【冬眠者】《病港II》(78)

717 回覆
699 Like 9 Dislike
「原來我件袍喺到……」有位男子喘噓噓的跑來,彎腰撿起醫生袍:「真係俾佢哋玩鬼死。」

「等陣。」我叫停男人:「你真係醫生?」

「我點會唔係?呃,你咪係病獵協會嘅會長。」男人反問。

「工作證,俾我睇。」我心平氣和的說。

男人很順從地顯示工作證,頭像與真人無異,看來是精神科醫生無誤。

「頭先有兩條友輪住扮醫生。」我說出懷疑的原委。

「啊,一般佢哋都係鐘意玩角色扮演。」精神科醫生輕輕搖了搖頭,眼中閃過一絲悲憫:「有咩可以幫到你M先生。」

「我想知麥欣嘅情況。」

「麥欣啊……」精神科醫生低頭看著,眼前正玩著七巧板的女孩:「無論有幾多位心理治療師幫,情況似乎都無好轉過,每日都表現得行屍走肉,至少其他精神病患熱衷於自己嘅幻想,但麥欣單純做好多重複性行為,例如佢依家玩緊七巧板,佢會一次次咁重複拼砌,完全拒絕同外界交流。」

「佢依種精神問題,算唔算嚴重?佢以前係個對好多嘢都覺得新奇嘅女仔。」說起來有些感嘆。

「其實都嚴重,我哋都用盡辦法幫佢。」

「嗯……」我拍拍嘎嘎的背。

「你仲有冇咩想知?」

「會唔會再有其他治療手段?或者帶佢去共他倖存區睇症。」

「我唔排除其他人有方法,喺我印象中文大學嘅精神科、心理輔導幾好,我以前都喺嗰到畢業,既然M先生你有能力過海,或者可以去試試,相信嗰到嘅治療環境都會比較好。」

「其實我都有過類似諗法。」上次參觀完醫院,醫療質素確實比港島區優良。

「到時你同我哋講聲就可以。」

「唔該你。」
簡單來說,現時賴桑和嘎嘎依然無藥可醫,如無意外我會把他們帶去大學一趟,這裡的醫生沒方法,就看看其他醫生會沒有方法。

回到病獵協會,又是熟識的環境。

以前我覺得這裡是座嚴肅的殿堂,現在卻像我的另一個家。

牆身破舊,空間寬闊的大堂上,僅得接待區的上方掛著照明的吊燈。以前日夜以電子屏幕播放的偵查報告和病者動態,早因電力不足緣故取消,改為張貼公告板上。

病獵們登記任務、交換情報,甚至席地打盹。

「會長,好耐無見。」霍洛圖問好。

「每次一入門口都係見到你。」我笑說。

「你有好多信要睇。」

「嗯?」

「百幾封。」

「嗯,我一陣睇。」

走往上層的信息中心與休息空間,資深的病獵教導著新人生存的智慧。

一台舊式收音機偶爾傳出雜訊中斷的廣播,多名病獵圍繞收音機而坐,那是病獵台頻道,用於接收調派指令、更新病者動態、請求緊急支援等。就像以前乘坐的士時,司機位置總會有把調度中心聲音說哪裡有車禍,哪裡有乘客可以接送。

我一口氣登上會長室,屬於我的信件擠得密密麻麻,讓我回想起以前當會長的時候,每天都要看許多字。

我拆開一封又一封的信,內容有傳銷廣告、有傾慕表白、有恐嚇威脅、有鼓勵支持。

其實今次回來我有些事想問夕禪,或者只有夕禪解答得到我。

夕禪人在坐佛崖,我得前往清水灣。
夕陽西下,紅霞滿天。

他如常於崖下禪坐,像是等到海枯石爛。

我慢慢的攀爬下崖,與夕禪對話。

「有冇打擾你?」我先開腔。

「你嚟係想尋求答案?」

「主要係有事想問你嘢。」

「你問。」夕禪直視快要下降海平線下的日落。

「其實上次見你我已經想問,你話自己感知連結到事情嘅因果,其實係咪天腦嘅思維下,所推演出嘅未來畫面?」

夕禪沉靜片刻,稍稍仰頭望天:「我長久以嚟所窺探嘅,確實係天腦嘅思維,但作為一位觀察者,盡量唔想作出任何干預。」

跟我以前推斷的沒錯,只要精神修維足夠強大,便能夠與天腦對接上,窺探其思維。

我苦笑:「以前我捨身救你同破佛條命,真係一啲都唔透露得?」

「我確實有恩於你。」夕禪似乎思考上一會:「你問一條,我回答盡量唔影響大局。」

天腦的位置?不,陀蘭經已知道,可以遲些向他詢問,不出所料是天空上某個位置。

天腦能力的限制?根據我一直以來的觀察,天腦能確實強大得很,但衪……似乎無法隨心所欲地影響他人。

「天腦佢係透過咩機制發動能力,對人類作出精神侵害。」

「信仰佢嘅人。」夕禪答。

「信仰……」

「信仰天腦嘅人類,相等於被精神感染,精神上會同天腦產生無形聯繫,成為類似一個地上行走信號擴散器嘅存在,令天腦可以透過一個個信徒嚟擴展佢思想嘅控制嘅範圍,將天腦嘅影響力輻射到周圍嘅人群。」

「所以只要越多人信奉天腦,佢嘅影響力就會呈指數式增長?」

「無錯,主要傳播天腦信仰嘅人,被稱為「傳教士」。佢哋會將天腦嘅信仰,包裝成唔同嘅形式、名字、教義,十個唔同名字嘅宗教入面,可能有九個嘅精神核心都係源自於天腦……」夕禪的話,令我毛骨悚然。

越多人信仰,就越強大。

「唔怪得我同滿天喺港島區睇會無事……」我恍然大悟。

我曾經屠殺了整個天環教會,天腦的信徒因而大減。

可能正正這一舉動,大幅削弱了天腦在港島區的精神影響力。
補600正評
夕禪膨脹的頭部轉向我,眼神似乎洞悉了我的心思:「我明白你諗緊嘅事情。只要無人信奉天腦,佢就唔會再有威脅。」

「依個應該係破解天腦威脅最簡單嘅方法?」

「心理學上有個概念叫「殉道效應」,宗教越受打壓,只會越強大。」

歷史上確實很多宗教千年前就備受打壓,卻存活到今時今日。

「但唔阻止佢哋,佢哋嘅思想總會傳播俾其他人。」

「依個就係天腦無解嘅原因,信徒會潛伏、會偽裝、會傳播,擁有信念嘅人係最堅定,我能夠同你講嘅係咁多。」

「多謝你。」

情報很管用,至少知曉了要如何提防天腦。

假若中文大學的疫苗團隊,曾經遭到天腦影響而自殺,那麼大學中肯定存在著信奉天腦的團體,不過倖存區奉行學術和宗教的自由,我一個外人不太可能用強制手段做出什麼。

況且,正如夕禪所說……

用強硬手段只會讓宗教地下化,沒什麼不同。

由於有點晚了,我索性留在艾寶琳過夜,反正我有點事要問艾匡。

好久沒有洗澡和吃頓好的我,選擇直訪艾寶琳宮殿。

艾匡得知我的到來後,很快親自前來迎接:「鳥嘴先生。」
以前聽著聽著不怎麼發覺,但現在聽艾匡由從前銀鈴般的聲音,變成今日波子汽水般清爽的聲音叫我鳥嘴先生,我就覺得自己不經覺間老了。

「我想喺到訓一晚。」

「無任歡迎,要唔要幫你準備燒水沖涼,仲有食物?」艾匡貼心地問。

「我全都要。」

艾匡彈響手指,示意皇室管家辦事:「好,都幫你準備。」

皇家浴室與眾不同,甫踏入浴室便可見中央擺放著浴缸,裡面裝滿特地燒好的熱水,壁畫以墨綠和土黃色繪製,半空吊掛著的燈籠提供溫暖的光線,角落擺著經加熱盆子,上面堆疊著石頭並附上鉗子,只要水溫變冷可以把石頭夾到水中加熱,再取出來即可。

以木板和鐵桶搭建的桌子置於浴缸旁,上面整齊排列著自製肥皂、當地植物提煉的沐浴油和意義不明的黃色鴨子玩具。

我脫下骯骯髒髒發出異味的衣服,交給皇室管家去洗乾淨,自己則踏入浴缸中躺坐下來,洗滌累積多時的污垢與疲勞。

我合上眼睛:「啊……」空氣中都佈滿熱蒸氣。

當我沖洗完畢,再換上皇室準備好的舒適衣服,現在等候我的是一頓美味的餐點。

「蕃茄肉醬意粉。」皇室僕人給我呈上。

看碟子的份量,我幾口就吃清光。

「鳥嘴公爵,請問需唔需要再叫其他料理?」皇室管家怕我吃不飽。

「你哋有咩食?」

「你想要嘅,我哋都會盡量製作。」皇室管家微笑。

「要隻雞……」我想了想,補充說:「炸子雞。」

「嗯,要半隻定……」
「全隻。」

「好,仲有冇?」

「加碗白飯,嗯……蒸條石班。」

「需唔需要素菌?」

「要,有咩?」

「時令蔬菜有露筍山藥炒藕片。」

「要一份。」

「係咁多?」

「加多碗白飯。」

「已經有一碗。」

「食兩碗。」

「明白。」

「整多碟炒牛肉嚟,係咁多。」

我像生怕自己吃不飽,點餐過程中越點越多。

等菜式佳餚一一上桌,我猶如餓鬼上身大口大口地扒。

當艾匡再次拜訪時,她對我餐桌上的狼吞虎嚥感到有些訝異。

「鳥嘴先生你幾耐無食飯啊?」

「平時都係一日一餐,好耐無咁大飲大食。」

「嗯……你有冇打聽到公仔嘅事?」

「無,但我信佢未有危險住。」我抬頭望向艾匡,用餐巾輕抹嘴巴:「反而我有事想問你。」

「嗯?」

「關於你嘅預視能力。」

無論是早前她以精妙無誤的劍法,幫我擊退了人獵赤騎士,還是關於公仔變成癌咒騎士,我都覺得她與天腦取得了聯繫。

「你嘅預視能力來源係嚟自邊到?」我續問。

「……不可名狀。」艾匡對我毫不隱瞞。

「你當初係點拎到依股力量?」

艾匡思考片刻,花了點時間告訴我在中文大學給宗教團體綁架的事。

「又係中大……」我自唸。

「一開始我以為自己只係發神經,但後嚟好多事情都印證佢嘅正確。」

「聽住……」我認真凝視著艾匡:「依個「不可名狀」,好大機會係源自天腦。」

「……」

「或者你唔清除天腦嘅危險性,我話你聽。」我用十多分鐘告訴她天腦的事情。

「即係我以後最好都唔好用預視?」

「唔係最好,係唔好,我今次嚟係特登提醒你,因為我察覺到佢可能同你有聯繫。」

「但……」艾匡若有所思,似乎有點難習慣:「我對佢嘅預視已經變得不加思索……」

正因為預視,她變得強大。

也因為預視,她變得依賴。

就像我過往總靠著蘇維的眼睛,結果深陷其中。
唔敢想像如果有一日M要同佢班細路反目既話會點
暫時得返娃娃仲係清泉
成個艾寶琳都係天腦教
娃娃:特殊病者針劑or湯藥揀一個吧
湯婆真係好過癮

課金小小劇透
究竟佢而家喺港島定係將軍澳啊
點解唔問夕襌天腦嘅目的
有冇得揀一批可信嘅人
送去啲冇人嘅地方整疫苗
降低天腦影響?
即係就算唔係信徒
都可以做儀式強行施加精神感染
突然間覺得天腦好似無職轉生既人神
搵自己既使徒幫佢做野 中間又比啲甜頭人
將軍澳
夕禪類似駭客,天腦就係一個容量無限大嘅伺服器
然後某一日,嗰個地方就會有批不速之客嚟搵你
我指夕禪hack 左
點解唔問下佢天腦目的
M大哥好似人地目的都未好確實

聽你咁形容天腦作為伺服器,佢好似無目的,純見證紀錄病港發生嘅事咁
佢目的M之前已經知,就係拎承受到自己精神嘅容器降世
咁大鑊,我係唔係miss左一個post
之前有幕入天環教 去咗永恆國度 ,佢同天本聰見面個到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞