日本人去深圳玩真實感受:香港似鄉下

991 回覆
965 Like 243 Dislike
應該講緊叫雞揼骨
而原因就係D 新移民無禮貌
大陸最窮嘅貴州D規劃都靚過香港
對, 你說得對
所以咪上大陸消費
玻璃心,要追擊呢個日本人傷害香港人感情
你啱,真係唔講好過講
因為知道之後就發現信用卡盜用係容易過微信支付寶咁多
而且金額大好多,事後追討更加困難
最柒係信用卡呢個產物誕生左成百年都咁撚多漏洞比人盜用,又真係除左do果下方便,其他方面都無乜好處既
又用假日本人催谷深圳消費
喺大陸講架文咁多日都可以無穿無爛都幾犀利
你以為中國人真係反日咩
得把口姐

中國人最勁係打自己人
見到外國人就鳩縮
歷史底蘊,建築設計 .... 你依家睇返中銀大廈,匯豐總行,長江中心依然有時代感 ...

仲有d 比較舊既建築,商業大廈 , 你就發覺香港幾十年前已經好先進,好繁榮

大陸d 新商廈既建築,裝唔係唔靚,不過好多一色差不多樣,無咩設計風格 ...唔似香港用世界級設計司去設計 ..每座都有獨特風格 ...
係日本生活左一段時間,成日覺得,過分鍾意外國既日本人,其實係完全無曬日本人優良特質
我agree唔一定要同意佢個感受
不過我都冇評價佢個感受本身既內容 只係講緊唔洗幻想人地係中國人講日文

同埋呢個post第一張圖 條女除左話hk係鄉下之外
佢下面細字亦有寫 (深圳)以前係爛地 d人四圍吐痰細路周圍屙尿
係而家見到咁大變化之嘛
條女又唔係寫上報紙 喺自己ig出下story講感想好撚合理姐
呢度成村小粉紅咁好肉酸
我係日本生活左一段時間、
都識好多日本人

成日覺得

過分鍾意外國既日本人

都無曬日本人優良特質
又唔係紅鬚綠眼黑蚊蚊,一個東亞人講架文,我唔太信撞唔到
講真,除咗關鍵設施維修,其他都唔會,一般做法係全部拆再起過新
啱啱俾我老公睇完(100%日本佬)
佢話好怪
Grammar係冇問題但係反而更加古怪
因為除非寫教科書或者報紙,一般人D旅遊筆記係唔會咁樣寫。日本本身就唔係好care其他國家,點會無啦啦專門用香港同深圳比,吹捧深圳又踩低香港。
試想像下一個香港人去中東旅遊完之後一路吹捧卡塔爾一邊狂踩度拜,完全唔知個立場喺邊度黎。

十之八九深圳政府請啲係日本留學嘅中國學生寫嘅宣傳文
香港版支付宝
支那腥港人扮日本人
佢下面細字亦有寫 (深圳)以前係爛地 d人四圍吐痰細路周圍屙尿

呢句真係穿晒崩,真正既日本人,根本唔識深圳以前呢個狀態
識個新加坡人用支付寶連信用卡 大部分時間都用到 但有時張卡會用唔到
原來香港班ig 女係英國人
我見到 "一元" 已經9成肯定唔係日本人寫
咁係因為信用咭公司賺嘅高利貸
仲大Q過嗰啲俾人盜用嘅錢
連登仔最唔願意見到中國啲支付系統先進過香港

仲喺度話cash is king,講乜嘢唱少少有咩問題
其實用現金落後咪落後,帶現金出街,煩死人

「啲舖頭鍾意收cash咪收cash囉」
係囉,咁我咪移民去英國用卡俾錢,振興英國經濟囉
淨係收cash吓話?咪等執 已經執咗唔少

卡 > qr code > 現金
香港咁多舖頭餐廳淨係收現金咁落後,仲大聲過人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞