日本人去深圳玩真實感受:香港似鄉下

991 回覆
965 Like 243 Dislike
連登仔鬼明白qr code個方便性咩,淨係一部電話或者一張qr code已經可以收到錢,用apple pay仲要比錢租部機每個月比錢,每單交易又要收手續費,一味以為拎電話do一下梗係方便過開電話scan qr code
大陸都有全家?
屌你香港真係無人問津 仲國際大都會
份稿同咖哩狗同駁嘴隊講嘅嘢一色一樣!
我一定信啦

有冇人識日文問吓佢申請支那寶嘅程序,等我學下嘢
的士佬都係比個qr code你scan,直接比錢咪得
其實每個人都有自己感受,點解去放大一個意見?
每逢人哋講負面評價就唔開心唔係幾妥
明明日本都係拍卡搭車
扮日本人完全fail
銀聯?但佢地係咪連用信用卡都唔興

利申:廿年冇去過真係唔知
佢地主要冇咩同理心 大多只係單一角度從自己出發去睇一件事
日本仔唔好撚黎香港囉
超哥驚都未撚驚過
叫人夜市d攤檔用apple pay真係反智
去到第10版師兄追下 post 啦,仲要死 spin
認清事實
如果去一次半次點會有人搞,勁撚麻煩
你去日本隨左買ic卡都唔會想搞當地d 電子payment啦
的士呢個真係方便過香港我當香港人唔想用QR,收信用卡或者八達通都好
啲樓係新同大,但細節位睇得出好求其,過多十年keep唔到咪又殘又舊
唔係,佢地反中啫,如果日本掃 qr code 佢地就會讚好方便
連日本仔都知道中國已經強大
但係港燦就永遠覺得中國仲好似30年前羅湖城賣老番
你都係收皮啦!
你咁出名,驚死人唔知駁嘴隊全面進場咩?!
又嫁左黎香港做左香港人先黎踩香港
啲口吻勁似啲移民離地閪
如果無疫情, 外國根本唔會推進個基建速度得咁快,
就係啲人話病毒都可能會經現金傳播先搞快咗,
而我早響10年代就已經習慣無現金, 唔收八達通既地方就唔去,
從消費角度, 其實現金先最慳錢, 以前八仔, 而家APPLEPAY,
啲錢就好似流水, 無乜真實感, 不自覺咁會用得快咗,
以前係銀包得100蚊, 食餐飯都會因為得100蚊而諗下去邊度食,
家陣係戶口有1000蚊, 眼見到月尾, 無形中食好咗,
你都係收皮啦,嚴唔夠柒?!
連住係香港堆白皮同exchange都間唔中深圳一日遊
根本就係時間停頓咗咁
全世界玩緊創新科技

香港就玩緊創新科技背後d股票
只有錢錢錢錢錢

想創科第一件事係整business proposal賺到幾多錢幾耐回到本, 而唔係sell你個技術有幾好

新加坡扔大量資金俾人trial and error
香港倒返轉要人地prove到有錢賺先俾錢人開發
你見香港仲淨係講夜景就知冇變過啦,夜景老本食一世咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞