【冬眠者】《病港II》(78)

964 回覆
759 Like 10 Dislike
問公仔攞,佢仲要好似係最勁嗰批
最撚癲就係仲可以大概保持住之前人嘅性格
唔會太失去理智
早出文就超靜
病讀都係夜行者
其實M抽定啲血 每日派一支當出糧 比佢哋頂癮 得唔得
咁就可以收編埋佢哋 佢哋又唔使左匿右匿
仲要係協會吸左先比走,慢慢就有癌騎含住啖血扮吸左,拎出去賣比其他癌騎
M沙酮
直情應該國家註冊 每隻騎士要有個正規病獵監管咁
要大病獵級先夠一個騎士打啵
咁又係 所以變相應該係裝埋晶片咁樣 個監管死咗就知係邊個做 跟住全城通緝咁樣
「真係好似超級英雄,打到周圍爛哂,要執手尾。」
好串
Push
狂飢被押送到牢房,即將面臨全天候監視和審問。

中大校園電視台當晚,就對事情進行全面採訪。

中文大學倖存區裡沒什麼大事,是流傳不開出去。

港島區中病獵協有政府包底,所以權力很大,平日都閉門造車,處理病者事務不需跟公眾解釋過多,以免打草驚蛇。

但在大學不一樣,他們主張公眾知情權。

由於事出突然,而且屬於恐怖襲擊,校方告知我需要聯同其他大學高層一起,半夜召開記者會交代事情,說話會經由校園電視台頻道,播放到每位市民的收音機中。

王峯率先呼籲:「就幾個鐘前,大學受到不明生物襲擊,依家我哋中大自衛隊作出呼籲,請各位市民今晚留喺室內,除咗官方調查人員外,唔好開門俾任何人,唔好喺校園外遊蕩,我哋需要進行全方位調查。」

校園報記者立即提問:「請問可唔可以講下,案情中有冇死傷?對方究竟係人類定其他生物!佢仲會唔會有同黨潛藏緊喺校園到?」

「依方面,我交俾病獵學會代表講講。」王峯把時間交給博海德。

「各位中文大學嘅居民好,我係病獵學會嘅會長博海德。」博海德雙手交握:「先回應大家想知嘅事情,其實對於今次嘅事件,我哋經已收到情報,而且本來喺調查當中,我哋已經盡最快最大嘅努力去處理事件。關於今次嘅傷者人數未明,但據觀察唔多,而且都屬於輕傷,不幸中大幸。至於對方仲有冇同黨,我唔可以確實地回答你,只可以講仲調查緊……」

「你仲未答我對方究竟係咩生物?係病者定係其他生物?」

「根據手頭上資料,我只可以答你,對方係屬於「病者類」嘅生物,但係屬於另一品種,危險性相當高。」

「佢哋有冇一個名之類?」記者續問。

博海德瞟我一眼,我點頭示意可以回答。

「佢哋叫癌咒騎士。」

「佢哋病變形式同能力係?」

「依方面有待研究,因為每個癌咒騎士都唔一樣。」

「發生依次事件,係咪代表嚟緊嘅日子,中文大學都會有住一定程度危險?」
「唔可以排除依個可能,病者威脅無時無刻都存在,依個正正係我哋病獵學會存在嘅原因。」

博海德用官腔回答不少記者問題,把該說的都說完。

對於狂飢被活捉,我們是既驚又喜。

一方面,可以挖掘說更多情報。

一方面,我怕會惹到不該惹的人。

狂飢總共昏迷了六小時,他被關押在四面都是密封的強化玻璃牢籠中,雙手被手銬鎖住。

癌咒騎士要憑著超高硬度的癌甲化,給強化玻璃劃出個破口應該不成問題,所以我們重兵駐守,刻意提供有限食物。

「食物……我要食嘢……呀呀呀嗄……」狂飢仰頭張大了嘴。

事隔十二小時,我才親自前去牢房探望。

「想食嘢?」我站在牢房外。

「嗚吼吼吼──」狂飢一看見我便精神發狂,隻身撞向強化玻璃。

「呯」強化玻璃自然不是他撞得開,這是博海德設計專門用來關押病者。

「嗄啊……」狂飢不死心,臉孔緊貼著強化玻璃伸舌大舔:「唔……」

「佢都幾嘔心,完全同佢溝通唔嚟。」博海德說。

「佢對食物有異常強烈嘅執著,可以利用依一點。」

我們首先拿出一顆大學自家種植的蘋果,像拋給狗一樣掉到牢房中。

狂飢馬上屈膝彎腰咬地上的蘋果一口,繼而大口大口地吃。

可是吃不了多久,狂飢突然嘔吐,黃膽水都嘔出來。

「咳咳咳……」狂飢辛苦地喘氣,聲音變了:「再俾食物我……」

「只要答我問題,我俾你。」我說。

「……」

「你身上嘅癌症,係咩癌?」

「食道、胃……腸癌……」
「三種多種原發性癌症?」

「係……咳……」

「之前大學有幾個運動員遇害,係咪你做?」

狂飢笑了笑,點點頭。

「笑咩?」博海德問。

狂飢抬起頭來:「佢哋真係好好食……」

我問:「你嘅同類,都係咁樣殘害人類?」

「……」

「無回應?」

狂飢張嘴指著口,示意要更多食物。

「俾棵野菜佢。」我對其他人說。

「喂喂……」狂飢敲了下強化玻璃:「菜點會夠……點會夠……」

審問對方的重點,是不能一直主動。

要讓對方明白,時間和自由我們多的是,損失的只有他們自己。

「根據你每一條提出嘅情報,我哋會考慮提供咩食物俾你,你自己揀。」博海德當起白臉,對狂飢說:「但如果你俾嘅情報係假,我哋會逐條同你計。」

一踏出病獵學會外頭,又是校園報和電視台的記者,還有自稱獨立記者的人士。

他們不外乎追問「癌咒騎士」的事,因為倖存區出現怪物這種話題,實在是非常引人熱論的事。

「聽講唔同嘅運動社團都諗住告你哋違反競爭條例,請問你哋有咩回應?」其中一位體育報記者問出別的事情。

「無回應。」博海德回覆。

接下來的幾天裡,我都審問著狂飢。

我會特意在他面前用餐,例如我現在吃著醬煮魚。

濃濃的醬汁配上結實的魚肉,讓人有來了一口再一口的衝動。

而狂飢只能眼睜睜的瞪著,情緒化地忍受饑餓帶來的折磨。

「大帽上廢棄軍營入面,有隻特殊病者叫「冬眠者」,識吹凍氣……」我打開話題。

平時狂飢不會怎麼理會我,但當我談到這話題時他快瞥了一眼。

「如果我殺咗佢,你估下會發生咩事?」我假裝得知內情。

這是那位癌甲化成日本大鎧外形的癌咒騎士死前所說,我也不知這情報的真偽,但即管試試問一下。
幸運時間
大帽廢棄軍營入面
殺咗佢會令冰凶獸覺醒

利申亂up
狂飢苦笑,反覆搖頭:「對你……對所有人……都無得益。」

「老實講,其實我唔知殺咗冬眠者有咩後果,但聽你咁講似乎係有啲……不為人知嘅事。」我彈響手指,呼叫:「富林比比。」

「係!」富林比比攜帶著個人煮食套裝登場。

「誘惑佢。」

「係嘅!」富林比比走到牢房前,搔頭弄姿。

「我唔係叫你個人誘惑佢,係叫你用食物誘惑佢。」

「你講清楚啊嘛,我仲心諗你居然要個未成年嘅小廚神做依啲嘢。」富林比比拿出煮食工具架設:「想要激發人嘅食慾,最好就係用烤魷魚,依條係今朝新鮮釣嘅。」

烤魷魚的香氣我領教過,的確好聞而不好吃。

狂飢背對著烤魷魚,抱膝而坐。

十分鐘後。

狂飢把頭不停撞向強化玻璃,眼眶幾乎要裂開。

烤魷魚的香氣把他迫瘋了,香氣時時刻刻刺激著飢腸轆轆的他。

「你只要肯講冬眠者死咗會導致咩事,我就俾你食。」我要像教狗般,調教狂飢。

「癌……嗄……癌王……」狂飢就算捂著嘴巴,口水依然狂流:「會甦醒。」

「癌王?」我腦中馬上閃過一些交戰的片段。

距離上一次我遇見癌王,應該是北部都會區。

「我印象中,癌王唔係一直喺大帽山。」

「癌王……唔止一個等分……佢比你想像中……龐大……」

我撕掉魷魚的觸腕,拋入去給狂飢。

狂飢像隻狗爬過去,將觸腕塞入嘴中拼命嘴嚼。

「俾癌王確實嘅位置我。」

「一個好隱蔽嘅洞穴……咳咳、唔會搵到,除非你搵到高斯。」

「高斯?」
「比我更高級嘅癌咒騎士……」

「點樣搵到佢?」

「放心……」狂飢忽然嘻笑:「佢好快會嚟。」

原本打算手持火燈籠上去決一死戰,但突然告訴我蹦出個癌王,令我計劃停滯不前。

而且狂飢說什麼「高斯」好快會來,什麼意思?來劫獄嗎。

中文大學好像沒以前安全了。

又或者其實危險一直都在,只是沒有去揭開。

我把冬眠者的情況,告訴了前院長雍立正。

「你意思係如果冬眠者死咗,就會釋放另一隻更強大嘅病者?」

「就係咁。」我說。

「咁即係我罪證,要永遠留喺世上……」

「你可以調轉頭諗,如果唔係你製造咗冬眠者,嗰隻叫癌王嘅怪物,依家就可能周圍肆虐緊。」

雍立正眼神恍然:「你咁講,又好似啱……」

「世上好多時都係兩害選其一,要揀令情況變得無咁差嗰個,好嘢永遠無得揀。」

「嗯。」雍立正認同我的說法。

「咁關於疫苗嘅事,你可以講我聽?我已經盡自己最大努力。」

「嗯,雖然無得解決冬眠者,但我睇到你都係可以信賴嘅人。當年研究疫苗嘅團隊,共實佢哋全部集體自殺。」

「出於咩原因?」

「我唯一可以肯定嘅係,佢哋喺自殺前心智都出現錯亂。」

「你意思係精神有問題?」

「係,後嚟有其他研究團隊替補死咗嘅人,但都無一倖免,有份參與研究嘅人,都出現解釋唔到嘅精神錯亂。」

「你哋有冇接觸過病童?」

「無,大學唔會有病者存在,我哋只可以定義為「詛咒」。」

「嗰份疫苗資料你哋有冇燒到?」
「無,只係收藏咗喺係機密檔案室,經校董會審批先可以再次打開,但佢哋絕對唔會批。」

「我唔信怪力亂神。」

「我本來都係。」

「……」我望向天上。

莫非,是衪出手?

「除咗偷走嗰個疫苗文件,如果唔係應該都無其他辦法?」

「喺學校偷嘢好大罪,如果你唔想你嘅病獵學會受到連累,我唔建議你咁做,咁係破壞大家嘅誠信。」

「你都講得有道理……」

雍立正反反覆覆凝視我好一會:「我見你似乎都唔係為錢……而係為咗大眾利益,我就同你講個秘密。」

「係?」

「其實當年研究團隊入面,有個人係無死,但佢同死咗無分別,嗰陣用筆插盲自己對眼同耳膜,隔絕同外界訊息所有接觸,佢先慢慢平靜到落嚟。」

「佢依家喺邊?」

「長時間都喺精神病房,如果你想見我安排下。」

「咁麻煩你。」

「同佢溝通要有特別技巧,叫觸覺手語,因為佢聽唔到睇唔到,要手掂手感覺,所以有啲麻煩。」

真想不到,我想殺的病者殺不得。

我想拿的疫苗數據,拿不得。

有時候,都有拳頭無法解決的事情。

獨自行動一段時間後,我久違地與王達尼會合,循例回報一下情況。

「即係都仲未拎到疫苗數據……」王達尼伸手捂著半張臉,好像很疲累的樣子。

「你都係跟校董去吃喝玩樂?」

「可以咁講,我都差唔多返去港島。」

「喺大學抖夠?」

「嗯,你呢?」

「我仲有少少手尾搞,總之我返去嗰陣,你會收到疫苗數據。」
補400正評
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞