【冬眠者】《病港II》(78)

964 回覆
759 Like 10 Dislike
講座結束後,米田貢讓手下給每位到場支持者派發五十克袋裝米,不單口頭上支持,更是實際上的支持。

我跟著取米的隊伍,一路排到我拿米。

「米田貢。」排到我拿米的時候,我直呼其名。

一旁跟工程部主任有說有笑的米田貢,立馬轉睛望來:「呵……亞貢?」

米田貢馬上無視工程部主任,招手讓我跟來後台。

我跟著他去到後台,只見三位妙齡美女馬上給米田貢捏手捏腳的服侍,米田貢一屁股坐到沙發上:「你嚟得正好,我都想搵你。」

「你喺到做咩?」我搶回話語權。

「哈哈哈哈,你見唔到?發表下演講。」

「你支持軍工複合體?」

「係,你呢?」

「中立。」

「哈哈哈,你唔會係中立嘅。」米田貢狡猾地瞇眼。

「所以搞掂完北區嘅事,你就想嚟插手大學嘅事?」

米田貢露出一抹苦笑,是我從未見過。

「北區嘅事無你想像中簡單……」

「所以咩風吹你嚟,仲要你親自嚟。」米田貢平日半步不出家門,今日山長水遠肯定是有什麼點子。

「我都唔怕同你直接講,你係我最親密嘅戰友,北部都會區……」米田貢忽然卸下幽默,變得無比認真:「依家面臨緊內外兩個問題。」

「……」我等他說下去。

「外患。就係我講上面嗰個超級大型倖存區,佢哋嘅魔爪開始伸到入嚟,依段時間派咗好多刺客混入嚟,不停刺探我哋情報,確認緊我哋軍事實力程度,仲有唔同糧倉位置。」

「內?」

「內患。之前我哋同嗰四大家族聯手,記唔記得?」

「記得,為咗唔俾上面倖存區有藉口落嚟乘虛而入,你哋推齊福皇後人十四王子繼任做統治者。」

「我哋之後組成咗「攝政評議會」,以依種身份名義去攝政,但佢哋四大家族前排開始孤立我。」米田貢眼神變得銳利。

我不禁笑出聲:「你哋個共同利益圈子都幾快散。」

「可能因為我同十四王子比較熟?總之佢哋想罷免我,所以我落嚟大學避下風頭。」

「你支持大學軍事複合體原因,就因為咁?急需要一批武裝力量,去抗衡四大家族同上面派嚟嘅爪牙。」
幾時糾正埋你d書面語?明明係對話入面講緊口語,突然之間整句神經病
現實真係有人會講神經病 ,但用粵語講,唔出奇
一陣係咪會出埋今日個篇?
墨巴希望你可以重視呢個情況,無論課金網同連登呢邊都有唔少人提過,我地係支持你嘅創作,但每次見到休文同短文時都會有啲氣餒。
尤其病港二已經拉得好長,對於讀者而言已經無咗新鮮感,留喺度嘅其實都係死忠。
多謝曾經支持
病港2已經有結局路線定案,寫緊去個到
「只要我俾四大家族罷免,十四王子都好快會俾人拉落嚟,佢一唔喺統治座位上,上面嘅倖存區就會出手,依點係四大家族唔會顧忌到,亦係一個因果關係,無咗我……成個北部都會區都會玩完。」

「只係令我有啲意想不到,四大家族居然會咁講究程序嚟罷免你,無直接攞把老牛出嚟桶死你算係咁。」

「我都叫把持住成個北區嘅食糧供應,佢哋唔夠膽對冧我嘅,無哂食物等於會得罪成個倖存區嘅人,佢哋都唔會好過。」

「既然係咁,唔用糧食供應做威脅?」

「我一停止供應糧食,市民憤怒嘅情緒就會轉移落你到,而唔係佢哋到。」

若真如米田貢所說,他前來大學尋求出路無可厚非。

哪怕瓦解了四大家族,真正可怕是更北面的敵人。

米田貢握著我的手:「亞貢如果你肯……」

「嗰陣我會推翻政權唔係應承你,而係對另一個人嘅承諾。」我了當地說:「我唔會幫你。」

這種事想想都知會殺人無數,四大家族轄下的成員加起來有上千人,真的會血流成河。

米田貢聽見我拒絕,有點不樂了,讓服侍自己的女子都走開。

等後台沒有其他人,米田貢才緩緩地問:「開個價嚟?三車米、四車米、定五車,八車米不如?」

我頭部輕輕搖晃:「就算……」

「十車米。」米田貢插口。

「世上仲有好多殺手,唔需要我。」

「但無一個人有你嘅能耐!依家獵手黨解散咗,市場上面得啲雜牌軍,魚毛蝦兵,根本成唔到大器。」米田貢明顯著急了,以往他都一副從容的姿態。

「幫你唔到。」我重複同一句。
米田貢指住我:「你唔會係中立。」

「……」

「你會喺某一方陣營出現,咁係因為你需要收集對方情報,所以你唔係嚟支持軍工複合體,你真正想要嘅答案係醫療複合體。」米田貢的分析令我無話可說。

「其實……我喺宣傳單張見到你個名,先嚟睇下你係咪真係嚟咗。」

「你同我鬥,真係鬥唔過,我會一車一車米咁捐俾大學去推行軍工複合體,無人會拒絕到糧食。」

看來,我真的遇到麻煩的對手。

「除非……」米田貢聲音低沉,指一指自己頭部:「你依家即刻殺咗我。」

我沉默半晌:「唔需要咁激進,你好聰明,方法多的是。」

「唉。」米田貢站起身:「喺軍工複合體出現前,我都會留喺大學到。」

「你想對付四大家族,唔係要殺到佢哋絕子絕孫,而係要佢哋鬼打鬼,自己人猜疑自己人,點解佢哋依家四個咁團結?因為有你依個共同敵人做目標。」

「你講到破壞佢哋之間嘅信任好易咁。」

「至少比起你想憑我一個人去瓦解,個可能性大得多。」

米田貢思索一陣,拍拍我的背部後離開:「再講。」

與米田貢短暫的會見結束,醫療複合體推行似乎比想像中要困難。

講座結束後,軍工支持者也如潮水一一散去。

這個時候,吃個下午茶差不多。
我回到自己的蝦蝦蝦餐廳,打算叫富林比比弄些來填填胃。

當我來到蝦蝦蝦餐廳門外,發現有位穿醫生袍的男生仰望著本店招牌。

「夜晚先開。」我去告訴那醫科男生。

「你係依到嘅員工?」對方一臉蒼白,毫無血色。

「有咩幫到你。」

「我想問哈老闆喺唔喺到……」

「哈老闆……你係佢朋友?」想不到會有人來哈老闆,還真是頭一回。

「嗯……可以算係,甚至可以話係戰友。」男子雖然弱不禁風,但目光異常銳利:「我係變種人學院。」

變種人學院,沒有記錯是以變成超級英雄作為目標的奇怪社團。

一開始他們的確奇怪,利用各種自虐的行為,來妄想獲得超能力。

但直到哈老闆的成功,讓我閉上了嘴。

「佢哋已經喺一次大學衝突到死哂,正常人都會知。」

「咁我的確唔係正常人……」

我下意識退後半步:「咩意思。」

「因為我曾經閉關咗成年。」男子表現得垂頭喪氣。

「咁你應該係大學最後一個變種人。」

「唉,唔該你。」男子轉身就要離開。

「喂!」忽然的呼叫聲後,一個玻璃瓶擲到蒼白男子頭上。

「噼啪!」玻璃瓶碎裂。

「噫……」蒼白男子按著披血的半邊臉。

投擲玻璃瓶的人,是兩名身穿工程部服裝的人。

「你哋做咩?」我直問。

「做咩?你見唔到佢著醫生袍咩。」他們回答。

「咁又點……」

「點?無咩點嘅,依堆醫生係倖存區嘅寄生蟲嚟,收住最好嘅福利,但又好似吸血鬼咁榨盡我哋嘅錢,萬一俾佢哋實行到醫療複合體,佢哋真係打橫嚟行都得。」原來是軍工複合體的狂熱支持者。

「你哋可以唔鐘意佢,但唔可以出手。」我居然要對兩個成年人說教。

「你唔鐘意可以唔睇,但唔可以阻止我出手!」他們無理地反駁。

「呼。」我正要動身上前。

「唔緊要。」蒼白男子叫停我:「我明佢哋感受。」

「仲喺到扮高崇……真係越睇越唔順眼……」工程男從褲間掏出扳手,跑向蒼白男子身前。

就在扳手揮落之際,蒼白男子右手迅速地抓住其腕:「講對唔住。」

「好呀!」工程男吐出飛沫,噴到蒼白男子臉上。

「係你迫我。」蒼白男子伸出左掌,擊向工程男正臉。

然而,手掌快要擊上前煞停,袍袖中一條幼蛇快如雷電的冒出,朝工程男臉龐咬一口,緊接縮回到袍中。

「呀!?」工程男瞪大眼睛。

真的是變種人!?
大蛇丸
蛇皇
感覺m可以轉介蕭梵比米田貢
感覺米田共講大話
大蛇丸
103號巴布都出埋
「你對我做咗咩呀!」工程男捂住被咬的臉頰。

「青竹蛇,被咬後會產生劇烈疼痛同紅腫,但毒性低,唔會致命。」蒼白男子介紹。

「神、神經病!」工程男臉頰變得腫脹:「呀呀呀呀──」

另一名同伴看見此情此景,馬上落慌而逃。

「只要你願意道歉,我可以俾血清你。」

工程男念及性命安危,不得不低聲下氣:「對……對唔住囉。」

「去醫院,講話楊素鱗叫你拎嚟青竹蛇血清,俾傷口佢睇佢哋就明。」

「嗚嗚嗚……」工程男發出懦弱的聲音,火速跑去醫院治療。

「依樣就係你作為變種人嘅能力?」我頭一回見人用活生生的蛇作武器。

「嗯。」楊素鱗轉頭望來,對我抱拳:「頭先多謝你想出手相救。」

「條蛇喺你件袍入面,你唔怕俾佢哋咬?」

「同其他變種人一樣,我曾經閉關苦練,每日每夜抽好少好少份量嘅蛇毒,注射落自己身上,維持咗好幾年,依家大部份香港本土嘅毒蛇,我身體都已經建立咗耐受性,對毒素產生咗免疫……我可以話係全大學唯一研究血清學嘅人。」

他描述的方法跟哈老闆無異,也是讓身體慢慢獲得適性。

「真係大開眼界。」我拍拍手。

楊素鱗低下頭,不甘地盯著地面:「可惜我大器晚成,一出嚟大家都已經離開。」

「其實我係哈老闆朋友,已經接手咗佢間餐廳,你想嘅話可以入去食個飯。」

「真係可以嘅話,咁我唔客氣……」
我帶楊素鱗走進餐廳,富林比比尚在廚房準備著,每天他都需要預先熬製好高湯,製作麵條和醃製食材。

「富林比比,有冇下午茶。」我走入廚房。

因為身高不足,富林比比把水桶反轉墊腳,好讓自己能在廚櫃上壓扁麵團。

「你又俾挑戰我!」富林比比用前臂擦拭汗水。

「咩挑戰……只係叫你求其煮少少嘢食。」

「得喇,一陣俾你。」

我回到用餐區中,坐在哈老闆舊朋友的對面。

「包紮下。」我拿了條乾淨的餐巾給楊素鱗。

「唔該……」楊素鱗是醫生,自然不用我幫忙包紮。

「你可能唔知咩事,但你出門小心啲,大學嚟緊打算將資源重點押注喺軍工同醫療行業其中一樣,所以家陣係會有激進人士攻擊相關嘅人。」

「我只係一心想救人……」楊素鱗兩三下手勢,把滲血的臉龐包紮好。

「你又會揀成為變種人?喺外人睇喺嚟,應該係好癡線嘅行為,日日用極端方法虐待自己。」

「曾經我都只係個急症醫生,但有日出現咗個傷者,佢俾蛇咬,要救佢其實好簡單,只要有血清,但就係成間醫院都無,應該係話一枝血清都無,就係咁我慢慢睇住呼吸停頓,心臟停止,最後變成一個死人。」楊素鱗悶悶不樂地說出往事:「生命真係好脆弱,我見成間大學他都無人專攻血清,就開始向蛇毒血清依方面研究,想搵出萬能嘅抗蛇毒血清,最後索性用自己身體做實驗,加入埋變種人社團。」

「我好似聽緊一個英雄嘅起源故事。」

「哈。」楊素鱗轉問:「你呢,你係從事餐飲?」

「我有好多範,主要研究點樣對付病者。」

「喔,你對病者好有研究?」
「都叫幾熟下……」我突然想起什麼:「想問你樣嘢,血清有冇可能用嚟治療到時下嘅病毒?」

「你係指令人類變成病者嘅……病毒?」楊素鱗想問得精確點。

「嗯。」

「事實醫學上,有樣嘢叫「血清療法」,簡單講係喺病毒痊癒者嘅血清入面,隔離提純出相應嘅抗體,然後再打入感染者身上,咁樣感染者就獲得被動免疫力。」

「咁即係實際上係做得到?」

「係個利弊並存嘅方法,被注入嘅抗體大約會喺三十日內分解,免疫力一消失就會可以再被感染,所以算係治標唔治本。相反注射疫苗可以令人體自然產生抗體,令病毒永遠對注射者無效,所以講到底疫苗先係正道。」

「明白……」

「可惜應該都無望,大學放棄咗研究疫苗好耐。」楊素鱗苦笑。

「你好!」倏地,富林比比捧著料理無聲地出現。

「你行路無聲嘅。」

「因為我見兩位傾得好入神,為免打擾你哋,我用非常神秘鬼祟嘅步伐接近你哋,確保移動聲音介乎於十至二十分貝以下……」

我忍不住插口:「下午茶整好?」防止富林比比越說越誇張。

「兩位嘅下午茶,瑪希瑪希!」富林比比放下以魚肉製作的料理。

「唔……關瑪希咩事?」我始終想不明白。

「瑪希瑪希係Mahi Mahi嘅中文,佢係一種深海魚!個名源自波利尼西亞,意思係「強壯」,所以佢質地堅硬,但係口感溫和。」富林比比給我補充小知識。

「你唔講真係唔知,以為你無創意到求其搵識嘅人嘅名做料理。」

「你激發咗我靈感!」富林比比眼睛瞪大,如數家珍般說出:「艾匡牛扒、楊良雞翼、娃娃菜!公仔麵!葉青茶紅茶!」

「……」我愣住。

富林比比急忙狂奔回到廚房:「我靈感大爆發!啊!」跑到半路還不小心絆倒。

「真係好好食,多謝你招待。」楊素鱗享受著瑪希瑪希肉魚。

「你有冇興趣轉換工作環境?」

「嗯!?」楊素鱗以為自己聽錯:「我唔識煮嘢食。」

「我係指,加入研究疫苗團隊。」

「但我血清學嘅研究同疫苗無咩關係……」

「頭先你講嘅血清療法,我覺得唔係唔可以試,只要真係可行,都應該一試。」

楊素鱗真的靜靜思考了幾秒:「但……廚房唔可以做實驗室。」

「你知唔知港島區到有個倖存區?」

「唔知,我之前一直閉關研究……」

「喺嗰到會盡可能提供你要嘅資源。」

「你咁信我?我哋只係傾咗能半餐飯嘅時間都無。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞