【冬眠者】《病港II》(78)

964 回覆
759 Like 10 Dislike
陽萎賴錦堂伏筆get
我都覺得係
純粹係個1tb ssd
喺2024年無乜用
「依排你就一直喺到無出過去?」我環視地堡下的實驗室。

實驗室被厚實的混凝土牆環繞,天花纏滿了管線與電線,竭力地為嗡嗡作響的白光燈管提供電力。空氣中瀰漫著消毒劑氣味,實驗台上擺放各式化學藥劑、試管、顯微鏡,終端機螢幕上是臨床實驗的每項紀錄。

「無。」滿天鬍鬚不剃,卻多了份知性的沉穩。

「無其他科學家幫你手?好似得你一個咁。」我拉張椅子坐下。

滿天拿起一個粟米罐頭,手指往罐身施加點力,經由桌面推向給我。

「佢哋主要研究基因改良農作物同水產養殖技術,倖存區唔夠糧食嘅話,講咩都係哂氣。」

我拉開粟米罐頭,仰顎傾倒到口中:「洗唔洗帶你出去食餐好?」末日後的人上館子吃飯,像極香港七十年代是件大事,有事情值得慶祝才會去。

「都係喺地堡安全。」滿天走至最前方的實驗台前,打開上面的金屬手提箱:「你嚟得正好,依樣嘢可能啱你哋。」

滿天打開金屬手提箱,裡面安放一共六瓶血液,容量約一百毫升。

「係血禍同大BOSS係合力研究出嚟。」

「我好似之前聽佢哋講過,好似話係促進傷口恢復嘅藥劑?」我走過去拿起一瓶觀望。

「嗯,血禍生產嘅依種血,係可以同任何血型兼容,但要分離出血入面嘅毒素先用得。」

「即係飲落肚就可以加快復原身體?」我聯想起電玩遊戲裡的補血水。

「咁樣血只會落咗個胃,唔會入去身體嘅循環系統。」滿天隨手拿出一個注射器,將一瓶血液填裝到注射器上:「最快嘅方法係直接打落靜脈到,但可能會有凝固問題,所以最好都係用醫院嘅輸血設備。」

「你試過未?」

「搵咗幾個囚犯做對比測試,注射咗血禍血液嘅囚犯,傷口恢復程度的確係比無注射嘅快。」
「咁對仲喺醫院康復緊嗰班病獵好有用……」

「但暫時仲未量產到,要睇下血禍有冇辦法加快生產,我手頭上都係得依六瓶試劑,本來諗住可以穩定生產再同你講,不過既然你今日嚟咗,就索性同你講埋。」

「但康復能力係咩程度?重大創傷有冇用。」

「目前我測試唔會令斷肢重生,只會加快傷口恢復程度。」

「都好……」我看著血液試劑,搖頭輕輕淡笑:「病者都終於有令人類得益嘅嘢。」

「某程度上都係因果?如果你當日殺咗血禍,唔對佢抱有信任,咁就唔會有瓶血嘅誕生。」

我又哪會想得到,影響會有那麼遙遠。

關於疫苗報告內容,我們總共找了十名囚犯,先讓他們抄寫出疫苗報告的副本,他們大多看不懂內容,過程中他們都表示沒有任何不適,精神狀態良好。

接下來我們以遞進方式,讓擁有大學學歷的高等教育人士,閱讀疫苗數據的內容,當中包含律師、教師、會計師、獸醫等,他們擁有良好嘅英語能力,明白疫苗報告大致上內容。

確定他們精神也沒有受到外力干擾,我們再將疫苗報告給予西城薈部份投誠的醫生閱讀,他們擁有一定的專業知識,理解疫苗報告中每項數據的含義。

到這群醫生都沒有任何狀況,我們才把疫苗報告真正交予滿天閱覽。

這繁複的過程,得花上三天時間。

滿天研究報告內容,再得花上兩天。

我就全程守候他身邊,以免出現什麼危險。

不過軍營下的地堡安全得很,能下來的都是受信任的政府要員。

「原來中大個疫苗研究團體,佢哋拆解到其中一個病毒可能性來源……嚟自巨像秘魯鯨,當時余智海可能唔知透過咩手段,拎到依種病毒樣本嚟研究改良發展出,令到成個香港都係病者。」

「依個資料有咩用?」

「無,純粹認得更深入,但佢哋嘅數據如果可信嘅話,就幫我省去咗好多臨床試驗嘅時間。」
「你預計要幾耐會有成果?」

「如果係我依個一人團隊,肯定會係五年以上嘅事,但如果同樣有個研究疫苗嘅團隊幫手,幫手做大量測試,應該會喺五年以下。」滿天粗略估計。

「倖存區到你有冇人選?」

「依到?唔好搞,醫生得雙位數,留佢哋嚟救人診症仲實際。」滿天兼顧到現實的大環境。

「將軍澳區……識嘅醫生得明雲,而且成個將軍澳都搵佢睇病。」

「大BOSS可以……」滿天點點頭,下秒自行否決「但我想佢專心喺同血禍嘅研究到,佢成功咗受惠嘅人更加多。」

「羊角?」我提出一位人選。

「我唔識佢,你識佢?」

「都算係識,只係佢係倖存區嘅管理人,而且佢係醫務衛生局嘅負責人,唔知佢有冇時間幫你手。」

「咁唔得,同我一齊,一定係長時間留喺到。」

「北部都會區無咩醫生可言……我諗,應該只係得中大會咁熱心研究,而且嗰到資深醫護人員佔比最多。」

可恨的是,天腦早期迫使大量研究學家自殺。

想來想去,也只得雍立正這位退休前院長,但他應該不會願意參與。

說起來……

為什麼我們讀了疫苗報告會沒事發生?

「滿天,你讀完份報告,有冇任何幻聽同幻覺,就算只係少少。」我重新問一次。

「無。」滿天喝口自己沖的咖啡:「睇嚟天腦無發功。」

「莫非我哋行緊條錯嘅路……」我不禁反思。

「點解咁講?」

「如果我哋行緊嘅路係正確嘅,佢應該要出手阻止我哋,如果唔係我哋人類真係研究到疫苗,佢哋病者就輸完……」我說出理由。

滿天冷笑,放下咖啡杯:「或者你有冇諗過另一個可能性?」

「係?」

「天腦從來都唔係企喺病者嗰邊。」

滿天的話,令我沉默半晌。
咁就係當年中大行錯咗,所以天腦出手?
病毒黎自鯨魚
係咪就係之前呑左m嗰隻
病港無Google咪有用
病港二都去到78,都仲有on9仔
攞文
如果M之前喺熊貓商人到攞狂暴天使,打咗會唔會勁過飲湯藥
「點解咁講?」

「試下跳出個框框……」

聽見滿天這麼說,我下意識噗一聲笑出來。

「笑點係?」滿天問我。

「無,只係突然諗起白魂,你繼續。」

「假如天腦真係如你一直所講,思維超脫咗神性,咁佢對種族嘅概念應該唔會咁強烈,因為佢根本唔需要屈服喺某一種身份之下,佢可以凌駕任何人,任何一個物種。」滿天雙手揣入白袍中,抬頭看著天花板:「可能病者從來都只係個稻草人,用嚟俾佢拖延時間……」

「唔係為病者,都唔係為人,即係為自己?」

滿天轉問:「天腦一直以嚟目的係咩?」

「搵個可以容納到精神嘅人類容器……」我娓娓道來:「即係我。」

「我純粹都係估下,答案係點你要自己搵。」

「嗯……」滿天給了我一些啟發。

「既然無研究團隊,暫時由我自己研究落去,到我四十幾歲嗰陣應該有成果,假如順順利利嘅話……」

「我有時間幫你物識下,反正我平時都係周圍走。」

「等你好消息。」

「你個幾瓶血液試劑,仲有冇用?」我指向金屬手提箱。

「暫時無,你有用?」

「我想俾賴桑試試,會唔會有咩問題?」

「喔……我聽講咗。」滿天手一伸,夾出三瓶血液試劑拋給我:「理論上應該唔會有害,任何血型都兼容到,而且我已經喺人體上輸送過。」

我身軀立刻大動,上前接住三瓶血液試劑:「差少少甩手,你洗唔洗咁刺激。」

「幫你提下神,免費嘅咖啡。」滿天淺淺一笑,蓋上手提箱:「證明你身手仲係幾好。」

「瓶血有冇名?」
「未有住,但依種治療方法,可能會叫「血療」?再諗。」

「嗯,再講。」我跟滿天道別。

我帶著血液試劑,前往地堡上方中環軍營的西翼,作為重點照顧人士,賴桑長期待在那裡的醫療室中。

前往探望賴桑的路上,我緊張得反胃。

醫療室寧靜得很,一排排鋼製櫃子貼著標籤,存放著繃帶和上痛藥等用品。

男護士推著小型手推車,上面放滿不同種類的自製藥品,他負責擺放藥品到相應標籤的鋼製櫃子中。

這裡的藥品,比我想像中要多。

賴桑位於單人房,大部份時候都有女護士照料。

沒有見他一段時間,其臉蛋多了些虛胖。

我嘗試跟賴桑談幾句,但他依舊對外界沒什麼反應,更多時候呈現呆滯狀態。

見溝通無果,我委託營中一位當值醫生,讓他嘗試給賴桑輸送血液試劑。

「唔好意思,但係依瓶血真係來歷不明,我承擔唔起依個責任。」醫生聽到我的要求後,再三地拒絕。

最後不得已下,我要搬出自己身份,才能讓醫生幫忙輸血。

病床上,賴桑看著血液流入靜脈,只是靜靜的看著,沒有發出半句聲音。

「已經按照你指示輸血完成。」醫生說。

「唔該你。」

「但恕我直言……喺患者身上無意義咁輸血,可能會引發高血容量症,而且血型唔知啱唔啱,有機會發生輸血反應。」

「無事,依樣係政府秘密研究嘅新治療藥品。」我解釋好讓醫生安心。

「我哋藥品多數喺樹鄉嘅植物到採集提煉,未聽過有有「血」做藥……」

我留在病房裡,觀察賴桑有否轉好。
可惜他除了精神面貌好了些,並沒有太大分別。

血療的方式沒有成功,可能賴桑腦部的創傷實在太嚴重。

等中環軍營裡再沒我的事,我另外去探望一位女生──嘎嘎。

自嘎嘎看見天腦的揭示,便持續陷入消沉的情緒中,嘴上總是說著「無意義」。

嘎嘎位於病獵協會鄰近的聖保祿醫院,她跟同樣患有精神創傷的病獵居住同一樓層。

某程度上,無論賴桑亦或嘎嘎,今天這副模樣都是我有份所害,我沒有任何可推卸的理由,不再理會他們。

至少,得把他們治好變回正常人。

巧合是,他們兩個都曾經幫我尋找出天腦的位置。

這是純粹的意外,還是隱藏著計算我都不得而知。

當我來到該樓層時,恰好一位女性心理治療師,正關心著嘎嘎。

「嘎嘎,最近見點啊?」

嘎嘎一言不發,玩著七巧板。

心理治療師一臉無奈的表情,看來費過很多力氣。

「係咪心理醫生?」我走上前。

對方轉身望向我,並作出糾正:「世上係無心理醫生嘅,得「精神科醫生」同「臨床心理學家」。」

「咁你係……」

「佢咩都唔係!」倏地,一位光頭男性脫下其白袍,俐落地給自己披到身上:「我先係依到嘅精神科醫生,佢趁我去廁所,偷我件醫生袍……」

「吓?」

那女的吐一吐舌頭,便馬上跑開了。

「請問你係嘎嘎嘅?」重拾白袍的精神科醫生問。

「我算係佢監護人。」我答。

「你想知佢啲咩?我同你講講。」

「我想知……等陣,可唔可以俾你工作證我睇先?」我以免又是另一個精神病假扮的醫生。

「嗱,我工作證。」對方給出工作證,卻是呈出工作證背面給我看。

「你調轉咗。」

「唔緊要,前後都差唔多。」

聽到他說這句話,我馬上搶奪他的證件,對照一下頭像,發現眼前的這位光頭男性都是假扮醫生!

「嘿嘿嘿嘿嘿──」光頭精神病人脫下醫生袍,轉身跑開。

「……」我怔在原地。
你唔講都留意唔到, 笑死
狂暴天使 係咩, 唔記得左
見到框框我都諗起
天腦目的有講過要容器咩
V14研發嘅全方位強化藥劑,「背叛者」主角張靈風打咗三支
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞