【冬眠者】《病港II》(78)

964 回覆
759 Like 10 Dislike
或者戇撚鳩
睇落去就知 無咁單純
唔知點解講起猴腦諗起公子會嘅「猴腦」,仲有之前M搵到嘅貓面具唔知有冇關聯
點解唔直接打到佢幫為止
如非必要都唔好用恐懼嚟控制人
「請。」我專心聆聽。

「何謂「三吱兒」?詳細說明。」

三吱兒,因為畫面衝擊,我略有印象。

好多年前,黑鼠商團曾給我端上三吱兒,是一款以幼年老鼠作主調的料理,當人們用筷子夾住幼鼠,牠會發出第一聲吱叫,沾上醬汁時會發出第二聲吱叫,最後放入口中嘴嚼會發出第三聲吱叫,因而稱作「三吱兒」。

我將以上解釋,鉅細無遺地對波波兒說明。

「正確,睇嚟你都係識食之人。」波波兒揚上笑容,舉起三隻手指:「第三條,請講出兩腳羊係咩食材?」

「……人類。」

「全部正確!恭喜你通過考驗,作為特別食材嘅供應商,以後我會為你服務。」

想不到波波兒的問題,橫跨了我在病港不同時期的飲食點滴。

「我想問關於天印霜嘅事。」

「哦哦,天印霜呵呵呵呵……係傳說中嘅超級補品。」波波兒果然有所認識。

「你有冇辦法提供俾我?佢嘅食材係狒狒頭,但香港無狒狒。」

「狒狒頭做食材係最正宗,但其實只要係強大嘅靈長類就可以,佢哋喺野生成長,就同珍貴嘅人參藥材差唔多,只不過藥材係識移動咁解,你有冇聽過「傳說生物」依個字眼?」

「傳說生物?」

「即係強大無比嘅野生動物,可能你唔知同無研究,我自己係讀食品營養學,其實自病港之後,野生動物喺毫無人類干預嘅情況下,慢慢發展得好蓬勃,特別係金山一帶嘅馬騮,佢哋不斷南下落九龍,享用人類遺留落嚟嘅物資,發展擴大咗好多個族群,其中族群嘅領袖可以叫諸猴,一般會統領住二百至三百隻馬騮,而統領住一眾諸猴嘅馬騮,就係「傳說生物」……猴王中嘅猴王。」波波兒語氣越說越深沉:「佢哋有最強大嘅體格同頭腦,比人類更加狡猾恐怖。」

「唔知我以為你講緊電影劇情。」

「人類自大都正常嘅哈哈哈,總會認為其他生物唔會咁聰明識發展唔同族群,但依個就係事實,佢哋擁有明確嘅階級、溝通方式、繁殖權同育兒行為。」

「好似講遠咗。」我重回到正題上:「所以……只要我搵到隻傳說馬騮,就等於可以整到天印霜?」

「可以,獮猴王係強大嘅靈長類,深居喺無人知曉嘅巢穴,貿然入去佢哋地盤只會九死一生,未見到猴王前就俾其他手下搞到成身傷,搞到破傷風或者細菌感染死,勸你都係打消念頭喇,猴王嘅首級我都拎唔到。」
「猴王有冇咩特徵?」我無視他的勸告。

「其實氣場一睇就辨別到,但真係要講……曾經有個獵戶見過,就係賣猴肉野味嗰班人,你去搵佢哋可能會有啲訊息拎到。」

「唔該你。」

兜兜轉轉下,我又回到赤泥坪村。

「哥仔你肯定係講緊笑,要我帶你搵猴王?」獵戶大叔皮笑肉不笑。

「我認真,帶路費多多少少都會俾你。」

「如果你係認真只可以話你係蠢,嗰隻猴王除非你放火燒山,否則都好難引到佢出嚟,或者行入去嗰陣,已經俾佢啲猴子猴孫殺死。」獵戶大叔指住自己臉上的疤痕:「見唔見到個爪痕?就係俾猴王「魯尼」搞到咁,我另外三個朋友,都係死喺佢手上。」

「只係破個相,無爪盲你隻眼。」我仔細凝視。

「見唔見到我手指?」獵戶大叔舉出左手:「當時佢仲咬斷我兩隻手指。」

「你都未死得,證明佢惡極有有個譜。」

「唔係,佢係特登留我一條命,為嘅係俾我返去同其他獵戶帶出一個訊息,唔好接近佢地盤……」獵戶大叔認真不已。

我始終對什麼猴王緊張不起來,可能我面對過的怪物實在恐怖太多。

「你可以相信我實力。」我說。

「相信,有咩證明?」話音剛落,獵戶大叔抽出小刀作勢刺向我腹部:「哼,如果我有心桶你,你已經死咗。」

「如果我有心避,我都早就避咗。」

「你講啊?」

我立即使出繳械術,把小刀反過來抵住其腹。

「噫!?」獵戶大叔瞳孔大瞪。

「汪汪!」一旁被綁住的獵犬吠著。

「你叫咩名。」

「M。」反正馬克名字的響亮程度,已經跟M相差無幾。

「M,世界係講互利嘅,我咁樣幫你,對我有咩好處?」

「殺死猴王魯尼我淨係要個頭,其他戰利品歸你?佢哋喺城市都掠過唔少資源,個巢穴應該會有財寶。」
獵戶大叔思索一會,突然向我報出名字:「源智強。」

「源自強,你幾時可以出發?」

「喂,你直接叫我個名?我好歹大你十幾廿年,叫聲強哥好喎。」

「喔,強哥,幾時可以出發?」

「要準備下先,成座山咁大真係慢慢搵咩?最吸引猴群嘅係生果,越靚嘅生果,想引到猴王出現嘅成功率越高,至少要係Royal級嘅香蕉。」

「Royal?」

「皇室級,總之係水果界嘅頂點,大學植身科有培植依啲水果,而依種皇室級嘅水果,每年都會拎出嚟高價拍賣,你可以想像下一條蕉嘅價值,係你一年嘅糧食配給份量。」

「你唔好同我講,又要特登買乜嘢皇室級香蕉。」任務一環扣一環,我快要被這些瑣碎煩死。

「M底哥,猴王咁易俾你引到出嚟就唔係猴王啦。」

「我無咁多錢去買水果請馬騮食。」

源智強勾勒出陰險笑容:「偷囉。」

「講嚟聽聽。」

「上年鄭校長喺拍賣會,買到條叫「黃金長笛」嘅Royal級香蕉,你有冇能力偷得到?佢間屋喺倖存區外圍,但二十四小時有人把守,如果你偷唔到就免問,我唔會咁得閒同你慢慢搵猴王出嚟。」

「你磨定刀準備下。」我轉身離開陣陣腥臭的赤泥坪村。

鄭明孝校長所居住的地方叫漢園,跟赤泥坪村就一街之隔,被綠油油的樹林圍繞,僅得一條道路通往宅第。

我可以依靠盛密的樹林作掩護,偷偷靠近到漢園附近。

不過作為大學領袖級人物,屋外理所當然站著警衛看守。

得想點法子混入去……
又開支線又做跑腿
要鋪一陣
條royal蕉可以擺一年都唔爛?
下篇你就知點解
Apes!together!strong!
如果一陣又同猴王55開
Royal級香蕉
有錢都訂唔到
M底哥
屌呢個真係經典
呢個級數你出面唔會訂到
Royal蕉示意圖
病獵王你都唔識?!?
M:雖遠必誅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞