日本人去深圳玩真實感受:香港似鄉下

991 回覆
965 Like 243 Dislike
香港唔見得咁差,有nfc,apple pay
大陸而家係發展緊人面檢測直接掃,成都地鐵已經係,信唔信佢係另一件事
有高樓大廈代表先進??

咁柬埔寨 緬甸 都好先進
唔係25年前進步咗就停落黎不思進取
香港就係一直停留係25 年前
大陸既基建 全部都係借錢去起

因為地方官員 要谷GDP

代價就係家陣大陸各地政府負債 90幾萬億
可惜大陸連 25年前既香港都達唔到
人哋好先進啊,大陸玩緊人面檢測直接掃,電話都唔使攞出嚟,不過信唔信佢係另一件事
淨係拎單一樣野出來就話先進??

即係好似話 大陸有核彈, 而瑞典無
所以大陸先進過瑞典
你睇你 咪就係啲典型反駁型人格特登咁樣講啲人哋唔好嘅嘢出嚟 係呀你好叻呀 你贏咗啦
咁你有咩高見?? 叫香港人學大陸咩先得架??

我都好想知道大陸有咩可以學??
行少啲商場,行多啲街睇下再講

仲有,試埋條行人路啲外賣車不斷穿梭仲過癮
所以唔洗曬時間再同佢地理論,因為佢地都無邏輯
基本上會去中國同香港嘅日本人都好唔正常
仲有依家家陣搞乜活動都成pat屎咁,搞活動班人連咁基本嘅文化都唔識尊重

睇過大陸日本台灣等果啲幾正幾有氣氛,大馬都好過香港
我就唔係咩專家博士 我亦都冇好深入研究過 但個個星期咁多人返去玩 呢啲數字有得呃咩?真係冇任何嘢優勝既話 啲人會特登走返去?放假特登山長水遠過關走返去? 但我想講既重點 唔係邊一邊比較優勝 亦唔係喺度踩香港讚大陸 我想講既係唔知點解咁多人會有呢啲廢老心態
香港人返深圳消費, 係因為深圳人工低, 物價低
香港人普遍兩萬蚊人工, 深圳普遍五六千蚊人工
所以香港人覺得去深圳消費好抵, 就去囉
你叫香港點學?? 學深圳 將人工減到五六千蚊??

其實新加坡人 一到周末, 都會大批大批過境去馬來西亞消費
原因同香港人一樣, 都係貪 馬來西亞人工低, 物價低
但新加坡人 會唔會話學馬來西亞?

美國人每年都大量去墨西哥旅行, 因為墨西哥物價低
你會唔會叫美國學墨西哥??

你唔係專家, 但你直情係無腦
嘩 呢d爛路真係細個大6先見到
落雨又係勁炆 點行都污糟到仆街
輸曬同期四小龍,見到隔離深圳發展、吸引慢慢追貼香港,港府一樣咁廢,一定被追過。

好多港人預見未來一定係落後的城市,都移民去。

我無奈接受,不久將來香港一定輸深圳。
我既指標:
如果炎明熹肯還返過去十幾年濫用香港財政既錢比香港人,然後佢恨去拎深圳戶籍,深圳又肯炎明熹去生個仔/女,就派戶籍比炎明熹,深圳市政府無條件送一切福利比炎明熹,咁我就會覺得深圳超越香港了
咪沖出嚟柒啦
係 你岩
支那牌子扮日本牌子成日見,但未見過日本牌子扮支那牌子
我淨係知你未發展過 on99
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞