【冬眠者】《病港II》(78)

717 回覆
699 Like 9 Dislike
有文
公仔出場未
誘惑佢
最大_ _ _ 論壇
真係cancer king
如果班騎士係跟癌王
點解唔殺冬眠者
關之前艾匡見到嗰班邪教事?
所以應該可以變友軍,由公仔做大佬
「我等你好消息。」

雍立正找上我前,我都長時間留在牢房,對狂飢高壓式審問。

我要趁他同伴現身前,問出最多的情報。

「你對食嘅慾望無窮無盡,但係你比任何人都瘦。」

「變身……會放大、咳,放大每個人內心黑暗面。」狂飢癱軟伏在冰冷的地面上:「所有慾望都隱藏唔住。」

「即係話你並唔係真係有需要進食,而係情緒化飢餓?」

「嘿嘿嘿可能呱……」狂飢餓得的笑的力氣都沒有。

「你哋弱點係咩?」

「弱點?你入嚟測試下。」

「我可以理解你哋做癌王嘅手下?」

「癌王……佢只係團盲目痴愚嘅單細胞原生質體,無思考、無理智、無感情,我哋只係佢無形間衍生出嘅產物……」

「咁你哋騎士團存在目的?」參照癌咒騎士的能力,他們要摧毀一個倖存區不成問題,但對於殺戮奪權,他們似乎未展現出興趣。

「生存,一切都只係為生存。」狂飢說出多麼簡單的理由。

「癌王有方法消滅?」我獎勵他一隻水煮蛋。

「曾經……」狂飢露出一抹輕蔑的笑意,蛋殼都不剝連著吃:「北區嗰到咳咳,有堆叫獵手嘅人類,試過用化療藥抑制住癌王嘅一部份,不過癌細胞本性就係不停分裂……就算做咩事都無補於事,只可以控制減慢癌王分裂嘅速度。」

「你意思係總有一日香港會俾癌王淹沒?」

「到時一片生靈塗炭。」狂飢低著頭苦笑:「好似癌症緊,某個瞬間會突然加快惡化……」
「……」

「你哋頭先問癌咒騎士嘅目的?啊,其中一樣就係收容、控制、監察住癌王,佢每年都會分裂出一定數量,所以每年都會誕生一個新嘅癌咒騎士出嚟……咳咳……」

「你哋分佈喺唔同區域,代表嗰區都存在住癌王?」

「癌細胞會轉移,係正常不過嘅事。」狂飢抱著身子蜷縮:「嗚嗄……真係有啲凍。」

「你講到你哋係個正義團體咁。」先必急著感謝對方,世上沒有午費午餐。

也許癌咒騎士有著更大圖謀,只是他沒有說出,或者僅得更高階的騎士知道,人最習慣隱藏自己的惡,張揚自己的善。

「平時攝食幾個人類作為報酬……都唔過份……」狂飢閉上眼睛小休:「困住我,無著數。」

「你喺大帽山上面嘅同事,用盡方法想要食咗我,你都一樣。」

「無一個癌咒騎士可以忍受得住你身上嘅生命力,我反而想問你係點樣令自己生命力咁旺盛……」

話音剛落,病獵學會外來不明巨響,在場所有人都嚇了一驚。

「啊……」狂飢抓抓後腦勺,起身伸懶腰:「終於嚟。」

駐守病獵學會的自衛隊開始射擊,抵擋著入侵者。

我親自出去,看看是何方神聖。

被打穿一個洞口的牆壁,站著戴牛角頭盔的癌咒騎士,跟狂飢比起來身形要強壯,甚至設有護肩,而武器是兩個包裹住整個拳頭的癌甲化拳套,拳套為圓形。

拳套表面堅硬光滑,乃極恐怖的武器。

面對數十人對自己同時射擊,鉛彈打在身上不痛不癢。

對方向前走入幾步,右手舉起癌甲拳套朝地面一砸。

「呯──」

地面裂開,引發震動。

所有人一時間站不太穩,癌咒騎士趁機會直闖至牢房下。

「讓路,唔會有人受傷。」入侵者說。

「點稱呼?」

「高斯。」癌咒騎士變身後都是一副水喉腔。
早文一推
「高斯,係搞清一啲問題同事情後,你朋友就可能會獲釋,取決於佢合作程度。」

「嗯。」高斯上前揮出重重的衝鋒拳。

「呼──」癌甲拳套力量大得劃破空氣產生聲音。

我側身躲開第一擊,癌咒騎士手臂瞬即回揮,我壓低身子避開第二擊。

「呼──」第三記是左下勾拳,我迅速墊步退開。

第四擊直拳伸來,我打算用身體硬抗,再即刻施展降服技。

我紮好馬步,鎖緊核心肌群以霸體硬接直拳。

「呯──」癌甲化的拳套打中腹部瞬間,胃液和血液都彷彿要湧上喉頭。

「嗄……」我咬緊牙關。

癌甲化拳套的硬度果然不是說笑,哪怕有霸體保護都讓我感到內臟翻轉,正常人的話給打穿個洞都有可能。

最可怕是他揮著極重的拳頭,速度卻絲毫不慢。

「哦?居然無死。」高斯對我仍屹立地上,都感到些許驚奇。

高斯不再小看我,擺出了西洋拳架式。

是懂得格鬥技的癌咒騎士?

糟糕了。

也是那句老話,有蘇維眼睛幫助,他揮多少拳我都避得開……

現在,我只能靠自己僅餘的人類肉眼。

高斯突然發動攻勢,上前揮出錘錘重拳,每次拳套掠過我的臉龐,都會產生一絲拳風。

無法閃開的拳頭,我會用雙臂防禦,然而每下的打擊,都會深深感受到骨頭傳來的震動。

怎會存在這麼恐怖的傢伙?

但對付癌咒騎士,捱到他解除變身便會勝利。

我曾作出過兩次反擊,打算對高斯使用擒拿技,可雙手剛搭在他盔甲上,他便會反應過來利用身法閃開,有一次快要得手之際,他更是直接施展旋風拳,讓我沒有靠近的辦法。

旋風拳結束後,他直接跑向牢房前,揮拳打穿整塊強化玻璃。

「啪啦──!」

強化玻璃全面破裂,獲得自由的狂飢衝向一名未回神的自衛隊成員,轉身把被上銬的雙手觸碰對方,瞬間攝取對方的全身營養。

其他人立馬舉槍朝狂飢射擊,但在鉛彈射向皮膚表面時,其癌甲化力量已傳遞到身體表面,而丁零當啷的反彈到地上。

狂飢變身完成。

一時間,兩名癌咒騎士都轉身面向著我。
高斯係Clash Royale 嘅超級騎士咁公仔會唔會係黑暗王子?
冬眠者雪住癌王得唔得
點打 個個都勁到痴線
公仔應該差唔多出場
唔好打啦 你哋都只係想生存
你當卡卡西流
你當55M 流
完全冇擔心過,五五m一對一個係五五波,一對1000個都係五五波
南征果時 自己沖入去敵陣
對幾千隻特殊病者都係五五波
會唔會係摩西衝出黎救主
咁又冇幾千隻特殊 只係成萬隻普通姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞