【冬眠者】《病港II》(78)

964 回覆
760 Like 10 Dislike
屌,笑左
保護愛莎,跌落去前打左針
好正,有驚喜
罰你重睇
我第一次聽佢個名唸起鍾培生
本身角色設定咗係戴豬頭套因為我成日用連豬表情

之後諗緊有咩名襯佢,真正仍個名好似太正經,咁啱就諗到代表到香港人嘅港豬
離不在乎
朱培津 我是你的破壁人
不在乎
斜杠族,得閒打劫銀行、搞下政變、教下書、做下管理人
想睇多D港豬
亦正亦邪
港豬同魔羅都好影響病港嘅走向
一個反傷一個腐蝕
好想知M會點處理
最近睇太多咒術
M輸咗 成個病港真係俾病者佔有我都覺得冇問題
會贏啊
應該係 會贏喔
港豬聽落好屈機咁
本身已經點滿特攻特防,變病者之後又滿埋物防點打
公子會成員最好睇
佢會反傷係邊集講
港豬打完病港一boss枝針 (儲傷反彈)
算唔算反傷
時間回到現在,博海德無聊翻著每份病歷報告查閱,其中一份引起他的關注。

「咦,會長。」

「有發現?」

「你睇下。」博海德把病歷報告交予我:「大學咁高職級嘅管理層都俾佢心理暗示過。」

看到名字當下,我眼睛不由自主瞇了起來。

「梁樹金……」之前在大學發動軍事叛變的副校長。

等等……

該不會……

「會長你去邊啊?」博海德見我急忙走出房間。

「去見個人。」

我前去教務處申請見的人,是被判終身監禁的梁樹金。

大學方面詢問我理由,我胡亂回答想調查大學是否存在叛軍餘黨,他們的官僚主義便全然消失,馬上答允我的要求。

我拿著探監許可書,來到偏僻的大學監獄。

這裡曾是研究生宿舍,後來荒廢便改成監獄用途。

監獄保安同樣是自衛隊的人,他們收到許可書後,帶我上到監獄的最高層,那裡是梁樹金囚禁的地方。

自衛隊的人跟我說,他是高價值囚犯,而單獨監禁著。

「梁樹金,有人嚟搵你。」自衛隊成員敲敲監獄門。

囚室中的梁樹金比以前消瘦不少,他以為自己眼花,輕輕拉下眼鏡用眼睛親自確認我的存在。

「係你?」梁樹金拉張椅子到門前,坐下與我對話:「John Mark.」

「你仲記得我個名。」
梁樹金笑一笑:「我頭腦仲好好。」

「喺到生活點?」

「每朝俾獄方安排去上堂教獄友數學,晏晝同隔離房殺妻嘅許教授傾下哲學,夜晚訓覺。」梁樹金雙手拍腿:「平淡。」

「問你少少嘢。」

「我有義務答?」

「有。」

「咁希望我會記得。」梁樹金伸手撫著肚子:「人一缺葡萄糖,記性係差少少。」

「你肯講,我會俾。」

梁樹金翹起二郎腿,抱起手:「問。」

「你以前去睇過心理醫生?」

梁樹金即刻想糾正我:「心理係無醫生,只有──」

我打斷他的話:「得,只有精神科醫生同臨床心理學家啊嘛。」自作聰明。

「有睇,要查病歷報告應該唔難。」

「點解去睇?」

「聽人講有位新嚟心理學教授好了得,開咗間心理治療中心,可以幫人排解情緒。」梁樹金捏一捏後頸:「我嗰陣做嘢壓力大,咪預約試下,見識下都好。」

「體驗如何?」

「不過不失。」梁樹金皺眉,覺得詫異:「你嚟係我問佢間治療中心嘅服務評價?」

「只係想確認少少事情。」

「……」

「點解你會有推翻校董會諗法?」

梁樹金冷哼一聲:「有咪有,仲要解釋?」
「一個人由萌生想法,去到實際執行一件驚天動地嘅事,肯定係有唔少心路歷程同受唔少影響。」

「你打算幫我心理治療?」梁樹金以玩笑的口吻說。

「我打算調查點解你會有依種心態,你配合到我就最好,但你都結局已定,何必唔好好俾我拆解下?」

梁樹金目光落在冷冰冰的地面:「其實……我都唔知點解,如果咁講你會唔會覺得好可笑。」

「唔會,你講嚟聽下。」

「我大學係喺英國讀書,返到香港就一直從事教育工作,成個人生可以話係與世無爭,無接受過任何偏激嘅思想同政治立場,大半個人生都係平平凡凡咁渡過……但係依一兩年嚟,可能我睇校董會唔順眼,可能厭倦咗日日如是,可能我心嘅惡魔抑壓咗太耐,或者可能係我妒嫉佢哋權力,我好想推翻佢哋。」

「到依一刻都係?」

「係。」梁樹金直認不諱。

「假設有機會俾你離開,你會捲土重來推翻佢哋?」

「會,但可能會聰明啲。」梁樹金笑容露出黃澄澄的牙齒。

「即係……你喺無接受任何偏激思想影響嘅情況下,自己蘊釀出推翻依個咁大罪嘅行為。」

梁樹金搔著下巴,想了想:「嗯,係。」

「你唔覺得奇怪?」

「奇怪?哈哈……人有時就係會做出自己都意想唔到嘅事。」梁樹金聳一聳右肩:「我隔離房嗰個許教授,同我一樣都係飽讀聖賢書嘅人,但都係無啦啦有日忍唔住心中嘅惡魔,做出殺妻依種行為。同你講啊,越平靜嘅人越危險啊。」

「你同佢完全係兩回事,佢最多都只係家家有本難唸的經,你係軍事政變,帶領突擊隊殺咗好多人。」

梁樹金怔住,一時反駁不了。

倏地,梁樹金低頭苦笑:「唔知……我都唔知,個心就係有個強烈嘅想法,我就係一定要咁做。」

梁樹金的答覆,讓我有些毛骨悚然。

一個大半生背景跟激進主義沒半點牽連的人,會無端端產生軍事政變的想法,我覺得有些奇怪。

就算梁樹金要政變,都應該是推行中大改革等,而不是利用與自己無關的武力。

如果梁樹金是朱培津思想烙印的成果,那就真的太可怕。

催眠一個平民影響不大,但催眠一個管理者的禍害,是想像不到的大。

我得到想要知道的事情後,轉身離開監獄。

梁樹金回過神來,把手伸出監獄門:「零、零食啊,講好咗。」

大概,這件事的真相永遠不會有答案。
Dllm遲文一推
真係唔比零食咁狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞