日本人去深圳玩真實感受:香港似鄉下

991 回覆
965 Like 243 Dislike
勁wor, 再吹大d 同on9 講野真係浪費時間
報失信用卡要成個鐘,死窮L係度hihi
+1 遲早俾人笑做京都 咩都講舊時歷史
講到台灣好似唔係用繁體咁
1.咁你係講緊你自己 唔係個個都得6張卡咁小

2.支付寶 本身係同提款卡相似,好難會比人偷到錢,所以比人偷到係個人問題,無得賠好正常。

至於你話個用卡被盜 可以拎返 係咪100%我唔敢講

咁係你話易比人偷 咁都要舉d例子出黎 因為我都好想知
不如你巨體舉d例子出黎點樣易比人偷 咁樣可以有說服力好多,同埋等無知既人 學多樣野
連登仔真係好笑

大陸所有監控野都係世一級

電子支付同埋電子貨幣都係呢個性質的野

所以一定用最多資源去攪

同民企民生所出黎的野係兩個層次的事

仲要停留係八達通打J

人地唔係覺緊比錢果一刻,而係成個生活配套,比錢,火車出入閘,食野menu ,預約,叫車,分期,獎勵,全部同一個app攪掂晒(方便監控)

唔使講遠,單講長城系統,邊個國家夠佢黎

AI 數據又係世一,只係卡係晶片同LLM
真日本人話香港似鄉下嘅話
唔知會點形容自己日本鄉下
香港唔想進步咩?係唔比進步呀
咁係香港帶cash做乜
係香港又去返買街邊嘢?
商場舖一部手機都pay到啦
茶記唔收 搭的士唔收
所以先長期帶限$100
真心唔知
冇返過中國
連登仔:支那野永遠都係垃圾

大陸網好多
2. 仲有 係大陸消費開就明,好多地方掃qr code 好求其,經常有假qr code ,你以為自己比左錢,結果係比左其他人。
其他騙案,上百度會搵到好多

我理解唔到點樣唔見信用卡都唔知,就算有20張,無可能拎住10張信用卡出街,加上有Apple pay ,入落電話度就可以
大陸疫症前水浸到痴線,大把大白象基建亂鳩咁起,好多野都新過靚過香港好多,當然啲嘢質量係點就另一回事
三日唔埋兩日就嘈呢d
成日對電子支付打飛機
覺得好先進超越全世界
又喺度自吹自擂
冇人識你深圳呀
日本仔你識條撚咩
我地由治入興呀屌
睇你上面果幾個例子
第1個:佢本身個人資料洩漏左,唔偷佢支付寶錢,都可以係第二度偷到佢錢

第二個:自己send驗證碼比人,有乜好講

第三個,點解會比人入到個淘寶AC無講

以上幾個例子 唔係支付寶既問題 係個人問題 ,就算唔係支付寶 , 佢用信用卡都會比人偷

掃QR code 唔明有幾求其 我掃code 問埋佢個名 佢話岩 我就過 唔知點求其
係咪信用額低?額夠大係咪唔洗𢲡咁多張?
呢個係事實
但係總有d 井底之蛙笑大陸落後
唔低,一張2.4嘅話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞