高的書籍像道屏障,讓人們沉醉書海世界,逃避外面的現實。

這座大學殿堂的電燈不再亮起,但蠟燭發出的柔和光亮,更符合綿綿細雨的氛圍。

這裡是文明的火苗,告訴人們知識尚未斷層。

我經樓梯直落地庫下,並在閱讀區的座位上,找到專心讀書的賴錦堂。

賴錦堂留著一絲不苟的三七分界髮型,配戴精細的圓框眼鏡,穿著尚算整齊的舊式洋服。

「賴錦堂?」我上前打招呼。

賴錦堂很快地瞥了我一眼,目光就回到閱讀架的書本上,他鄰座的兩個座位都堆疊著不同領域的書籍,包括物理、化學和生物等。

「我係嚟自病獵學會。」我不等他回應,直接說明來意:「我哋有個計劃想同你合作,想睇下你有冇興趣。」

十多秒後,賴錦堂伸手掀去書本下一頁,方開金口回應:「無興趣。」

「酬勞唔會虧待你。」

「……」賴錦堂不回應。

「工作內容係檢測人工智能知識嘅對錯,同考試差唔多,對你好有挑戰性。」

賴錦堂表情毫無波瀾,像是根本沒有聆聽我說話。

「你等佢有要求嗰陣再嚟搵佢。」一位圖書管理員說。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞