【冬眠者】《病港II》(78)

716 回覆
699 Like 9 Dislike
畢竟我變成黑色賢者的能力,也是從樹鄉給抽取出來。

幾時講?
逢教必邪係墨巴嘅原則嚟喎
變凶獸嗰期
但冇話過樹鄉係教喎
周處除三害個邪教島咁款
巨掌示意圖
「靈氣治療會令你內心達致平衡同和諧。」盧小晴雙掌舉起,輕觸我心臟位置:「注意呼息……」

「……」有什麼鬼用。

持續五分鐘後,盧小晴點燃某種植物散發香氣。

那株燃燒中的植物,顯然有著什麼讓人放鬆的功效。

咸濕劇情?
好奇m識唔識反擊風暴
識某招劍技已經夠橫行天下

M:

對方:
New age
之前騎住熊貓嗰個商人會唔會終於喺度登場
同埋我想問吓墨巴火燈籠嘅概念圖係點
我唔太想像到一樣嘢又可以噴火又可以揼人
Had
長柄武器,頭部類似中國紅色大燈籠,燈籠裡面放住火凶獸心臟,燈座有個泵浦裝置加快心臟跳動,燈頭有噴嘴放火
認真地細嗅,我能分辨出是薰衣草和檀香的混合氣味。

儘管我努力保持警覺,香氣還是舒緩了我的身心。

在這安寧的環境中,唯有遠處模糊的吉他聲輕輕地穿透寂靜。

「鈴……」盧小晴手握一串風鈴,輕輕地晃動。

盧小晴繞著我轉一圈,每走三步輕搖風鈴,形成一種規律。

我敏感的耳筋受輕微刺激,被清脆悅耳的鈴鐺聲呼喚。

「你身體似乎比常人要厚要硬,我去叫比較大力嘅男性治療師嚟。」盧小晴走出帳篷。

不久,一位相貌乾淨,姿態端正的男人走入帳篷,他先合十半躬,然後代替盧小晴給我靈氣治療。

「我叫顧明軒。」顧明軒的手掌觸碰我脈輪一刻,我感受到陣陣溫熱。

不知怎地,我腦海中聯想起按摩館的情景。

他右手輕輕覆於我天靈蓋上,指尖輕巧地展開,像隻蜘蛛伏著。

「有咩感覺?」顧明軒嗓子用戲院模式,低聲悄悄地說。

「……無感覺。」我答。

「感受下能量嘅匯聚。」顧明軒手指緩緩向中央聚集,給頭皮帶來一陣舒適的麻感。

「唔……」
「因咩事而嚟樹鄉?」

「因為身體有事……聽講好多患絕症嘅人,都會嚟樹鄉睇病。」

「我哋確實幫到絕症嘅人,甚至有人係嚟求永生,但心靈上嘅永生先係永恆,如果想要得到救贖,就必須信任我哋、相信我哋,同我哋修行,否則就算治療成功……都只會落得一場空虛。」

「永生?」只有邪教才會宣傳永生。

「樹鄉唔接受麻木追求永生嘅人,除非出於某種意義崇高嘅原因。」顧明軒抿嘴一笑。

「實際……療程係點?」

「我唔可以講你聽,因為治療方法係樹鄉嘅秘密,但可以話你聽,你絕對可以信任我哋,願唔願意修行?修行完畢,我哋認可,你就可以接受治療。」

「但我已經無咩時間……」賴桑已經沒有時間。

「你知嘛?接近死亡嘅人,係比平常人專注。」顧明軒手指散開再匯聚,輕搓頭皮表面:「因為佢哋再無牽掛,唔再被身外物所束縛,生命對於佢哋嚟講就係唯一,你有冇決心自救,都係一個考驗。」

我要麼立馬把顧明軒制服地上,逼問出「生命種子」。

要麼混入樹鄉團體中,慢慢摸索出來。

我選擇後者。

「我想接受修行。」

「非常好,嚟緊我哋會教你慢慢與自然共生融合,你依家可以更衣。」顧明軒給我一個籃子,籃子中放有白色的衣褲。

我接過籃子:「點樣先代表完成療程?」

「當我哋認為你精神修行,幾乎同植物無異嗰陣。」

「……植物?」我不太明白顧明軒的意思。

「精神修行嘅高最境界係同植物一樣,無論外界發生任何事,心靈都不受驚動,學會和諧同自然共存。」
「依種境界聽落好遙遠。」

「只要排清體內影響幼苗成長嘅毒素,搵返屬於內心嘅平靜,每個人都可以做得到。」

「哦……」好像聽了一堆似是而非的話。

「你換好衫,你就係樹鄉一份子,可以自由行動,任何人都係你導師,你都可以係任何人學習對象,等到你靈氣成熟我哋會幫你治療。」

「我可以周圍走?」

「當然可以,世上本來就無規矩法律可言,依啲人為咗束縛個體而生出嘅概念,但你要記住存在住因果,你所做嘅事情會為自己帶嚟某啲結果。」顧明軒給予一個正能量的笑容:「祝你修行圓滿。」

為了融入團體我是不得不更換衣服,不得不在樹鄉混上段時間。

我走出帳篷的時候,有著由魯特琴奏出的悠揚琴聲。

手抱魯特琴的男子愉快地笑:「歡迎加入大家庭。」

這個人樣子有點眼熟,他叫什麼來著……

「記唔記我啊?我係哈曼啊。」

「記得,你個結他仲未爛。」

哈曼舉起食指,左右晃動著糾正:「係魯特琴,唔係結他。」

我無視哈曼,開始參觀樹鄉聚居地。

聚居地充分利用了鯉魚門公園內舊有的建築結構,包括六棟營房、一座娛樂中心、體育場、攀網、禮堂、馬術訓練場以及餐館,滿目翠綠的植被顯得其生氣勃勃。

所有的信徒其樂融融,臉上寫滿平安喜樂四字。

然而,我周圍參觀的時間中,盧小晴卻暗中跟著我。

無論我走到哪,附近都有她的身影出現。

禮堂是相對寧靜的地方,兩側擺滿一排排的長椅,信徒的禱告聲如呢喃著咒語。

禮堂內最顯眼的位置,擺放著他們祈禱的神像。

這座雕像的外觀模糊了性別界限,呈現出一個人類形象,其四肢從中生長出纏繞的藤蔓,這些藤蔓緊緊纏繞在其背後的樹幹上,使身體有著拉扯的姿態,看上去相當扭曲,彷彿與樹木已然合而為一。

「依尊神像叫「樹母」。」盧小晴無端現身說明。

「你哋樹鄉拜嘅神?」

「係,佢代表住依座森林嘅生命之源。」

我正想靠前些端詳樹母的神像時,盧小晴一把手拉住我:「等等,你體內暫時唔乾淨,淨化咗再接近樹母嘅神像比較好。」

「點睇到我身體入面唔乾淨?」

「你啱啱由倖存區嚟,緊係唔乾淨,你仲未擺脫世俗嘅毒害,如果你想更快獲得治療嘅機會,我會首先建議你進行排毒。」

「點排?」

「好簡單。」盧小晴微微一笑,帶我到另一個地方。

盧小晴帶我到一間兩層高的密封建築物外,位置相對其他設施偏僻,而那些房間中隱約傳出著哀吟聲。

「排毒係一個痛苦而緩慢嘅過程,但若果你想要獲得治療,依個可以話係必經階段。」盧小晴對我說。

「簡單嚟講係咩?」

「禁食、禁慾、禁睡。」
真係似
我愧對天地
唔知樹頂個阿伯仲喺唔喺度呢
好邪教feel喎
好期待周處除三害

=====

「即係奧密教主,唔係唯一一個連結到嘅?」又有人問。

「嗯,根據教延記錄,暫時就得兩個人可以喊出「天主」嘅名字,第一個係慈愛世人嘅奧密教主,第二個係狂信徒一木。」

「一木?」

熟知教內歷史的歐蘭,徐徐道出他的背景:「一木。佢係一位年老嘅信徒,佢好早就加入天環教,同各位一樣都係平民出生,瘋狂嘅佢日以繼夜地進行聯繫,最終成功結連天主......但佢無接受到依份神聖嘅任務同身份,反而脫教離開倖存區去咗東面,建立一個名為「樹鄉」嘅地方,宣揚新嘅思想同理念,我哋後來就稱佢為「狂信徒」。」
一神論vs泛神論
中二M 又玩屠殺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞