【冬眠者】《病港II》(78)

853 回覆
727 Like 9 Dislike
只能夠講病港孔劉太靚仔
港豬
有冇人知想睇返港豬墮樓嗰part應該去post幾?
港豬是敵是友?日
當佢白老鼠
又湯藥
又生命種子
港豬示意圖

到底港豬嘅真面目係點樣 有冇咩描述?
孔劉
今晚仲有無呀大佬,搞唔掂喎
港豬係敵人定朋友?
推推推
終於要相認了
【All-in-One and One-in-All】《病港II》(62)
https://lih.kg/3255103
宿舍幽暗的走廊間,蜷縮著席地而睡的市民。

我和娃娃需要小心翼翼地走,以免誤踩他們。

就算宿舍沒有房間,都不會有人睡在外頭。

一來不易著涼,二來較少蚊蟲,三來治安較好。

「靚女……」一隻手忽然捉住娃娃雪白的腳脛,發出噁心下流的問候:「咁夜做咩行嚟行去啊。」

我停下來,轉身對那名男性踢擊。

「嗚呀──」腹部受擊的他胃部反轉,當場嘔吐。

我和娃娃走到朱培津所居住的單位,先是禮貌性地敲一敲門。

「咚咚咚」敲門聲短而急促。

十秒過去,未有人應門。

「咚、咚、咚、咚、咚」我清晰地再敲一次門。

「訓著咗?」娃娃望著我。

「裡面有啲焦糊味,食煙唔應該係依隻味。」我感覺不尋常。

「咁我哋應該……」

我握緊拳頭,一拳打穿門板。

「呯」

拳頭穿透門後,我轉動門柄給自己開門。

甫踏入房間內,即見焦糊味的來源,源於一個小鐵桶。

靠近鐵桶一望,是經燒毀的紙張灰燼。

「人唔喺到。」娃娃打開衣櫃。
「大半夜唔喺房……」我行出走廊,細嗅空氣中的氣味:「好少量,但雪茄嘅煙味仲殘留住。」

「老師?」

「娃娃你留喺到。」

「喔……」

我啟動特種病獵的超感官,追蹤雪茄的氣味源頭。

我腳下的步伐由本來步行,漸漸轉至急步,最後變換成奔跑。

直覺告訴我,朱培津正在逃跑。

追到大約崇基路上,毛雨開始落下,雪茄氣味開始消散。

倖存區南面的崇基門是關口,若果到那裡都尋不著朱培津,代表他很大機會已脫離倖存區。

慶幸的是,我趕上了。

朱培津的身影,出現在我視線範圍內。

他握著皮革手提包,往著出口方向離開。

「港豬!」我叫住他。

朱培津停下,卻沒有轉身。

「係咪你?港豬。」我想要他的確認。

朱培津沉默片刻,終於開腔:「係又點,唔係又點?」

「睇嚟真係你。」正常不是的話否認就可以,不會問那麼多假設。

朱培津稍稍轉身注視著我:「所以我係嘅話,你要點做?」

「你應該喺政府總部跌死,如果你奇蹟復活,我自然要問下原因。」

「換我問你。」朱培津說話不快不慢,沒有半點拘謹:「你假死過幾多次?」

「可能有三次以上。」

「假死嘅人都係為咗捨棄身份,放下背負住嘅束縛。」

「你唔想留喺公子會?」

「港豬牽涉太多利益關係,除咗死咗,否則好多事情都會一世跟住。」

他的意思是刻意捨棄港豬身份,讓自己不用再背負領導的責任?

「我想做個平凡人。」朱培津含笑點頭:「做個好人……但你嚟咗之後,我似乎都唔可以留喺到。」
「你唔需要離開,如果你真係有需要,我會繼續當你死咗。」

「同以前太多瓜葛,唔係一件好事。」朱培津踏前一步:「除非你話你願意俾我催眠……」

「出面好危險……」

「放心,我有好多自保方法。」

話畢,朱培津繼續朝著崇基門邁步向前。

哪怕他真的是港豬,我也沒資格阻撓離開。

每個人都有重新開始的機會。

「真係要走?」我喊住他。

以前總是他留住我,現在換成我想留住他。

可能這些年來身邊的人一個一個離去,令我懂得珍惜曾經出生入死的人。

朱培津頭也不回,對我揮著手。

外頭環境這麼黑,我都不知他要怎麼離開。

算了,回去吧。

我回到國際生舍堂,與留待那兒的娃娃會合,只見她翻出好多病歷報告,甚至小鐵桶燒剩的紙屑也掏出來。

「老師……」娃娃專注地盯著病歷報告:「追唔追到?」

「佢係港豬,佢話想離開,我俾佢離開。」我說出實情。

娃娃拿出其中一張病歷報告:「你睇下……」

我拿上病歷報告,認真審視上面內容。

病歷報告上記錄的全是朱培津給嘎嘎治療中,詢問她事情的內容。

一開首不外乎問嘎嘎的經歷和背景,但記錄到中間就開始出現轉變。

嘎嘎在完全放鬆的催眠狀態下,提及到「天腦」的事,其後大部份詢問內容,都開始圍繞著天腦展開,不像要了解嘎嘎的病情。

「老師你點睇?」

「可能……」我吞喉:「我俾佢呃咗。」

他對天腦純粹抱有認識的興趣,還是另有所圖?

猜不透。

我放下病歷報告,行出走廊眺著這綿綿雨夜。

「你打唔打算將依個消息同其他人講?」娃娃來到我身邊。

「你覺得呢?」

娃娃沒想過我會反問她自己,一時間都難以回答。

「我?我都決定唔到……」

「佢嚟咗大學咁耐,如果佢有心搞風搞雨,應該已經得手,唔會淨係做個心理學系主任。」

「嗯……都係。」

「返去抖下,你都奔波咗成日。」

同一時間,崇基門。

「唔好意思朱教授,倖存區夜晚係唔俾離開。」駐守關口的人員說。

「原因係?」朱培津問。

「你未向教務處申請離開,我哋無收到相關通知。」

朱培津掏出一隻懷錶,於眾人面前搖晃。

半分鐘後,朱培津安然地步出倖存區關口。

他收起自己的懷錶,緩緩抬頭望向天上穹蒼:

「真係存在全知全能?」
各位記得正評
又一個想搞到自己痴線?
港豬
港豬
用港豬做容器囉,落黎打廢老m
延續上個結局黑賢打反傷能力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞