日本人去深圳玩真實感受:香港似鄉下

991 回覆
965 Like 243 Dislike
香港係輸,但主要輸比新加坡, 輸比東京, 首爾

唔係輸比深圳

家陣深圳人都話要靠香港人去消費救經濟, 講經咩
香港都鄉下咁日本東京以外係第三世界?
要奶中國唔好返日本住囉
係既係既,香港人加油
全中國後生都係躺平,全香港後生都係發奮
全世界得中國後生係躺平,得香港後生係發奮
香港一定可以超越大陸,發展出更多500強企業
其實深圳 主要發展係羅湖區, 福田區兩個區
其他區一樣大把未發展既「城中村」

每次見到藍絲 拎深圳最發達既福田區 同香港最窮既深水埗 比較
跟住話深圳先進過香港, 真係得淡笑
但人地硬件靚過你.
你有撚去過咩
你講錯
香港唔洗超越大陸, 香港本來就勁過大陸

你大陸超越左香港再講啦
深圳前海區 吹到十幾年 要超越香港, 結果家陣變死城
https://lihkg.com/thread/3559515/page/1
啲蝗改晒姓做 犬養
咁咪得囉,香港肯定係最好架啦
訓係度都贏曬架啦
真係唔怪得美國佬要撳住大陸佬啦
班大陸仔深圳仔深圳咁多年都係靠香港生存
而家有少少成績就不停借啲意踩鳩香港
https://lihkg.com/thread/3645256/page/1
其實家陣都係靠香港生存
講開3310, 第一部有得嘟八達通既電話就係3310
你都幾厚道
仲未恥笑深圳班雙非乞衣日日躝黎香港乞食
又係無point既垃圾 blocked
cctoy 不敢承认的事实
會讚大陸好既日本人一定有
但特登踩港黎講應該冇乜
而且冇幾多日本人細分香港定中國啦
去過武漢都先進過香港喎
差小小嘅南京,西安都唔係落後
點先進法??
睇咗幾頁就知道 香港點解會搞成咁大部分人第一反應就係抗拒 係本能上唔肯認低威 完全係啲廢老心態 一係話人哋假日本人 一係就搵人地啲缺點笑鳩人 從來唔會思考下 人哋有咩真係做得好嘅地方 自己有啲咩可以進步嘅地方
咁你有咩高見??
叫香港人學大陸咁上外國網要翻牆, 定係學大陸搭地鐵要排隊做安檢??
武漢周圍都高樓大廈,江漢區嗰邊
成個feel有啲似首爾
而家大陸版微信支付可以綁海外信用卡用
唔懷疑大陸城市建設新過香港, 甚至新加坡, 大陸城市就好似 sim city, 拿塊成個香港嘅地,擺一大筆錢不顧一切起一大堆樓, 初時係又靚又新, 過多一陣生意唔夠,隔離再開又新又靚, 原本果個就仆街啦
唔係點賺外匯啊?
大陆咁多娛樂做乜要出國睇其他資訊
地鐵安檢係安全,日本啲地鐵時有傷人事件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞