【冬眠者】《病港II》(78)

788 回覆
708 Like 9 Dislike
希望有好消息 賴桑受太多苦了
I am Groot
洛基?
真菌之神?
Lm
屌你m無啦啦打到我變弱智 而家又搞到我全身係咁生草
算唔算病港最痛苦角色
劉吉戴上麻布手套,拿起手鋸切割木枝。

綠植與賴桑身體牽連,力度手法需要不柔不剛。

因為植物長得特別茂密,少不了蚊蟲的滋擾。

「啲樹藤居然盤根住成張病床……」劉吉檢查床底下茁壯的藤蔓。

經兩小時悉心修剪下,本來被濃密綠植遮蓋的賴桑減輕不少。

剪出來的花草枝葉被當成殘肢,放到一個黑膠袋中帶去研究室。

「暫時就係咁。」劉吉摘下麻布手套:「不如我定期照顧佢?」

「你?」

「反正……你都唔可能無了期咁喺醫院等,外面嘅世界比我更需要你。」劉吉拍拍我肩膀,將斗笠戴回頭上:「我最叻係照顧花草,植物人應該都差唔多,交俾我,我都老,廢事操勞。」

我考慮不到五分鐘,同意了劉吉的提議。

「交俾你劉吉,有消息同我講。」

「得啦,你去沖個涼,幾耐無沖啊你?」

「一個禮拜左右。」

「你唔洗真係同我講,去啦。」

以後照顧賴桑的事,便轉交到劉吉手上。

現階段情況看來,賴桑情況尚算穩定,就看會不會有醒來的一天。

其實我要負責的病人不止一個,嘎嘎我已有一段時間沒有探望,該是時候看看她狀況。

前往嘎嘎所在前,我首先回到病獵學會洗澡,這些天待在醫院坐上全日,整個人都渾渾噩噩的。

整個人泡在水桶中,身上沾有的油脂彷彿都浮到水面上。

末日後洗澡都是這個樣,身體浸泡在桶狀容器中,不會用到花灑那麼奢華。
冰涼的快感激活著我的皮膚,站立冒出水桶後,整個人都煥然一新。

當我淋浴完畢,拎起自己萬年臭長袍打算穿上時,身體上本能地抗拒著萬年骯骯髒髒的袍。

我仔細一想,難得洗澡了,不想那麼快弄髒身體,便把它捲成一團,扔到剛剛洗澡的水桶中。

我裹著毛巾,前去雜物室尋找可穿著衣物。

「依件似樣……」我拿下中大的畢業袍穿著到身上。

梳洗好自己,我就跟著瑜小六找嘎嘎,這段時間她主要由瑜小六照顧,包括接送前去接受心理治療。

「賴桑點啊?」

「有劉吉睇住,仲係穩定。」

「唉,佢一路走嚟真係受太多苦。」

「嗯……嘎嘎依排點,你見佢有冇咩變化?」

「變化啊?佢會同我傾下計囉。」

「傾計?」我愣住。

瑜小六眨了眨眼,有些不解:「你好大反應咁。」

「佢之前完全唔會同人講嘢。」

「咁證明心理醫生有料。」瑜小六淺笑。

「心理係無醫──」

瑜小六迅速打斷我說話:「得啦得啦,心理係無醫生啊嘛?懶醒,明就得嫁喇。」

「你好大反應下。」
「因為我講親心理醫生都總係有人要出嚟反駁我。」瑜小六小聲告訴我:「加上我感覺自己月經就快到,所以對捉字虱特別敏感。」

「月經關咩事,脾氣特別暴躁?」

「係啊。」瑜小六垂頭搖晃:「如果我係男人就好。」

「……」

來到心理輔導中心,瑜小六對玩著滑板車的嘎嘎大幅度地揮手。

「嘎嘎!」

嘎嘎望見瑜小六來到,立馬轉動滑板車駛向我們。

嘎嘎的眼睛見到我之後明顯閃過一絲躊躇,滑板車慢慢地滑到平穩至停止,她雙手緊緊握著握柄,彷彿在尋求某種支撐,臉上神情有點拘謹。

「嘎嘎?」我神態帶著一絲關切:「睇完心理醫生有冇好啲。」

該死,被瑜小六影響到了,居然著跟著叫心理醫生。

「好、幾好。」嘎嘎略顯僵硬地點了點頭:「不過……」

「不過?」

「心理得學家或者輔導員,無醫生嫁。」

我低頭輕笑:「嗯……仲識講笑,你比想像中好咗。」

真的想知道,朱培津教授用什麼方法幫助她。

「哈哈,兩父女嚟個擁抱先啦。」瑜小六雙手插腰。

我本來以為瑜小六只是隨口一說,誰料嘎嘎真的走上來抱著我。

「見點?」我撫著背慰問。

嘎嘎鬆開我:「好似訓咗好耐咁,唔記咗啲嘢,我無啦啦出現返意識嘅第一個畫面,就係朱教授喺我面前彈手指。」

「你記唔記得……」我有點不敢把天腦的名字說出口,免得會觸發嘎嘎的創傷。

就在此時,朱培津教授剛好行出辦公室,與我們碰著正著。

朱培津好像明白我所想,於是招招手示意我過去。

茶水間中,他跟談起嘎嘎的情況。

「麥欣應該有同你交流?」朱培津第一句問。

「有,睇落好咗好多。」

「我用催眠嘅方法,幫佢遺忘咗嗰段創傷記憶,佢會慢慢同人重新交流,對佢嚟講,以前喪失咗自我個段日子,只會係好似訓咗場好耐嘅覺咁,但佢「斷片」咁耐,同人交流係會有少少生疏,慣咗就無事。」朱培津說得相當輕描淡寫。

「多謝你,教授。」

「嗯。」
幸運時間
同DrD有點似
好少人真係會幫到M 幫既就係線佢
覺得港豬份人無咩野
感覺都係之前覺得hold唔住公子會想遠走重新身活姐
港豬唔似有陰謀 可能都係想休息下 遠離煩囂一排
病港十年年佢都無乜停過

唔係好記得一開始佢點樣跟董倫
係咪本身係大本營居民 專業人士個堆 再變公子會
跟住又搞月光在上 又參與戰爭 再幫手set up合眾國
都攰啦 當抖下
「之後麥欣仲洗唔洗嚟?」

「其實主要療程喺催眠成功後就結束,但可以繼續帶佢嚟,繼續搵其他輔導員跟進下情況。」

「你唔收我哋醫藥費,都至少俾我請你食餐飯。」我由衷地感謝。

「你真係想多謝我嘅話,隨便送啲煙或者酒俾我就可以。」朱培津掀開鐵罐蓋,舀出一勺咖啡粉到杯中:「要唔要杯?」

「唔洗,唔阻你。」

回去以後,我有嘗試問嘎嘎記不記得天腦,她答我隱約有些印象,但無論如何都想不起來,再深入問這段時間的感覺,她說大腦好像進入待機模式。

為了讓嘎嘎重新適應人際社交,我特意叫來娃娃多陪伴嘎嘎,畢竟她倆曾經勇闖北區,而且年齡相差不大,容易溝通。

我帶娃娃去見嘎嘎時候,順便問她件事:

「娃娃你知唔知大學邊到有煙買?」

「我仲以為老師你唔食煙。」

「我送俾人。」

「我一啲朋友係食開,大學都有幾隻牌子,睇你想食咩貨色。」

「貴價少少都無問題,我係用嚟送俾令嘎嘎變好嘅教授。」我在想如果日後把精神有問題的病獵,如車正寅和朱朗峰等送給他看症,病者創傷的問題應該可以大大減少。

「個教授咁勁,係用咩方法?」

「好似話係催眠,我成日覺得依樣嘢係呃神騙鬼。」
「催眠……」娃娃似乎想起什麼。

「買咩煙你揸主意,順便買完幫我送俾佢。」

「好啊,佢平時喺邊?」

「心理輔導中心你話搵朱教授。」

如是者,娃娃按照著我的話去辦事。

去學校某處買了根高級手捲煙,嗅上去有淡淡薄荷的清香。

趁著醫科課堂之間的空檔,娃娃帶著手捲煙前去會見朱培津。

「唔該,我想見朱教授。」

「請問你係咩事搵佢?」職員問。

「我係有啲嘢俾佢。」

「要唔要我幫你轉交?」

娃娃本來想交出,但突然動了些想法:「我……要親手交。」

「咁好啊,你要等等。」

盡管娃娃覺得不太可能,但執教心理學和會催眠的人,令娃娃有些在意。

坐著等了三十分鐘,中心盡頭的辦公室終於打開,西裝革履的朱培津行出來。

「朱教授,依位小姐搵你。」職員視線投向娃娃。

朱培津望向等候區的娃娃一刻,竟罕有地沉默。
「你係咪朱……培津教授?」娃娃站起身。

「係。」朱培津走近她。

「依枝手捲煙係馬克先生送俾你。」

「多謝。」朱培津老實地接受禮物。

「嗯,再見。」娃娃給出善意微笑。

離開後,娃娃卸下偽裝的微笑,神情變得疑慮。

她認得出,那是港豬的樣子。

盡管只偶然見過僅僅一眼,但娃娃不會忘記那豬頭下的成熟臉孔。

娃娃帶著這樣的困惑,上完下午的醫科課堂。

到夜晚,她才前來病獵學會跟我交代。

「老師,我幫你送咗煙俾教授啦。」

「佢有冇咩表示?」我問。

「無啊,佢收咗我就走。」

「辛苦你。」

我見娃娃一臉困惑,似乎有什麼苦惱。

「你諗緊咩?」

「港豬。」

「港豬?」這名字好久沒聽說過了。

曾經,算是病港中跟我出入生死的戰友。

無論是聯合倖存區守衛戰,還是西城薈入侵事件,他都擔當著智囊的角色。

「我懷疑朱培津教授……」娃娃目光鎖定我眼睛上:「係港豬。」

「我同王達尼都有諗過,但應該……」

「其實我見過港豬先生頭套下嘅樣。」

「……」

「我今日見到嗰個朱培津,正正同我見過嘅吻合。」

一時間,我大腦無法思考。

「你確定?」

「確定!身上陣煙味都係最好證明,仲有擅長心理學,識得催眠……」

「先唔講佢點樣喺高處跳落嚟唔死,佢點解要扮唔識我哋?」

「失咗憶?」娃娃猜測。

「但……眾目睽睽喺政府總部跳落嚟,係每個人都見到。」

「有人假扮佢?」

「或者當面問佢最清楚。」

沒想到,事情出現了驚人轉折。

我點盞油燈跟娃娃共同出門,前往國際生舍堂,那裡是朱培津的居住地。

「你嚟大學咁耐,都無撞過佢一次?」路上,我問起娃娃。

「成個大學倖存區咁大,大家通常都只會喺自己個區生活,如果今次唔係特別幫你送煙,我都真係唔發現港豬先生喺到……」

「轟──」天空響起悶雷。

「就快落雨?」我望上天。

尚有一段直路,便去到國際生舍堂。

港豬,真的是你嗎。

朱培津。
F5
相認了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞