【冬眠者】《病港II》(78)

667 回覆
693 Like 9 Dislike

由於本系列第一季字數超過一百萬字,強烈建議想要追看的讀者,先在Penana閱讀《病港》故事:

https://www.penana.com/story/73992/%E7%97%85%E6%B8%AF/

——————————————————————————————————————

廣告

——————————————————————————————————————

有興趣留意我最新消息同動向,歡迎Follow同讚好:

IG:maksyut20030164
FB:墨說

Penana:https://www.penana.com/user/93168/%E5%A2%A8%E8%AA%AA/stream?fromsearch=%E5%A2%A8%E8%AA%AA

【《病港日報》資訊區】:

【會長】

【顧問】

【松木村「大師匠」認可神器】:

1:鯨牙大劍
2:金鷹頭拐杖
3:夜行傘
4:黃金貝果
5:神傘
6:腦電波情緒控制器
7:巨商之戒

如果想支持我創作,或者想睇《病港II》快少少嘅話,可以到本人以下付費網站購買通行證:

https://maksyut.com/

連登每有200正評,付費網站和連登都會加一更,約3000字

大眼病軀抖顫,倒地身亡。

我拿起空氣質素監測儀,繼續朝著霧濃度高的地方前往。

越往濃霧區域深入,四下可見的全是虛無縹緲的白霧,能見度極低,手指稍為伸出些都無法看得見。

這種情況下是完全無法辨認道路,也無法趁早察覺地型險峻,唯一可以確定是我所走的方向已漸漸偏離主要路線,開始踏入被綠色蕨類植物覆蓋的區域。

如今每行一步都必需步步為營,因為大帽山也存在著陡坡,很有可能會踏錯腳。

「有冇人!救命呀──」一把粵語男聲在呼叫。

聲音對正常人來說很遙遠,但我耳朵很容易捕捉得到,我也無法忽視他人的求助。

當然,也有可能是裂聲女在欺騙,但我寧願被人欺騙,至少不用真的把對方救起來,可以一拳了事。至於病童也並非不可能,但以我的精神造詣來說,很易辨別出是否幻聽。

在病港想救一個人,都是那樣的危險。

「救命呀!救命呀……嗚嗚嗚……救我啊……」

我透過摸扶著周圍的花草石壁靠近,男人的聲音亦變得越來越近。

「係人就出聲!」我喊。

「噫!係呀!有人呀!」

「你咩情況?」

「我喺山坡跌咗落嚟,隻腳好似拗到……」

「你嚟自邊到?」

「中大!」

「上山係做咩?」

「我只係個外賣員……我跌咗可能有一日……」

「叫咩名?」

「謝翰隆……」
問著問著,我走到謝翰隆的面前,隱約看到他穿著一身密實的服裝,包裹著面巾,戴著鴨子帽,地上有著吃剩薄餅的殘渣。

「呀呀呀你係──」面青口唇白的謝翰隆被我的樣子嚇到。

「唔洗驚,我係人。」

「你要救救我!」

「隻腳郁唔到?」我提起他的腳,幾乎貼到眼前才望得清傷勢。

「啊啊……係啊……唔……」謝翰隆不停緊抱著身子微微發抖。

「你凍?」我續問。

「係……越嚟越凍……」

「睇嚟凍霧滲入咗皮膚。」

「求你救我返去,俾哂所有家當你都可以……」謝翰隆求生意欲很強。

「你唔好郁。」我兩隻手往謝翰隆身上摸,檢查他有否收藏武器。

「點解跌咗落依到?同主山路有段距離。」

「我原本都係跟住主路一啲登山隊留低嘅安全繩行,但中間我俾隻病者嚇親,雖然見唔到隻病者喺邊,但聽住嘅笑聲越嚟越近,我就忍唔住反方向係咁跑,直至叉錯腳跌落山坡……」

「我孭你返去。」

「你、你應該唔會係九龍區嘅奴隸販子呱……」謝翰隆好像什麼都害怕。

「我係都唔會同你講。」我扛起謝翰隆。

「咁即係……係唔係……」

「我係病獵學會嘅人。」我只簡單交代身份。

「病獵學會……新興研究病者嗰班人?」謝翰隆語氣中表示出驚奇:「老實講,原本我以為病獵純粹係噱頭嘢,估唔到真係會有人嚟救我……」

「仲有外賣員先令我覺得奇怪。」
「哈哈哈……好怪呢?但其實倖存區之外,出面個世界仲有唔少人係隱匿咁獨自居住,佢哋都想要食到美食,我就係負責送俾佢哋。」

「你唔驚危險?」

「我本身好擅長走佬,只係今次運氣差咗少少,講真啊……如果唔係食咗原本要送俾客戶嘅蕃茄蘑菇披薩,我應該無意志捱到依一刻。」

「美食的確會激勵人心。」

我和謝翰隆談著談著,談起了不少倖存區外的趣聞趣事。

例如,金山郊野公園是一部份的食物來源,因為沒有人類的干涉,這十幾年來猴子的繁殖數量暴增。當地有專門獵猴的人,會捕猴販賣,供買下的倖存者做烤猴肉和猴子果凍。

我問他猴子果凍是什麼,他居然答我是猴子的腦袋,吃了會特別聰明。

而且猴穴深處貌似有著大量他們從市區搜括回來的珍貴品,不少人會冒險前去探寶。

我全程跟謝翰隆保持著對話,但並不是真的想跟他聊天,只是盡量讓他保持神志。

經過走入幾次死胡同情況,我們總算回到主要路徑上,接著再跟著固有的安全繩而行,不久後就脫離迷霧封鎖的區域。

「終於出到嚟喇!」重見天日的謝翰隆喜極而泣:「我居然真係有命出返嚟嗚……」

「喺山上嘅霧真正散之前,都唔好再亂上山,就算要上都搵個伴,遇到病者保持鎮定,唔好亂跑搞到自己差少少跌死。」我給他忠告。

「多謝你!真係好好多謝你!」謝翰隆抹掉臉上的哭涕,擦拭落我的吉利服上:「之前大學做過統計,平均每四個人上大帽山就有一個失蹤,今次死過翻生,我可以開講座出自傳啦……」

「前面好似有大學人?」

「係啊,佢哋登山隊成員。」

下山的我們與上山的登山隊成員碰面,我把負傷的謝翰隆轉交給他們,因為我尚要事做,免去我來回的麻煩。

那些登山隊成員同意了,帶著謝翰隆折返回倖存區。

單是拯救這位倖存者,已經花了我兩個多小時,我加緊步伐再次回到山上,繼續尋找冬眠者所在。

長時間困在霧中是很影響心情,會有種看不見盡頭的感覺。

我唯一能夠認知自己正接近目標的東西,是儀器中所顯示的數字。
頭香
見字正皮
其實你上個post仲有得開延續主題,撳+號就得
太遲了
Lm
你應該唔會係九龍區嘅奴隸販子呱……

伏筆+1
我愛墨巴!我愛墨巴!
正皮留名
新post正評
末世送外賣,令我將呢兩篇嘅內容聯想咗death stranding嘅畫面
留皮正名
我都係
新Po 留名
Lm
lm
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞