【冬眠者】《病港II》(78)

964 回覆
759 Like 10 Dislike
天腦都幾關注中大 可能以前都係讀中大
天腦算唔算間接幫左人類 整隻冬眠者去困住癌王
覺得佢唔係想人類完全滅亡 佢想做到邊個阻到佢 比得艾匡能力同之前唔比佢送死都知唔係咁簡單 (鳩估)
冇記錯佢應該係讀港大
當晚,我直接把消息告訴王達尼。

得知消息後他顯得相當振奮:「果然一出手你係無嘢做唔到!」

「過程有幾辛苦你唔知。」

「你今樣講一講突然間好難訓得著……」王達尼掀開被子,坐起身來:「我哋出去飲杯。」

「依家?都收哂舖。」

「大把地方去啊同你講。」王達尼隨意綁條領帶,並把我的被子也掀起:「起身,慶祝下。」

「你認真?」

「假嘅我講嚟做乜?」

「求其叫人送酒上房唔得?」

「咁樣飲邊有意思啊。」

王達尼再三遊說下,我還是跟他出門了。

其實我都喜歡出去休憩,只是以往密忙的行程不容許。

確實如王達尼所言,大學的夜晚也很熱鬧,但不是體現在街上,而是每間書院宿舍中。

人們到晚上不會睡覺,只是把活動範圍收回書院宿舍中。

每幢宿舍都大同小異,走廊擺滿床墊簡陋的床墊,學生們躺在各自的床位談天、看書、收聽播音機,大一些的空間甚至設置了帳篷。

廢紙、模特假人、鞋盒、足球、單車、檯燈等,不同的雜物凌亂放置走廊上,牆壁貼滿倖存區的資訊。有宿舍房間成了小賣部,門口外總是大排長龍,它提供一些日常用品,最多人購買劣質香煙。
當我和王達尼經過掛牆上的飛鏢靶時,一名男子突然發出了驚叫:「小心!」

男子手上的飛鏢正好脫手,不偏不移的飛擲向我們。

我直接伸掌格擋,讓飛鏢掉落地上。

「咣」

「有冇事!?」男子慌張地問:「有冇插穿你隻手……」

我查看左掌一眼:「無。」

「我啱啱太集中無留意到你哋。」

「玩飛鏢啊?」王達尼撿起地上飛鏢,輕輕往鏢靶一掉,讓它插在靶上。

「係啊,你都有興趣?」

「無,我戳開波,依到晚晚都咁熱鬧?」

「係啊,其他宿舍都一樣,你可以當係唔同小社區。」飛鏢男認出王達尼:「啊!你係咪嗰位港島總統?」

王達尼爽快地承認:「係,有冇好驚喜?」

「你嚟參觀我哋?」

「其實早幾日,都成日見你哋大學宿舍明明夜媽媽,入面都仲好似開緊派對咁,所以想嚟參觀下。」

「我可以介紹你聽啊。」

緊接著,飛鏢男便成為導遊給我們講解。

由於床位不足關係,校園中大部份人都是舖床墊睡走廊,要不然幾個人擠在一間小房中。宿舍某些面積較大的公共空間,會改成不同類型的場地,如我們所在的宿舍,其中一間活動房就是三人足球場地。

我們問他哪裡有喝酒的地方,飛鑣男馬上就介紹我們到另一間宿舍,裡面有著小酒館,能給我和王達尼喝上一杯。

雖然酒的味道比水還稀,但醉翁之意不在酒,單純感受下氛圍也夠放鬆。

「有咩想講?」
早文一推
pish
住Hall 無 Hall G
「講。」

「嗰位同我飲緊酒嘅,係我一位律師朋友叫陳大文。」

「咁你?我連你個名都未知。」

「喔,呵呵,好似係。」人類學教授輕托眼鏡:「我叫人威威。」

「人教授你想同我傾咩?」

「我同陳律師研究緊一單嘢,應該話秘密做緊實驗,想你哋提供少少幫助。」

「實驗?」

「你記唔記得邊個叫陳智能?」人威威教授問。

「病者園隻病腦。」王達尼即刻能答出來。

「嗯,其實我同大學提倡咗一個可能性……就係會唔會有機會將陳智能變成人工智能。」

「人工智能?」

「病腦佢哋聰明、學習能力極高、擁有推理能力、可以自我修正、自動化,更重係擁有交互能力,如果將陳智能變成人工智能,我覺得係一項重大嘅嘗試。」

「你依個奇想好特別,但病者天性邪惡,帶有攻擊性,實質上都好危險。」

「所以我想問下你,以你經驗中,有冇見過善良嘅病者?特別係善良嘅病腦。」

大BOSS某程度上,如同人工智能一樣。

要不是大BOSS能夠不眠不休地進行研究,滿天對疫苗的認知可能沒現在深。

「有係有……」我語頓半秒:「但係,機會極其微細。」

王達尼搭嘴:「我哋遇過嘅大部份,都係策劃緊點謀殺人類。」

人威威提出假設:「有冇教化嘅可能?因為我同陳律師討論緊嘅,就係對陳智能增加人類道德規範。」

「隻病腦本身係咪善良,重要過對佢教唔教化。」我說出重點。
正如人類中,也總有喜歡病者的瘋子。

「兩位大人物好。」陳大文律師拿著酒杯,走來打招呼:「見你哋討論得咁開心,我都忍唔住想嚟聽下。」

「你哋真係想傾落去嘅話,坐低慢慢。」王達尼邀請他們坐下。

如是者,兩人酒桌變成四個人。

陳大文律師拿出一張手寫心智圖:「依個係我哋暫時對陳智能作出嘅道德規範。」

心智圖寫滿密密麻麻的字,每隻字都如同律師般,用字非常精準。

「你點樣確保陳智能一定唔會發生叛變?」

「其實都係靠轟炸式洗腦嘅手段,既然病腦係有智慧有思維嘅生物,咁只要長期調教落嚟,觀念多少可以扭轉,而且我哋唔預計陳智能會同人類有身體上觸碰,所以生命威脅應該唔會好大。」人威威教授解釋。

「你聽日搵病獵學會,過程我哋幫手睇住,提供下意見。」

「好,我本來都打算之後會搵學會。」

突然間,吧檯傳來打力的拍桌聲:「呀!」身形肥胖的男子,苦惱地掃掉桌上的原稿紙。

陳大文手肘搭著椅子,轉半個身,扭頭望去:「嗰位係咪「夏天的貓尾巴」?」

我和王達尼一頭問號,想著他是不是說著我們聽不懂的笑話。

「佢身形咁豐滿應該唔係普通人。」王達尼說出自己的直覺。

「你哋可能唔識佢,佢係位作家嚟,中大寫嘢最賺錢嘅就係佢,只要寫一本小說就賺到全年嘅糧食配給,算係文學院嘅代表人物。」陳大文給我們介紹。

「佢係咪無靈感?睇落心情唔多好。」王達尼舉頭喝酒。

「我唔係無靈感。」夏天的貓尾巴轉過身來,緩緩行到我們那一桌:「只係、只係……俾個賤女人出賣咗。」

「請坐請坐。」王達尼洞悉到商機,想巴結這位作家。

夏天的貓尾巴醉醺醺的坐下,下盤的屁股大得佔據兩個位子:「上年我識到個女人,佢話係我女讀者,對我展開追求咗,我哋情投意合咪一齊咗,但原來一切都係陰謀!佢真正目的係偷睇我小說原稿,然後賣俾區內嘅遊戲製作商,整咗款桌遊出嚟。」

「侵犯智識產權……」陳大文律師仔細一想:「應該告得?」

「佢哋好醒,特登將角色同情節改一改,聽講最近隻桌遊搞封測,大家都讚不絕口……」夏天的貓尾巴痛心地握拳,用力砸自己胸口:「我賺少好多版權分成!」
「你寫嗰個咩小說嚟?」

「一個末世故仔,主要係講主角點樣喺病港求存,就係用依家個時代做背景。」

「賺少咗唔緊要,你有冇興趣喺港島區出版?」王達尼搭著肩膀,拿根煙給他叼著。

「我個心唔安樂呀!睇住自己作品改嚟改去,同自己個女俾人蹂躪無分別……」夏天的貓尾巴難以咽下這口氣:「如果你哋幫到我消滅嗰款桌遊面世咗嘅測試版,我可以應承你哋任何嘢。」

「M。」王達尼目光落在我身上。

「你當我好得閒?」我反問。

「你最想要嘅文化宣傳機會喺到,有人睇完《學警雄心》走去做警察,有人睇完《烈火雄心》走去做消防,有人睇完《大時代》走去玩股票,如果你幫到阿大作家……話唔定佢幫你寫部《病獵雄心》系列,大把後生仔搶住入病獵學會,真正解決你招生嘅問題。」

「佢有冇咁勁寫幾隻字就令到人想做病獵。」

「你唔好睇小文字嘅魔力!」夏天的貓尾巴忽然清醒,眼神凶狠的指著我:「佢可以煽動,亦可以抑壓人嘅情緒,佢係一種魔法,可以令你流淚,都可以令你憤怒,要唔要我證明俾你睇?」

「好,點證明?」

「你伸隻手出嚟。」

我按照夏天的貓尾巴伸出右手,他掏出一枝墨水筆在我手部皮膚寫下關於問候母親的四字粗口。

「你依家有冇感覺到好嬲!?」夏天的貓尾巴問。

「比較多嘅愕然。」我照著內心去說。

夏天的貓尾巴再在我的手上寫著不同的粗口:「依家仲嬲唔嬲?」

我看著右手給寫滿各種粗言污穢語,心中確實有些憤怒:「有,而且仲好想郁手打人。」

「依啲……」夏天的貓尾巴像個武士,眼神黯然地把筆蓋合到墨水筆上:「就係文字嘅魔力。」

「我記得自己係嚟飲酒,點解……」我望望左右兩邊的人:「突然間變咗幾條友輪住俾嘢我做。」

「哈,可能酒吧本來就係互相傾訴煩惱嘅地方,大家都不自覺講出咗自己嘅麻煩出嚟。」人威威教授笑說。
M好似打機咁 酒館接支線任務
人威威個名好似啲弱智下把角色
睇個名都唔方好人 或者唔會有好下場
之前疫苗嗰個前院長 個名正常好多
威人威威不是威?
「求其叫人送酒上房唔得?」

牙m想同王達尼兩個喺房飲酒
比華拉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞